fredag 4 januari 2019

Mål 2019

Mål och förväntningar 2019

Efter att jag klarat av alla finansiella mål under 2018 men bara hälften av privata målen men ändå är nöjd så kommer jag sätta liknande mål under 2019.

2019 kommer bli ett år med lägre inkomst än förra året eftersom vi får tillskott och sambon som är sjukskriven nu kommer vara mammaledig från mars.

Vi kommer under året att fortsätta lägga undan pengar till renovering då vi ska göra en garderobdel i den nygjorda hallen, bänkskiva till badrummets "tvättstugedel" men även i vardagsrummet ska väggar och tak renoveras och i sommar ska jag bygga nytt staket.
Även fast de största projekten är klara så kommer det även läggas en hel del pengar för renovering 2019.

Vi har idag ett automatiskt sparande på 2100 som går till t.ex barnportföljen, fondspar och liknande, detta kommer att från i mars att höjas med 600kr extra barnspar då sonen föds.

Jag kommer i stort sett ha samma sparmål som förra året även fast vi lyckades spara betydligt mer, nu kommer det målet dock bli en aning tuffare.

Det betyder att under året lyckas stoppa undan ca 2000kr extra varje månad till aktieportföljen.

För att klara detta mål samt högre barnspar behöver vi se över våra utgifter under kommande år.

Vi har t.ex i samband med bilbytet fått ner utgifterna med ca 1000kr/månad.

Eftersom det kommer bli mindre nyinsättningar till mina aktieportföljer (förutom barnportföljen) så finns det chans att jag är aktiv i portföljen och flyttar pengar mellan befintliga innehav ibland.

Utdelningsmålet ser jag också som ganska tufft och målet är att försöka att öka utdelningen med ca 37% från det jag fick förra året, detta pga lägre nyinsättningar i början av året och  de flesta bolag delar ut nu på våren, samt att jag sålt av helt eller delar av vissa högutdelare i portföljen (Nobina, Nordea & Skanska).

Mål börsen 2019


 • Slå börsen med 2%-enheter iår igen
 • 55k i sparande = ca 10% av hushållets gemensamma inkomst (lön och mammapenning från mars)
 • 10.000kr i utdelning som återinvesteras
 • Öka barnsparet från 600kr till 1 200krMål privat 2019


 • Ska läsa minst tre böcker om investeringar&aktier.
 • Renovera vardagsrum/staket/samt garderober.
 • Minska skärmtid på kvällar.
 • Sluta snusaPortföljstrategier 2019

2022 portföljen - under året kommer jag slänga in den första slanten här, hur mycket eller vilket bolag/fond jag ska köpa är oklart men känner att jag behöver få fart på denna portfölj och pengarna kommer plockas ut 2022.

Tillväxtportföljen - Portföljen kommer utgöra mellan 5-10% av det totala sparandet. Idag utgör det lite mindre än 5% efter kurstapp. Idag innehåller portföljen endast Catena Media och Fortnox men kommer även göra insättningar här och kika på ytterligare något mindre bolag. Här är strategin varierande, kommer kunna hålla bolag både kortare perioder och plocka hem vinst ifall jag tycker kursen går upp snabbt men även hålla bolag under längre perioder.

Utländska portföljen - Portföljen kommer utgöra mellan 10-20% av det totala sparandet, idag utgör portföljen ca 10% efter senaste tidens kurstapp och även här kommer det göras insättningar under året. Bolag på bevakningslistan är Sampo och Kone. Strategin är långsiktigt ägande i utländska bolag.

Barnportföljen - Som jag nämnt så får vi tillökning i mars. Jag har inte riktigt bestämt mig om de ska ha en varsin portfölj eller en gemensam portfölj till en början för att sedan när de är lite äldre ge dom möjlighet att vara med och bygga en "egen" portfölj. 
Barnsparet utgör ca 10% av det totala sparandet idag och strategin är att bygga en portfölj så att det finns pengar som kan hjälpa barnen i framtiden. Här är jag aktiv och kommer kika på att både ta in nya bolag samt sälja av bolag som inte levererar över tid. 

Gubbportföljen - Min absolut största portfölj som utgör ca 70% av det totala sparandet och självklart den portfölj där jag lägger ned mest tid. Med denna portfölj är sparandet långsiktigt men självklart ser jag över innehaven med jämna mellanrum och det kan ske både köp i nya bolag samt försäljningar i befintliga bolag. De bolag jag har på bevakningslistan för Gubbportföljen under 2019 är Lundbergsföretagen alt Hufvudstaden, Öresund samt Latour som idag redan finns i Barnportföljen.  Men jag kommer främst fokusera på att öka befintliga innehav. 


Jag har även uppdaterat alla flikar högst upp i bloggen, om mig, utdelningarna och hur portföljerna ser ut i dagsläget.

Klicka här för att se Min portfölj 


Klicka här för att se Barnportföljen

4 kommentarer:

 1. Tuffa mål (men det ska man ha) men den största utmaningen blir nog att sluta snusa.
  Jag går i samma tankar men det blir liksom inte av. Jag har tagit tag i min träning sedan 3 månader tillbaka och jag vill inte lägga en sak till som jag måste ta tag i just nu. Men jag har ju hållit på sedan 12 års åldern med snus så det är verklien en vanesak men definitivt inte omöjligt, man ska väl bara komma till den punkten när man verkligen bestämmer sig. Punkt.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej PP, tack för kommentaren. Jag håller med om att målen är tuffa men som du säger, hellre siktar jag högt än walk in the park.
   Snuset har jag slutat med vid tidigare tillfällen men lyckats falla tillbaka och men ska kriga för att lyckas då jag inte njuter av det lika mycket som förut.

   Ha det bra och lycka till med träningen i fortsättningen!

   /Börsjägarn

   Radera
 2. Grattis till ett väl genomfört 2018 och stort lycka till inför nästa år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej tioårsplanen! Tack så mycket, lycka till du med!

   Radera