Sidor

söndag 17 februari 2019

Frånvaron ifrågasätter min strategiSenaste tiden har varit enormt stressig på alla håll och kanter och detta har gjort att jag inte följt börsen i samma utsträckning - jag har inte varit helt offline utan tiden jag har spenderat inloggad på avanza och twitter har varit begränsad och det har gjort att jag börjat ifrågasätta mina strategier jag försökt hålla i två år.

Innan jag går in på detta så kommer jag skriva några rader om vad det är som byggt upp detta ifrågasättande. 
Ni som följer mig på twitter och läser bloggen vet att jag kommer få tillökning i familjen i slutet på mars. Komplikationer med sambons graviditet har däremot gjort så att hon kommer behöva bli igångsatt i slutet av februari, detta har resulterat i att  den senaste månaden har haft SÖS som en plats där vi hänger minst en dag i veckan för att kontrollera sambons värden och barnets mående och utveckling i magen - och för att lugna er alla läsare så mår båda bra.
Vid sidan av detta så har jag via jobbet fått en utbildning som den senaste månaden tagit upp flera heldagar och i nästa vecka är det deltenta (skadeståndsrätt & försäkringsrätt) vilket har inneburit att jag behövt plugga den tiden jag annars lagt ner på "börsen".
Vidare som ni då förstår så har min fysiska närvaro på jobbet varit låg senaste månaden och detta i en period då min avdelning har en massa projekt har lanserats/ska lanseras.
Detta har resulterat i att på helgerna har jag varit oerhört trött och inte kunnat slutföra de sista bitarna på fjolårets renoveringsprojekt (bänkskiva till badrummet, taklister på hela undervåningen m.m), dessutom så får jag ta hand om allt hushållsarbete då min sambo är till stor del sängliggandes. 

Så nu har ni en bild av min senaste månad och på vilket sätt börjar jag nu ifrågasätta min strategi? 

Mina portföljstrategier hittar ni i det senaste inlägget, Mål 2019.

Jag har haft en ganska klar bild om hur jag vill ha det, en gubbportfölj där det största av mitt fokus och pengar hamnar, en utländsk portfölj pga utländsk källskatt som ska utgöra 10-20% av det "totala portföljvärdet", en tillväxtportfölj av mindre bolag (midcap/smallcap) som jag ska behålla länge likt strategin i gubbportföljen men också där jag ska leka swingtrader och försöka tajma vissa köp och plocka hem "snabb vinst" vilket har gått bra ibland (90% i G5 och 30% i EVO på kort tid) och sämre ibland (Låg +90% i CTM och behöll för de va så nära att dubblas då tanken var att ta hem det jag investerat, slutade med att jag sålde när aktien precis ramlat under mitt GAV) - dvs en väldigt oklar och svängning strategi och då blev det tillslut så att jag flyttade hälften av portföljens pengar till Gubbportföljen. Sen har jag ytterligare en portfölj där jag inte har gjort någon första investering men som jag planerat att börja avvara lite slantar som ska ligga där i tre år innan jag plockar ut dom. 

I huvudet så har denna målbild varit klar och hade kanske funkat om haft en sparkvot på 50% och kunnat avvara 10k-20k varje månad och hade kunnat lägga in några tusen i varje portfölj, men när jag i snitt lägger in 2000-3000kr utöver fondsparandet & barnsparet så är frågan hur detta i praktiken ska tillämpas när mitt primära mål är att bygga upp min gubbportfölj

Varför ska jag spekulera i 500kr som inom någon/några månader kanske ger mig 200kr extra? Ja som ni förstår så är "tillväxtportföljen" påväg att kastas ut genom dörren.

Vidare till min utländska portfölj som egentligen är min enda "buy" and hold eftersom jag inte avvarar så mycket pengar dit (25 000kr i dagsläget) och om jag köper en aktie i netflix och inte ska leka swingtrader, då säljer jag ju inte min enda aktie i netflix, men hur ska jag generera en bra avkastning i pengar över tid när jag inte är så jättetaggad på att köpa en till netflix aktie pågrund av att mitt främsta fokus är gubbportföljen och hur roligt är det att ha ett eller två innehav i en portfölj man inte prioriterar, detta resulterar i att man inte följer de bolagens utveckling på samma sätt, detta har också fått mig att tänka att denna portfölj ska kastas ut genom dörren även om så inte kommer bli fallet då det finns bolag jag vill äga över lång tid.

Hur mina tankar & funderingar går kring gubbportföljen är att jag har haft en målbild att plocka in fler innehav för att diversifiera portföljen samt att utöka befintligt innehav, det sistnämnda har varit det största fokuset vilket gjort att vissa bolag har jag köpt en småpost med tanke på att fylla på framöver men detta har inte gjorts pga att jag utökar i andra bolag. Detta tänkande kanske även resulterar i att jag kanske plockar in ett bolag i portföljen i en bransch jag inte äger för att diversifiera men som jag annars kanske inte hade köpt. Detta gör att det är en stor skillnad i andel av portföljen mellan mina största innehav och minsta innehav och de minsta innehaven är mindre än bolagen i tillväxtportföljen även om de bolag i Gubbportföljen är de bolagen jag vill äga över tid.

Ska ge er några exempel på vad jag menar: 
1. Köper Fortnox (långsiktigt innehav) till tillväxt portföljen till en kurs på 80kr - aktien går ner till 65kr , då aktien ligger i tillväxtportföljen och jag inte fyller på med likvider här gjordes inga fler köp, idag står kursen i 82kr.
2. Köper in Kindred till gubbportföljen som ett långsiktigt innehav då jag tycker den kommit ner till en låg värdering, en liten position för att sedan börja öka upp innehavet - då jag med mina månadsinsättningar redan ökar upp innehav i andra aktier så lämnas positionen i Kindred orörd och aktien hinner gå upp en hel del samt att jag har mindre pengar investerade i Kindred än bolagen i t.ex tillväxtportföljen.All reflektering jag har gjort över mina "sidostrategier" har börjat senaste månaden när jag varit mer frånvarande från börsen och jag går mer och mer åt att jag vill bygga en koncentrerad portfölj och hålla mig till en strategi oavsett vad själva ISK/KF-kontot "heter".


Den portföljen jag känner att jag har en klar strategi och där det inte är några konstigheter om vad jag vill med den portföljen är barnportföljen, där är strategin långsiktighet och jag har köpt in de bolag jag tror barnen kan gilla samt att de har en fin utveckling över tid och nu ska jag gå över mer åt detta håll med mina investeringar.

Slutsats - jag kommer att gå över till en strategi, Gubbportföljen/Utländska portföljen kommer att ha samma strategi och jag kommer försöka hålla de bolag jag äger jämt fördelat storleksmässigt.

I framtiden när jag känner att min koncentrerade portfölj är "klar" så kanske jag adderar någon ny strategi som jag då kan fokusera på, nu blir det bara rörigt.


Ha de bra1 kommentar:

  1. Att hjälpa är det enda sättet att dela din eviga kärlek i världen för att vara nära Gud och det är det som är viktigt. Varje person som behöver ekonomisk hjälp har en logisk anledning. För att göra detta, vi gör erbjudanden om lån, snabba och garanterade lån tillgängliga för alla människor med möjlighet att återbetala den. Räntan är 3% med mycket enkla termer som hjälper dig att starta ditt eget företag. Våra överföringar är försäkrade av banken för säkerheten av transaktioner. Kontakta oss för mer information.

    Epost: georges.matvinc@gmail.com
    WhastApp: +33 756924191

    SvaraRadera