onsdag 18 april 2018

Barnspar - Vilka bolag ska barnen äga?Senaste dagen har jag läst ett gäng inlägg om barnspar vilket får mig återigen att tänka till vilka bolag jag ska köpa in till min dotters/framtida barns portfölj.

Jag sparar idag 600kr i månaden till min dotter i en kapitalförsäkring i mitt namn med henne som förmånstagare och jag tänker tillbaka på den tiden då jag startade hennes portfölj och bolagen jag valde då.

De första bolagen jag valde att ha i min dotters portfölj var små bolag med ganska hög risk, bland annat Starbreeze och Pricer.  Anledningen till att jag valde dessa bolag var eftersom sparhorisonten i dotterns portfölj är längre än mina innehav och därmed kunde jag ta en högre risk, men ju längre tiden gick så kändes de inte rätt att ha dotterns barnspar i bolag jag egentligen inte hade så bra koll på eller bolag jag själv inte ville äga i min portfölj.

Jag sålde båda innehaven, Pricer runt +40% och Starbreeze ca -40% och gick ungefär +/-0 på dessa två bolag.

Eftersom jag vill att min dotters/mina barns portföljer ska generera en stabil avkastning i framtiden så att de kan använda dessa pengar till något bra, alternativt fortsätta investera dom så har jag precis som i Gubbportföljen byggt en grund med Investmentbolag.

Investmentbolagen i Dotterns portfölj är: Investor, Latour, Svolder och Volati.
Därefter har jag bolag som hon har kommit i kontakt med en eller flera gånger, något som hon i framtiden kan relatera till för att eventuellt få ett intresse att fortsätta investera pengarna och tycka det är roligt.

Dessa bolag är H&M, Cloetta, Walt Disney och McDonalds.

Idag är portföljens värde runt 15.500kr efter att ha gått kräftgång under 2018 och portföljvärdet gått ner ca 1500kr.

Jag kommer fortsätta köpa in bolag som hon i framtiden kan relatera till men vilka det blir får vi helt enkelt se.

Andra bolag jag tycker skulle passa att äga till barnspar utöver det jag själv har i portföljen är Netflix, Apple, Spotify, Facebook, Ica/Axfood, Någon av storbankerna, Essity och SkiStar.

Kom gärna med fler tips på bra bolag att äga i en barnportfölj!


11 kommentarer:

 1. Hej, roligt med bolag som går att relatera till. Essity som du nämner har ju varumärket Libero annars P&G om pampers blivit använt under de första levnadsåren :)

  Har en son på 8mån, hittills är mitt barnspar lite olika fonder i ett isk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Tack för kommentaren. Aa P&G är ju då en självklarhet, vi har kört pampers babydry pants i två år nu. Vi körde bara libero typ första månaden.
   Har en fond till dottern också då hennes mormor&morfar för över 100kr varje månad. Men har funderat flertal gånger om jag ska byta ut aktierna mot fonder. Kommer eventuellt komplettera med fonder framöver. Hur mycket sparar du? Halva eller hela barnbidraget?

   Radera
  2. Vi sparar hela barnbidraget via månadsspar hos avanza, funderar på att kompletera fonderna med några aktier. Men blir nog köp vid födelsedag och jul isåfall som en liten bonus. Vi varierar libero och pampers utifrån vilka erbjudanden/rabattkuponger vi får :)

   Radera
  3. Härligt! Dotterns amerikanska aktier, Disney & McDonalds har jag köpt vid födelsedag/jul :) återkom gärna sen när du gjort några aktieköp så får jag höra vilka aktier ni valt :)

   Radera
 2. Hej! Vill börja med att det var ett bra och välskrivet inlägg, du har fått med ganska bra bolag redan från början. Jag skulle nog ha med någon som tillverkar mat som Orkla eller Unilever. Sen kanske något i spelsektorn som Activison blizzard. Sista förslaget till en barnportfölj är Addidas eller Nike. Men att utgå från de investmentbolagen du redan gjort är riktigt bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mr X, tack för kommentaren! Orkla och Unilever är ju jättebra aktier för barnportfölj, väldigt många varumärken, addidas och nike är också väldigt bra. tack för tipsen ska lägga in de i bevakningslistan!

   Radera
 3. Lite Tomra kanske? Har svårt att tro att vi kommer återvinna mindre i framtiden. Snart dags för Storbritannien att installera pantmaskiner också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Spara, tack för kommentaren. Tomra är ett fint bolag, har kikat på de förut, men känns som att storbritannien är inprisat i kursen?

   Radera
 4. Jag tycker verkligen att man ska våga satsa på lite aktier till barnen. Framförallt skapar man på det sättet lättare en förståelse för hur aktier och börsen fungerar och det i sin tur är en av de bästa ekonomiska lärdomarna man kan (och bör) ge sina barn.

  Mina barn äger bland annat: Apple, Skistar, HM, Handelsbanken, Peab och Skistar. Skistar är verkligen en favorit där man även får bra rabatt (för hela familjen) på skidresan. Ni ska se stoltheten hos min 9-åring när han legitimerar sig i skipasskassan och fixar rabatt år hela familjen. Då förstod han verkligen vad det innebär att vara aktieägare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiepappa, tack för kommentar och ursäkta sent svar (full rulle i livet) :)

   Jag håller verkligen med dig, jag ägde själv en fond när ja va liten men hade ingen aning om vad det var, när barnen äger bolag man besöker så bygger de en större förståelse.

   Skistar är ett klockrent val till en barnportfölj och jag kan se framför mig din grabbs stolthet, det blir definitivt ett bolag jag köper in till min dotter, dock i KF så ingen aktieägarrabatt, dock är hon två så kanske hinner byte portföljform innan den ska utnyttjas ;)

   Ha det bra!

   Radera
 5. Detta meddelande är avsett för anställda, handlare, jordbrukare och företagare som behöver ekonomiskt stöd för att lyckas. Få våra olika lånerbjudanden, snabb kredit med mycket enkla villkor med en räntesats på 3% per år. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionernas säkerhet och du har möjlighet att få tillgång till din kredit med 72 timmars garanti. Så vänligen kontakta oss för mer information, tack.

  E-post: georges.matvinc@gmail.com
  WhastApp: +33 756924191

  SvaraRadera