söndag 4 februari 2018

Svaga rapporter från portföljbolagen - Månadsrapport Januari

Årets första månad har passerat!


En sen månadsrapport efter en fullspäckad vecka och helg, har inte heller hunnit sätta mig ner och gått igenom alla rapporter helt och hållet utan bara läst korta utdrag, tackar även er twittrare/bloggare som kommenterat och tyckt till om rapporterna som varit.

Årets första utdelning kom i början på januari, Hemfosa delade ut 67kr (1,10kr/aktie), vilket var deras fjärde utdelning från fjolårets utdelning. Här räknar jag med en höjning vid kommande stämma. Bolaget har senaste året har gett runt 30% avkastning (ink. utdelningar) till sina aktieägare, bolagets direktavkastning är fortfarande över 4% och delar ut fyra gånger per år, ett bra case för utdelningsjägare.

Även Disney, i dotterns portfölj, har delat ut 27kr.

Målet med utdelningarna i år är 100% höjning från förra året då jag fick 3500kr i total utdelning, kan bli tufft.

Årsredovisningarna har börjat rulla ut och detta måste vara den mest spännande perioden för oss långsiktiga investerare, vi får svart på vitt hur bra det gått senaste året för bolaget vi investerar pengar i, framtidsutsikter för det kommande året och en massa siffror att ta in. Samtidigt får man tänka på att ett bolag kan ha ett dåligt år, så länge bolaget levererar vidare i framtiden.Två stora portföljinnehav som rapporterat enligt förväntan och även höjt utdelningen var Investor och Castellum, två väldigt fina bolag för den långsiktige.

I Dotterns portfölj har Cloetta rapporterat, resultatet var bättre än förväntat samt en extra utdelning, dock var ordinarie utdelning oförändrad. Aktien köptes upp 8% under rapportdagen.

På minussidan finns några fler bolag som inte riktigt nått upp till förväntningarna.

Nordea - Storbanken hade ett svagt fjärde kvartal som också resulterade i att rörelseresultatet kom in 12% under förväntan, enligt banken beror det till viss del pga att man varit lite försiktigare när det gäller nya bolån pga osäkerheterna i bostadsmarknaden, positivt med höjning av utdelning och kreditförlusterna minskade. Jag vet fortfarande inte hur det blir med utdelningen i framtiden efter flytten, oklart om någon vet hur det blir.


H&M - H&Ms resultat kom in bättre än förväntat, förväntningarna var inte direkt skyhöga, fortsatt marginaltapp, onlineförsäljningen levererade inte enligt bolagets egna mål, utdelningen behölls och aktien habdlades upp till en början, däremot visades det att aktieägarna kan välja att ta utdelningen i nya aktier istället för cash, en "mjuk nyemission" något som inte mr market uppskattade och aktien slutade -10%, jag valde även att minska innehavet ytterligare, då bolaget flaggade för fortsatt svagt första halvår 2018. Här vill jag se större fokus på onlineförsäljningen och att man är närmre sina egna mål om försäljningstillväxt på 10% och försäljning online ska öka med 25% per år, nu är man långt ifrån båda.


Holmen - Svagare än förväntat på alla delar, dock var förväntningarna högt ställda på Holmen som senaste året gått upp mer än 25%, utdelningen höjdes men inte lika mycket som förväntat, ett redan kännt underhållsstopp blev dyrare än förväntat vilket gav högre kostnader, jag ökade mitt innehav i Holmen både innan och efter rapporten då innehavet är ett av de mindre i portföljen och jag tycker holmen är ett kvalitetsbolag med både pappersbruk och skog.

Skanska - Rapporten kom in bättre än förväntat, dock var siffrorna redan "kända" då bolaget vinstvarnat inför Q4 samt att utdelningen blir oförändrad får inte direkt någon Skanska-ägare att jubla, dock verkat nya VDn vilja slänga ut all gammal mat från kylen nu, flera förändringar i lednimgen och drar ner på olönsamma marknader, kan bli spännande i längden och Skanska är ett väldigt fint bolag, kan fortfarande bli press ner så länge bostadsmarknaden oroar.Hur har det gått för portföljerna under Januari? 


Gubbportföljen är efter första månaden upp 1,24% och aningen bättre än index.

De 6 största innehaven i portföljen, Castellum, Skanska, SOBI och Nobina finns med bland top 10 största innehaven.


Tillväxtportföljen har gått riktigt bra %-mässigt, finns endast tre innehav i portföljen - Catena Media, Opus Group och en liten skvätt Leo Vegas.Dotterns portfölj har gått tungt första månaden, Volati och H&M är sänken.

Dottern har även Swedbank Robur Access GlobalfondNu ser jag fram emot övriga portföljbolag som ska rapportera under februari månad samt att jag ska läsa ikapp alla rapporter som varit. 


Hur har januari gått för dig? 

1 kommentar:


  1. Att hjälpa är det enda sättet att dela din eviga kärlek i världen för att vara nära Gud och det är det som är viktigt. Varje person som behöver ekonomisk hjälp har en logisk anledning. För att göra detta, vi gör erbjudanden om lån, snabba och garanterade lån tillgängliga för alla människor med möjlighet att återbetala den. Räntan är 3% med mycket enkla termer som hjälper dig att starta ditt eget företag. Våra överföringar är försäkrade av banken för säkerheten av transaktioner. Kontakta oss för mer information.

    Epost: georges.matvinc@gmail.com

    SvaraRadera