söndag 12 februari 2017

Är det "fel" att investera i spelbolag etc?


Detta är ett hett ämne senaste dagarna på Börstwitter,  först jag såg det så var det Snaljapen som skrev att han aldrig mer skulle äga ett spelbolag (läs inlägget här),  Börspodden tog upp ämnet i sitt senaste avsnitt och tycker inte de är fel att äga spelbolag, vilket ledde till heta diskussioner på twitter och nu senast Utdelningstugan (läs här) och Gustavsaktieblogg (läs här) som också skrivit sina tankar kring ämnet.

Vad handlar de om då?

Spelbolagen (betting&casino) lever idag på att människor ska spela och att de ska förlora sina pengar, vilket gör att det är väldigt lätt att fastna och bli beroende.
"Jag spelar en gång till så kanske jag vinner tillbaka de jag förlorat" 

Många spelbolag erbjuder rabatter och erbjudanden för att man ska börja eller för att man ska komma tillbaka och spela mer samt så har de flesta omsättningskrav att man måste vinna x gånger sin första insättning just för att man ska fortsätta spela.

Detta är självklart ej etiskt, att bolag tjänar pengar och gynnas av att folk förlorar pengar.


På börsen kan man idag investera i både Kindred Group (Unibet) och Betsson och både bolagen har haft det tufft senaste året på börsen men de som ägt bolagen i mer än 3 år har fått bra avkastning.


Själv äger jag inga spelbolag och det är för att jag ej gillar spel och därför så håller jag mig borta från att investera i branschen.

Senast jag var i "kontakt" med något spelbolag var i somras när jag bettade under fotbolls EM och jag, sparsam som jag är spelade för en liten slant på vinst för England mot Ryssland.

En anledning till att jag ej gillar spel är för att jag gick mot vinst i den matchen,  England ledde med 1-0 fram tills 94e minuten och sen i den 94e minuten kom en vindblåst som fick bollen att flyga lite längre än vad den skulle, rakt in i Englands mål.
Ingen vinst pga dåligt väderlag,  det jag menar är att när de kommer till spel så har man ingen kontroll och jag gillar att ha kontroll över mina pengar.

När de kommer till dåligt väder så påverkade det ju H&Ms försäljning eller att fd styrelsemedlem och största ägaren i Fingerprint blir anhållen, så har man ju självklart ingen kontroll inom investera i börsen heller.

Men varken H&Ms eller Fingerprints match slutar inte i 95e minuten utan de kan reperera ett dåligt resultat eller städa runt bolaget i framtiden.

Men är spelbranchen värst?

Är det "fel" att investera i H&M pga barnarbete?  Kopparberg pga alkohol? Swedish Match pga tobak? Heliospectra pga cannabis? Saab pga Vapen? Läkemedelbolag?  Det finns många branscher och bolag som kan hamna under kategorin oetiskt.

Om man ej äger spelbolag pga oetiskt, då ska man väll inte äga andra bolag som faller inom ramen oetiskt, eller?

Jag köper argumenten om att ej äga spelbolag, alla har dock olika värderingar och tycker olika och alla har ett eget ansvar över sin ekonomi.

Men jag tycker inte heller det är fel om man väljer att äga dessa aktier eller om man väljer bort en bransch och investerar i en annan.


Vad är dina tankar kring branscher/bolag som är oetiska, äger du något och hur ser du på ämnet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar