söndag 1 juli 2018

Halvårsuppdatering & portföljtankar framåt

Halva året av 2018 har gått och likt andra redovisar jag självklart hur börsåret har gått hittils.

Jag kommer redovisa totalutveckling på samtliga konton tillsammans men också separat då jag har olika strategier med mina olika portföljer. 


Totalutvecklingen totalt alla konton blev 6,09% upp jämför det mot Six30 Return Index som samma period är upp 2,42%. Mitt mål innan året var att slå index med 2% under hela året så jag är självklart nöjd över detta. Total värdeökning med 13 379 kr (utdelning på 5663kr och en värdeökningen på mina innehav på 7716kr)Gubbportföljen + Utlandsportföljen

Jag redovisar dessa portföljer tillsammans då det är samma strategi, långsiktigt ägande men möjlighet till att minska, sälja och byta ut innehav ifall de inte längre uppfyller mina förväntningar/krav.

Däremot så kommer utvecklingen i två grafer då mina utländska innehav finns i en kapitalförsäkring medans mina svenska innehav finns i en ISK

6,73% upp i år - I denna portfölj finns ungefär 75% av mitt investerade kapital
12,18% upp i år - här finns mindre än 10% av mitt investerade kapital och idag endast fyra innehav.Alla innehav i Gubbportföljen och mina utländska innehav.

Stor anledning till min utveckling under året är SOBI som iår har rusat med +74% och jag har vid två tillfällen minskat innehavet. Självklart hade det varit bättre att behålla vinnaren då efter senaste försäljningen har den gått ca 10% till. 

Jag har under halvåret gjort två andra större ändringar i portföljen, jag halverade mitt innehav i Skanska efter senaste rapporten som jag inte tyckte föll mig i smaken och anser att Skanska har större problem än vad dom uppgav i årsskiftet, så jag vill inte ligga för tungt viktad i en annars ganska nedtryckt bransch. 
Jag sålde hela mitt innehav i Nobina som utgjorde ungefär 6% av min portfölj efter att bolaget gått upp ca 35% under året.

Jag kommer definitivt vilja öka antalet innehav och storlek på min utländska portfölj under året men med en dyr dollar har fått mig att avvakta senaste tiden. Däremot kommer jag under året försöka avyttra mitt innehav i Nordea och flytta dessa pengar till min utländska portfölj för att fylla på bolagen/köpa tillbaka Nordea.


Tillväxtportföljen är upp 22,30% efter att i maj vart uppe över 40%. Innehaven just nu i potföljen ser ni nedan men stor del av uppgången var en snabbtur i G5 som jag sålde efter 90% uppgång. Senaste tidens nedgång beror nedgång i hela bettingsektorn och Catena Media som är 41% av portföljen är ned -17% sedan deras topp. Strategin i denna portfölj är mer kortsiktig och jag kanske håller ett bolag över ett kvartal eller i ett år tills jag känner att jag fått en fin avkastning.
Utgör ungefär 10% av totala sparandetDotterns portfölj är tyvärr enda sänket av mina portföljer, stor del av nedgången beror på H&M och Volati. Totalt för iår är -6%
Eftersom detta sparande ligger i en kapitalförsäkring kommer jag försöka göra denna portfölj global med bolag som hon kommer kunna relatera till i framtiden. Utländska innehav i portföljen idag är Disney, McDonalds och Orkla.
Utgör ungefär 10% av totala sparandet

Totalt sett under första halvåret är jag nöjd med avkastningen jag fått och märker tydligt de dagar börsen går ner att min portfölj inte går ner lika mycket, däremot är det likadant när index dagen efter stor nedgång rusar, håller min portfölj lite tillbaka.

Hoppas ni är nöjda med 2018 hittils.

1 kommentar:

  1. Detta meddelande är avsett för anställda, handlare, jordbrukare och företagare som behöver ekonomiskt stöd för att lyckas. Få våra olika lånerbjudanden, snabb kredit med mycket enkla villkor med en räntesats på 3% per år. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionernas säkerhet och du har möjlighet att få tillgång till din kredit med 72 timmars garanti. Så vänligen kontakta oss för mer information, tack.

    E-post: georges.matvinc@gmail.com
    WhastApp: +33 756924191

    SvaraRadera