torsdag 2 februari 2017

Fingerprints rapport sämre än konsensus

Idag 2/2 släppte Fingerprints sin bokslutskommuniké för 2016. 

Denna rapport har det varit stort fokus kring och många har haft ögonen på den för att se vad utfallet blev,  nuvarande ägare, tidigare ägare, de som avskyr aktien och de neutrala som känner till den supporter match som pågår mellan aktieägarna och de som avskyr aktien.

8 December så sänkte Fingerprint sin prognos från 7,2-7,5 miljarder till 6,6-6,8 miljarder, ca 3 veckor innan året var slut vilket kom som en smäll för samtliga ägare, en månad innan hade VDn kommunicerat att man hade god sikt långt in på kommande år för att sedan inte kunnat se lageruppbyggnad som var största anledningen till vinstvarningen.

Utöver detta som gäller själva bolagets verksamhet är det mycket som händer runt om bolaget som påverkar aktiekursen negativt. 

Jag skrev i ett tidigare inlägg om mina tankar kring att eventuellt minska mitt innehav ifall helårsresultatet inte hamnade i den nedjusterade prognosen så jag var väldigt snabb med att läsa rapporten när den släpptes.

Det har varit tydlig idag när man läser twitter är att de jag nämnt, avskyr aktien, tyckte rapporten var katastrofal och de som äger aktien kunde hitta flera bra saker i rapporten.

Januari-december 2016 

  • Intäkterna uppgick till 6 638,3 Mkr (2 900,5), en ökning med 129 % jämfört med helåret 2015
  • Bruttomarginalen uppgick till 48 % (43)
  • Rörelseresultatet på 2 613,1 Mkr (910,3) och rörelsemarginalen 39 % (31)
  • Vinst per aktie ökade till 6,50 Kr (2,52)
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 1 130,3 Mkr (910,4) 

När jag ser siffrorna såhär ovan, tycker jag att det ser fantastiskt ut. Bolaget ökar omsättningen med 129% jämfört med året innan, vilket annat storbolag ökar omsättningen så mycket?


Däremot så var förväntningarna från analytikerna högre än resultatet,


Q4

  • Intäkterna uppgick till 1 618,7 Mkr  (Analytikerna 1.690 Mkr)
  • Rörelseresultatet uppgick till 547,6 Mkr (Analytikerna 629  Mkr)  
  • Rörelsemarginalen 34 %  (Analytikerna 37,2%)

Detta resulterade i ett kursras och aktien slutade -7,44% och kursen ligger på 49.52kr, länk till Fingerprint aktie på Avanza.

Andra saker som förmodligen hjälpte till i dagens ras är att Q1, 2017 kommer enligt VDn bli svagare än Q1 2016, bolaget påverkas fortfarande av lageruppbyggnaden som föranledde Vinstvarningen i december, samt att man har justerat de långsiktiga treårs målen 2017-2019 med att man ska växa med ca 20% årligen, jämfört med de tidigare målen för 2016-2018 om ca 60% årlig tillväxt.
Vad tycker jag själv om rapporten?

De klarade sin nedjusterade prognos och omsatte 6,683 Mkr (6,6-6,8Mkr) vilket var viktigt för mig efter mina funderingar på att ev sälja en del av innehavet. 

De upprepar prognos för 2017 intäkter på 7,5-9,5 som de tidigare kommunicerat, även om Q1 blir svagt så tycker jag att denna prognos visar på styrka, jag tror/hoppas att de varit lite mer försiktiga i denna prognos så att de inte blir en ny VV nu i höst. 

Förslag om utdelning på 2kr vilket med nuvarande kurs är en direktavkastning på nästan 4%, självklart är det alltid trevligt med utdelning men jag hade däremot sett att de lagt pengarna på tillväxt/förvärv efter att jag funderat. 

Gårdagens förvärv av bolaget Delta ID för en miljard kronor, som är en ledande leverantör av irisigenkänning tycker jag kom lägligt och gör att Fingerprint kommer kunna erbjuda mer än en lösning till sina kunder samt att de har nu två ben och stå på och större möjlighet att fortsätta vara det ledande biometribolaget, förutom marknadsledande med 55-60% på mobiltelefoner och nu kommit in i PC även komma in i nya segment som t.ex automotive, IoT, och Smart Cards. De sistnämnda borde komma ut lite volymer nu under 2017. 

Jag tror att Christian Fredrikson är rätt man för Fingerprint och nu när kursen är nertryckt och förväntningarna på Fingerprint inte längre är så höga, så kan de få jobba i sin egen takt efter de rätta förutsättningarna. 

Jag tror fortfarande på bolaget på lång sikt och väljer att behålla mitt innehav.

Jag kommer ej utöka mitt innehav i dagsläget utan jag väntar tills jag ser att de positiva kommer och vi ser en positiv vändning i aktien, då jag tror den kan gå ner till lägre kurser(kort sikt) + att jag som tidigare nämnt kommer utöka övriga innehav för att få en mer jämnviktad portfölj.
Ha en trevlig fredag och en trevlig helg.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar