Sidor

tisdag 1 januari 2019

Sammanfattning 2018

Börsåret 2018 är slut och det blev tyvärr inget julrally som många förmodligen hade hoppats på utan vi fick se en röd sista börsmånad, är detta början på en större nedgång? 

Detta blir mitt andra helår på aktiemarknaden och jag tycker det fortfarande är lika intressant och roligt med aktieinvesteringar som förra året. 


Inför 2018 satte jag upp mål både privat och med börsen som jag kommer sammanfatta nedan, det inlägget hittar ni här. 

Privata mål 2018

Träna minst 3 gånger i veckan - detta målet försvann redan efter andra veckan. Tänker inte skylla ifrån mig men här prioterade jag annat. En jobbdag för mig är mellan 6-18 inkl resa till jobbet så den tiden efter 18 ger jag min familj. Däremot under pappaledigheten lyckades jag med något/några utomhusträningspass i veckan och totalt i snitt kanske ett träningspass varannan vecka under 2018. 

Äta nyttigare - Detta har vi klarat av och jag mår bättre nu när jag äter mindre skräpmat.
Renovera kök/hall/altan - Vi har totalrenoverat kök/hall och byggt en trall på hela baksidan. Vi har även hunnit med att måla/tapetsera barnrum nr 2 och lagt golv i vardagsrum/gaderob så vi har samma golv på hela undervåningen. 
Det enda som saknas är taklister/golvsocklar och lite inredning för att vi ska känna oss helt nöjda.

Vara pappaledig i minst en månad -  Jag fick spendera två hela månader med min dotter i somras samt en månads semester där jag bland annat skolade in henne på nya förskolan och hon var på förskolan halvdagar medans jag renoverade.

Jag har under 2018 gått ner ca 8 kilo (från 85kg till 77kg) och även fast jag inte lyckades med träningen så beror detta främst på maten och renoveringen.

Ett annat privat mål var att jag skulle läsa minst 5 böcker om investeringar och detta lyckades jag inte med, påbörjade läsa några böcker både på våren och under sommaren men läste aldrig klart någon bok. Jag skyller på att när jag väl började läsa en bok så kom renoveringen i vägen och tog all fritid som inte gick till familjen. 

Sista privata målet var att jag skulle uppdatera bloggen mer ofta och bättre inlägg men den blev också lidande av detta och började fundera över vad jag ska göra med den eftersom jag så sällan skriver något inlägg. Men jag bestämde mig inför detta inlägg att jag behåller bloggen för att kunna följa upp mål och föra statistik. 

Dock får vi se hur ofta den uppdateras framöver och vad innehållet i inläggen kommer vara. 

Twitter är jag däremot mer aktiv på.

Även fast hälften av målen inte uppnåddes och jag skyller på andra prioriteringar och tidsbrist så är jag ändå nöjd över mitt 2018. 
Jag mår bra, familjen mår bra, jag trivs på mitt jobb och vi trivs i huset.  Nästa år får vi tillskott till familjen och jag ser fram emot 2019. Mål börsen 2018


Spara 50k till börsen - Ett mål var att spara 50k till börsen och då räknar jag med mina insättningar, barnspar och mitt och sambons privata pensionspar hos Nordea och här lyckades vi spara totalt 78000kr under 2018. 

Årets utdelning landade på 7278kr vilket innebar 106,9% ökning och målet var 7000kr och självklart återinvesterade jag all utdelning. 

Ett annat mål var att diversifiera portföljen ytterligare och köpa minst 5 nya bolag. Räknar jag med den utländska portföljen så har 5 nya bolag kommit in under året och dessa är Dometic, Nibe, Kindred, MTG och Netflix. Däremot har Skanska, H&M (äger fortfarande i dotterns portfölj), Nobina och Nyfosa som delades ut från Hemfosa fått lämna portföljen. 

Sista målet med börsen var att slå SIX30RX (-7,04%) med minst 2% på helåret efter att jag fått spö under 2017 och detta lyckades jag klara av då avkastningen på alla mina konton 2018 slutade endast -1,14%.
Jag är självklart inte nöjd med minusresultat efter att ha varit över +15% under året men att slå index med över 5% är jag nöjd med. Stor del beror på mitt innehav i Sobi som haft en fantastisk kursutveckling under 2018 och som jag lyckades plocka hem vinst runt ATH.


Mina portföljer var för sig 
Tillväxtportföljen: +5,54%
Gubbportföljen: +0,99%
Utländska portföljen: -5,83%
Dotterns portfölj: -7,45%


Men bortom all statistik, följer jag min strategi? Efter två år med typ 0kr avkastning varför är jag kvar på börsen? 

Jag bestämde mig efter min förlust i Fingerprint 2017 att diversifiera risken och investera pengarna i "stora&stabila" bolag. Jag kan fortfarande ingenting om värdering eller om bolag är dyra eller billiga utan brukar kolla på börsdata och läsa bolagets årsredovisning, vilket min investering i Dometic visar på, även fast det finns tecken på lågkonjuktur och att husbilsmarknaden i USA började gå sämre valde jag att börja köpa in mig när kursen stod i ATH-nivåer, i skrivande stund ligger jag -35%, dock med en mindre summa av totala portföljen och jag har fortsatt köpa lite då och då.

Även Holmen som är ett av mina största innehav nu och den aktie jag köpt mest av 2018 har gått ner till nivåer långt från ATH och här fortsätter jag jaga denna fallande kniv. Dock är holmen i princip skuldfritt och vinstmarginaler på runt 10% så här ser jag ingen oro i det långa loppet. 

Även Netflix som jag endast äger en aktie i är jag ner över 30% då jag köpte in mig på höga nivåer, då min utländska portfölj utgör ca 10% av det totala kapitalet så får vi se om det blir något mer köp i Netflix under 2019, möjligtvis om aktien fortsätter falla till betydligt lägre nivåer och om verksamheten står pall för utmaningarna.

Två bolag jag sålt under året har varit Skanska & H&M och detta beror på att verksamheterna har börjat svaja och det har fått mig att agera tidigare än vad jag agerade i FPC. På lång sikt tror jag dock Skanska och H&M kan reda ut sina problem men jag har valt att lägga mina pengar på bolag jag tror har en bättre utveckling i framtiden. 

Jag tycker jag har hållt mig till min strategi under 2018 och känner mig trygg med min portfölj även fast den består av några fallande knivar och tänker fortsätta att bygga min långsiktiga portfölj runt investmentbolagen Investor, Kinnevik, Industrivärden och Svolder.

Jag har dessutom börjat snegla på Öresund, Latour och Lundberg och det finns stor chans dem bolagen tar plats i portföljen i framtiden. 

Min tillväxtportfölj har under året svängt som en berg&dalbana och portföljen består endast av Catena Media som jag hållt under hela 2018 och Fortnox som köptes på 80kr, här har jag under året handlat i twitterfavoriter som Leo Vegas, Evolution Gaming och G5 där jag gjorde 90% vinst på G5 och 30% på Evo under en kort tid och dessa pengar förde jag över till min långsiktiga portfölj. 

Portföljen har pendlat mellan 5-10% av det totala kapitalet och nästa år kommer jag fortsätta försöka hitta case som jag kan hålla både längre men kortare perioder. Jag har under mina två och ett halvt år på börsen gått lite minus men då jag är långsiktig i min strategi så gör jag hellre misstagen tidigt med mindre pengar och lär mig med åren och jag välkomnar fortsatt nedgång på börsen, än har det inte börjat kännas i magen iallafall.
Uppdaterad portföljsammanställning och målen för 2019 kommer i ett separat inlägg.


3 kommentarer:

 1. Att hjälpa är det enda sättet att dela din eviga kärlek i världen för att vara nära Gud och det är det som är viktigt. Varje person som behöver ekonomisk hjälp har en logisk anledning. För att göra detta, vi gör erbjudanden om lån, snabba och garanterade lån tillgängliga för alla människor med möjlighet att återbetala den. Räntan är 3% med mycket enkla termer som hjälper dig att starta ditt eget företag. Våra överföringar är försäkrade av banken för säkerheten av transaktioner. Kontakta oss för mer information.

  Epost: georges.matvinc@gmail.com
  WhastApp: +33 756924191

  SvaraRadera
 2. Min berättelse är förmodligen typisk. Min man föll i en affär med en annan kvinna på jobbet och lämnade mig. Jag fick äktenskapsprogrammet casting-program av en andlig far, mentor och healer som heter Oduduwa. 2 dagar efter Lunch of Stave för mina räkning för att få tillbaka min man hem till mig, det var en överraskning att jag inte ens kan förklara hur det hela händer, det fungerar som löfte från BABa.
  Min make var väldigt hård till en början, men min man Anderson kom tillbaka hem för att be om ursäkt och be om min förlåtelse, idag är vi lyckligare än någonsin.
   Jag kunde inte ha gjort det utan hjälp av Baba Oduduwa. Jag skulle ha gett upp och trodde att eftersom min man såg någon annan, så sa han att vi var klara. Efter lunch av Love spell, ringde min man mig på mobiltelefon och han återvänder hemma en dag efter.
  Jag är tacksam för denna andliga äktenskapshealer som hjälpte mig. Jag rekommenderar honom för alla som har äktenskap eller förhållandekris idag, snabbt konsultera denna spirituella spellaggare för att återvända ex love.
  här är hans personliga e-postadress: (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com) WhatsApp endast: +79268011965

  Fountainville, PA

  SvaraRadera
 3. Hej, letar du efter ett skuldsaneringslån, lån utan säkerhet, företagslån, bolån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital, etc! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med låga och rimliga räntor på 2%. Mejla till: christywalton355@gmail.com

  SvaraRadera