Sidor

måndag 1 juli 2019

Halvårsrapport 2019

Sammanfattning första halvåret

6 månader på året har gått och portföljen har tickat på bra. Har i skrivande stund endast 2 aktieportföljer, min egna Gubbportfölj samt Barnportföljen. Eller det är inte helt sant, äger Nordea i en enskild kapitalförsäkring pga utländska källskatten men har avyttrat samtliga utländska aktier från min egna kapitalförsäkring.


Tittar jag tillbaka på portföljen vid årsskiftet och jämfört med idag har det skett en del förändringar. Som jag nämnt har jag avyttrat samtliga utländska aktier förutom i Barnportföljen pga mer fokus kring Gubbportföljen. Gubbportföljen, där 50% av portföljvärdet ligger i Investor, Holmen, Industrivärden, Resurs, Castellum och Axfood. De två sistnämnda har gått starkt och lyckats behålla en top6 i portföljen utan att jag egentligen fyllt på innehaven iår medans de övriga är bolag jag köpt en hel del i under året. 

Förutom nämnda bolag har jag ökat upp rejält (i mina mått) i Svolder, Nibe, Dometic, Kindred och Sobi samtidigt som jag minskat i Kinnevik samt sålt Hemfosa, Attendo och MTG efter uppdelningen. 

Jag har även välkommnat nya bolag till portföljen i form av Softtronic, Nederman, Cellavision, Vitrolife, Balder, Hufvudstaden, Hexagon och Biogaia. Vissa av bolagen är högt värderade och har senaste åren gått flera hundra % och här är man kanske ute och cyklar men definitivt spännande bolag och bransch, tänker framförallt på läkemedelsbolagen. 

Dessa nya bolag utgör såklart en mindre del av portföljen. 

I Barnportföljen är det mindre förändringar, Volati har fått lämna portföljen och nya bolag är Nordea, Swedbank och Nike. 

Hur har det gått då? 


Gubbportföljen är upp 17.42%





















Barnportföljen är upp 28.19%


Totalt iår för alla portföljer (inklusive fondportföljen) är +18.37% jämfört med SIX30RX som är +19.03%








Totalt sparande på Avanza den 1/6-2019:  305 524 kr 









Portföljerna är även uppdaterade på respektive sida.


fredag 8 mars 2019

Lite tankar om Sobi



Kort om Sobi
Swedish Orphan Biovitrum är ett bioteknikföretag inriktade på sällsynta sjukdomar och man omfattar hela värdekedjan, dvs egen forskning, utveckling, tillverkning, leverans och distribution av patentskyddade läkemedel.
Mest känt är Sobi för sina produkter mot blödarsjukdom men efter sitt senaste förvärv även mot RS-virus.



Ägare
Investor är största ägare och äger ca 40% av Sobi, Astra Zeneca är näst största ägare och äger  8,1%  av Sobi (åtminstone 12 månader framåt) vilket gör att om man inte vill äga Sobi direkt så kan man ändå få exponering mot dom via nått av bolagen ovan.

Sobi utgör 6% av Investors portfölj.


Lönsamhet
Sobi har en bruttomarginal på över 73% och senaste sju åren har man stadigt ökat bruttomarginalen från 50% till 73% för 2018.

Senaste fyra åren har Sobi gjort vinst efter några år av förlust. Rörelsemarginalen har ökat kraftigt under dessa år och ligger på 34% och lika med vinstmarginalen som idag ligger på 26%. 

Sobi har haft en kraftig lönsamhetsutveckling senaste tre åren och stor del av detta beror på sin Haemophilia produkter.




Nettokassa/Nettoskuld
Sobi har enligt bokslutet en nettokassa på 3 miljarder och man har senaste åren haft en stark nettokassa och inte behövt oroa sig för räntekostnader, men det man inte får missa är att i Q1 kommer man rapportera en nettoskuld på 6 miljarder då kostnaderna för förvärvet av Synagis inte är med i bokslutet.
Bolagets nettoskuld kommer ligga strax över 1x Ebita för 2019s prognos vilket bolaget är bekväma med och man kommer fokusera på att förvärva hellre än att snabbt betala av lånet.

Bolaget har med sig 3 miljarder i likvida medel in i 2019 att kunna göra ytterligare investeringar/förvärv då förvärvet av Synagis finansierades med lån. 


Framtidsutsikter 
Sobi är kända för sina försiktiga prognoser, som man sedan måste höja under året då man slår sina egna prognoser och när bokslutet presenteras så brukar prognoserna ligga i linje med konsensus, som man ändå slår. Det är lite så Sobi har jobbat under den tiden jag har varit aktieägare.
Inför 2019 har VD Guido Oelkers guidat på en intäktsökning med ca 40% (12,5 - 13 miljarder SEK) och Ebita runt 40-50% (5 - 5,3 miljarder). Jämför detta med estimaten hos Infront på 12,3 miljarder i intäkter och 5,2 miljarder i Ebita medans estimaten hos Fact Set ligger på 12,9 miljarder i intäkter och Ebita på 5,7 miljarder – på grund av lägre prognos på Ebita än förväntat handlades aktien ner ca 5% efter man levererat en, enligt mig, riktig kanonrapport.

Utsikter för 2018 högst upp är från Sobis bokslut 2017 och Utsikter och utfall är från bokslutet 2018

Ser man längre än ett år framåt så kommer självklart konkurrensen från framförallt Roche att slå mot Sobis tillväxt inom hemofili, där Elocta och Alprolix har varit dragloket senaste åren, nu när man köpt USA rättigheterna för Synagis och lanseringen av Gamifant i USA kommer att kunna tillföra framtida stabil intjäning samt att bolaget fortfarande ser stor potential för Elocta och Alprolix.


Varför jag tror Sobi kommer höja sin egna prognos under detta år också?
Sobis intäkter för 2018 landade på 9,1 miljarder och enligt egna prognosen kommer detta betyda 3,4 - 3,9 miljarder i ökade intäkter under 2019.

Notera att förvärvet av USA-rättigheterna för Synagis från Astra Zeneca kommer generera miljardintäkter (Astras intäkter för Synagis i USA var ca 3 miljarder under 2017 och 2,4 miljarder under 2018).

Även om intäkterna från Synagis skulle minska eller vara oförändrade och komma in på 2 – 2,4 miljarder, så betyder det att försäljningen på Sobis övriga produktportfölj endast kommer öka med 1,0 - 1,9 miljarder.

Om man räknar att intäkterna från deras Specialty Care ökar med 10% likt förra året så kommer Sobis Haemophilia del endast öka försäljningen med 0,7 - 1,6 miljarder, jämfört med 2,4 miljarder året innan.

Även om Roches med ett nytt förvärv av genterapi mot hemofili samt intåg i USA och Europa med Hemlibra som börjar ta marknadsandelar och hämmar Sobis tillväxt, som är den största kända risken i dagsläget, så är det ganska orimligt det sker över ett år, men jag förstår ändå bolaget, man vill leverera det man säger istället för att ha för höga mål som man inte klarar av och man kanske är försiktiga eftersom man inte vet vilken påverkan Roche kommer ha på Sobis försäljning. Dock så tror jag fortfarande man kommer höja prognoserna under året.


Mina egna prognoser 2019
Intäkter: 13,3 - 13,8 miljarder
Ebita: 5,5 - 5,7 miljarder
Det ger en Ebita marginal på ca 40% (39% 2018) och även om man flaggat för investeringar så bör man åtminstone bibehålla marginalerna.

Nu är jag bara en glad optimistisk amatör som bara gissar men jag har även tagit hänsyn till att man inte kommer höja prognosen lika mycket som förra året pga konkurrens och min prognos kommer säkert bli fel vilket innebär att jag kommer förlora en liten slant isåfall då kursen lär falla om man inte bolaget höjer under året och kommer in sämre än konsensus. 
Om jag har rätt och någon bank vill anställa mig så är kravet en fin grundlön, så jag klarar av den vardagliga driften, thats it.


Min investering i Sobi


Swedish Orphan Biovitrum var en av mina absolut första aktier jag köpte när jag började med aktier i juli 2016 och blev snabbt ett av mina största innehav vilket det förblev under en lång tid, det var även min första 100%are och aktien var upp över 200% innan den började gå ner och jag lyckades sälja av stora delar vid 175% uppgång, jag behöll 25 aktier och kursen gick ner till runt 200 kr och sen dess har kursen i princip gått sidledes där - efter mina försäljningar har Sobi endast utgjort en liten del av Gubbportföljen, men efter senaste rapporten när aktiekursen gick ner så köpte jag på mig fler aktier i omgångar under den dagen och har för avsikt att fortsätta öka upp innehavet igen.

Eftersom det finns kända risker, och alla ägare följer ivrigt hur Sobi ska hantera Roche i tredje ronden, och jag försöker ha en ganska tråkig och feg portfölj så kommer Sobis storlek i gubbportföljen hållas max runt 5% - idag utgör den runt 3%  så om det kommer lägen kommer jag fortsätta öka till min gräns på 5%.

Investor är mitt största innehav och eftersom jag redan får exponering mot Sobi den vägen och sen har jag dessutom två bolag på bevakningslistan inom samma bransch och om jag köper nått av dom bolagen vill jag inte ha för hög exponering mot läkemedelsbranschen. 





söndag 17 februari 2019

Frånvaron ifrågasätter min strategi



Senaste tiden har varit enormt stressig på alla håll och kanter och detta har gjort att jag inte följt börsen i samma utsträckning - jag har inte varit helt offline utan tiden jag har spenderat inloggad på avanza och twitter har varit begränsad och det har gjort att jag börjat ifrågasätta mina strategier jag försökt hålla i två år.

Innan jag går in på detta så kommer jag skriva några rader om vad det är som byggt upp detta ifrågasättande. 
Ni som följer mig på twitter och läser bloggen vet att jag kommer få tillökning i familjen i slutet på mars. Komplikationer med sambons graviditet har däremot gjort så att hon kommer behöva bli igångsatt i slutet av februari, detta har resulterat i att  den senaste månaden har haft SÖS som en plats där vi hänger minst en dag i veckan för att kontrollera sambons värden och barnets mående och utveckling i magen - och för att lugna er alla läsare så mår båda bra.
Vid sidan av detta så har jag via jobbet fått en utbildning som den senaste månaden tagit upp flera heldagar och i nästa vecka är det deltenta (skadeståndsrätt & försäkringsrätt) vilket har inneburit att jag behövt plugga den tiden jag annars lagt ner på "börsen".
Vidare som ni då förstår så har min fysiska närvaro på jobbet varit låg senaste månaden och detta i en period då min avdelning har en massa projekt har lanserats/ska lanseras.
Detta har resulterat i att på helgerna har jag varit oerhört trött och inte kunnat slutföra de sista bitarna på fjolårets renoveringsprojekt (bänkskiva till badrummet, taklister på hela undervåningen m.m), dessutom så får jag ta hand om allt hushållsarbete då min sambo är till stor del sängliggandes. 

Så nu har ni en bild av min senaste månad och på vilket sätt börjar jag nu ifrågasätta min strategi? 

Mina portföljstrategier hittar ni i det senaste inlägget, Mål 2019.

Jag har haft en ganska klar bild om hur jag vill ha det, en gubbportfölj där det största av mitt fokus och pengar hamnar, en utländsk portfölj pga utländsk källskatt som ska utgöra 10-20% av det "totala portföljvärdet", en tillväxtportfölj av mindre bolag (midcap/smallcap) som jag ska behålla länge likt strategin i gubbportföljen men också där jag ska leka swingtrader och försöka tajma vissa köp och plocka hem "snabb vinst" vilket har gått bra ibland (90% i G5 och 30% i EVO på kort tid) och sämre ibland (Låg +90% i CTM och behöll för de va så nära att dubblas då tanken var att ta hem det jag investerat, slutade med att jag sålde när aktien precis ramlat under mitt GAV) - dvs en väldigt oklar och svängning strategi och då blev det tillslut så att jag flyttade hälften av portföljens pengar till Gubbportföljen. Sen har jag ytterligare en portfölj där jag inte har gjort någon första investering men som jag planerat att börja avvara lite slantar som ska ligga där i tre år innan jag plockar ut dom. 

I huvudet så har denna målbild varit klar och hade kanske funkat om haft en sparkvot på 50% och kunnat avvara 10k-20k varje månad och hade kunnat lägga in några tusen i varje portfölj, men när jag i snitt lägger in 2000-3000kr utöver fondsparandet & barnsparet så är frågan hur detta i praktiken ska tillämpas när mitt primära mål är att bygga upp min gubbportfölj

Varför ska jag spekulera i 500kr som inom någon/några månader kanske ger mig 200kr extra? Ja som ni förstår så är "tillväxtportföljen" påväg att kastas ut genom dörren.

Vidare till min utländska portfölj som egentligen är min enda "buy" and hold eftersom jag inte avvarar så mycket pengar dit (25 000kr i dagsläget) och om jag köper en aktie i netflix och inte ska leka swingtrader, då säljer jag ju inte min enda aktie i netflix, men hur ska jag generera en bra avkastning i pengar över tid när jag inte är så jättetaggad på att köpa en till netflix aktie pågrund av att mitt främsta fokus är gubbportföljen och hur roligt är det att ha ett eller två innehav i en portfölj man inte prioriterar, detta resulterar i att man inte följer de bolagens utveckling på samma sätt, detta har också fått mig att tänka att denna portfölj ska kastas ut genom dörren även om så inte kommer bli fallet då det finns bolag jag vill äga över lång tid.

Hur mina tankar & funderingar går kring gubbportföljen är att jag har haft en målbild att plocka in fler innehav för att diversifiera portföljen samt att utöka befintligt innehav, det sistnämnda har varit det största fokuset vilket gjort att vissa bolag har jag köpt en småpost med tanke på att fylla på framöver men detta har inte gjorts pga att jag utökar i andra bolag. Detta tänkande kanske även resulterar i att jag kanske plockar in ett bolag i portföljen i en bransch jag inte äger för att diversifiera men som jag annars kanske inte hade köpt. Detta gör att det är en stor skillnad i andel av portföljen mellan mina största innehav och minsta innehav och de minsta innehaven är mindre än bolagen i tillväxtportföljen även om de bolag i Gubbportföljen är de bolagen jag vill äga över tid.

Ska ge er några exempel på vad jag menar: 
1. Köper Fortnox (långsiktigt innehav) till tillväxt portföljen till en kurs på 80kr - aktien går ner till 65kr , då aktien ligger i tillväxtportföljen och jag inte fyller på med likvider här gjordes inga fler köp, idag står kursen i 82kr.
2. Köper in Kindred till gubbportföljen som ett långsiktigt innehav då jag tycker den kommit ner till en låg värdering, en liten position för att sedan börja öka upp innehavet - då jag med mina månadsinsättningar redan ökar upp innehav i andra aktier så lämnas positionen i Kindred orörd och aktien hinner gå upp en hel del samt att jag har mindre pengar investerade i Kindred än bolagen i t.ex tillväxtportföljen.



All reflektering jag har gjort över mina "sidostrategier" har börjat senaste månaden när jag varit mer frånvarande från börsen och jag går mer och mer åt att jag vill bygga en koncentrerad portfölj och hålla mig till en strategi oavsett vad själva ISK/KF-kontot "heter".


Den portföljen jag känner att jag har en klar strategi och där det inte är några konstigheter om vad jag vill med den portföljen är barnportföljen, där är strategin långsiktighet och jag har köpt in de bolag jag tror barnen kan gilla samt att de har en fin utveckling över tid och nu ska jag gå över mer åt detta håll med mina investeringar.

Slutsats - jag kommer att gå över till en strategi, Gubbportföljen/Utländska portföljen kommer att ha samma strategi och jag kommer försöka hålla de bolag jag äger jämt fördelat storleksmässigt.

I framtiden när jag känner att min koncentrerade portfölj är "klar" så kanske jag adderar någon ny strategi som jag då kan fokusera på, nu blir det bara rörigt.


Ha de bra











fredag 4 januari 2019

Mål 2019

Mål och förväntningar 2019

Efter att jag klarat av alla finansiella mål under 2018 men bara hälften av privata målen men ändå är nöjd så kommer jag sätta liknande mål under 2019.

2019 kommer bli ett år med lägre inkomst än förra året eftersom vi får tillskott och sambon som är sjukskriven nu kommer vara mammaledig från mars.

Vi kommer under året att fortsätta lägga undan pengar till renovering då vi ska göra en garderobdel i den nygjorda hallen, bänkskiva till badrummets "tvättstugedel" men även i vardagsrummet ska väggar och tak renoveras och i sommar ska jag bygga nytt staket.
Även fast de största projekten är klara så kommer det även läggas en hel del pengar för renovering 2019.

Vi har idag ett automatiskt sparande på 2100 som går till t.ex barnportföljen, fondspar och liknande, detta kommer att från i mars att höjas med 600kr extra barnspar då sonen föds.

Jag kommer i stort sett ha samma sparmål som förra året även fast vi lyckades spara betydligt mer, nu kommer det målet dock bli en aning tuffare.

Det betyder att under året lyckas stoppa undan ca 2000kr extra varje månad till aktieportföljen.

För att klara detta mål samt högre barnspar behöver vi se över våra utgifter under kommande år.

Vi har t.ex i samband med bilbytet fått ner utgifterna med ca 1000kr/månad.

Eftersom det kommer bli mindre nyinsättningar till mina aktieportföljer (förutom barnportföljen) så finns det chans att jag är aktiv i portföljen och flyttar pengar mellan befintliga innehav ibland.

Utdelningsmålet ser jag också som ganska tufft och målet är att försöka att öka utdelningen med ca 37% från det jag fick förra året, detta pga lägre nyinsättningar i början av året och  de flesta bolag delar ut nu på våren, samt att jag sålt av helt eller delar av vissa högutdelare i portföljen (Nobina, Nordea & Skanska).

Mål börsen 2019


  • Slå börsen med 2%-enheter iår igen
  • 55k i sparande = ca 10% av hushållets gemensamma inkomst (lön och mammapenning från mars)
  • 10.000kr i utdelning som återinvesteras
  • Öka barnsparet från 600kr till 1 200kr



Mål privat 2019


  • Ska läsa minst tre böcker om investeringar&aktier.
  • Renovera vardagsrum/staket/samt garderober.
  • Minska skärmtid på kvällar.
  • Sluta snusa



Portföljstrategier 2019

2022 portföljen - under året kommer jag slänga in den första slanten här, hur mycket eller vilket bolag/fond jag ska köpa är oklart men känner att jag behöver få fart på denna portfölj och pengarna kommer plockas ut 2022.

Tillväxtportföljen - Portföljen kommer utgöra mellan 5-10% av det totala sparandet. Idag utgör det lite mindre än 5% efter kurstapp. Idag innehåller portföljen endast Catena Media och Fortnox men kommer även göra insättningar här och kika på ytterligare något mindre bolag. Här är strategin varierande, kommer kunna hålla bolag både kortare perioder och plocka hem vinst ifall jag tycker kursen går upp snabbt men även hålla bolag under längre perioder.

Utländska portföljen - Portföljen kommer utgöra mellan 10-20% av det totala sparandet, idag utgör portföljen ca 10% efter senaste tidens kurstapp och även här kommer det göras insättningar under året. Bolag på bevakningslistan är Sampo och Kone. Strategin är långsiktigt ägande i utländska bolag.

Barnportföljen - Som jag nämnt så får vi tillökning i mars. Jag har inte riktigt bestämt mig om de ska ha en varsin portfölj eller en gemensam portfölj till en början för att sedan när de är lite äldre ge dom möjlighet att vara med och bygga en "egen" portfölj. 
Barnsparet utgör ca 10% av det totala sparandet idag och strategin är att bygga en portfölj så att det finns pengar som kan hjälpa barnen i framtiden. Här är jag aktiv och kommer kika på att både ta in nya bolag samt sälja av bolag som inte levererar över tid. 

Gubbportföljen - Min absolut största portfölj som utgör ca 70% av det totala sparandet och självklart den portfölj där jag lägger ned mest tid. Med denna portfölj är sparandet långsiktigt men självklart ser jag över innehaven med jämna mellanrum och det kan ske både köp i nya bolag samt försäljningar i befintliga bolag. De bolag jag har på bevakningslistan för Gubbportföljen under 2019 är Lundbergsföretagen alt Hufvudstaden, Öresund samt Latour som idag redan finns i Barnportföljen.  Men jag kommer främst fokusera på att öka befintliga innehav. 


Jag har även uppdaterat alla flikar högst upp i bloggen, om mig, utdelningarna och hur portföljerna ser ut i dagsläget.

Klicka här för att se Min portfölj 


Klicka här för att se Barnportföljen

tisdag 1 januari 2019

Sammanfattning 2018

Börsåret 2018 är slut och det blev tyvärr inget julrally som många förmodligen hade hoppats på utan vi fick se en röd sista börsmånad, är detta början på en större nedgång? 

Detta blir mitt andra helår på aktiemarknaden och jag tycker det fortfarande är lika intressant och roligt med aktieinvesteringar som förra året. 


Inför 2018 satte jag upp mål både privat och med börsen som jag kommer sammanfatta nedan, det inlägget hittar ni här. 

Privata mål 2018

Träna minst 3 gånger i veckan - detta målet försvann redan efter andra veckan. Tänker inte skylla ifrån mig men här prioterade jag annat. En jobbdag för mig är mellan 6-18 inkl resa till jobbet så den tiden efter 18 ger jag min familj. Däremot under pappaledigheten lyckades jag med något/några utomhusträningspass i veckan och totalt i snitt kanske ett träningspass varannan vecka under 2018. 

Äta nyttigare - Detta har vi klarat av och jag mår bättre nu när jag äter mindre skräpmat.
Renovera kök/hall/altan - Vi har totalrenoverat kök/hall och byggt en trall på hela baksidan. Vi har även hunnit med att måla/tapetsera barnrum nr 2 och lagt golv i vardagsrum/gaderob så vi har samma golv på hela undervåningen. 
Det enda som saknas är taklister/golvsocklar och lite inredning för att vi ska känna oss helt nöjda.

Vara pappaledig i minst en månad -  Jag fick spendera två hela månader med min dotter i somras samt en månads semester där jag bland annat skolade in henne på nya förskolan och hon var på förskolan halvdagar medans jag renoverade.

Jag har under 2018 gått ner ca 8 kilo (från 85kg till 77kg) och även fast jag inte lyckades med träningen så beror detta främst på maten och renoveringen.

Ett annat privat mål var att jag skulle läsa minst 5 böcker om investeringar och detta lyckades jag inte med, påbörjade läsa några böcker både på våren och under sommaren men läste aldrig klart någon bok. Jag skyller på att när jag väl började läsa en bok så kom renoveringen i vägen och tog all fritid som inte gick till familjen. 

Sista privata målet var att jag skulle uppdatera bloggen mer ofta och bättre inlägg men den blev också lidande av detta och började fundera över vad jag ska göra med den eftersom jag så sällan skriver något inlägg. Men jag bestämde mig inför detta inlägg att jag behåller bloggen för att kunna följa upp mål och föra statistik. 

Dock får vi se hur ofta den uppdateras framöver och vad innehållet i inläggen kommer vara. 

Twitter är jag däremot mer aktiv på.

Även fast hälften av målen inte uppnåddes och jag skyller på andra prioriteringar och tidsbrist så är jag ändå nöjd över mitt 2018. 
Jag mår bra, familjen mår bra, jag trivs på mitt jobb och vi trivs i huset.  Nästa år får vi tillskott till familjen och jag ser fram emot 2019. 



Mål börsen 2018


Spara 50k till börsen - Ett mål var att spara 50k till börsen och då räknar jag med mina insättningar, barnspar och mitt och sambons privata pensionspar hos Nordea och här lyckades vi spara totalt 78000kr under 2018. 

Årets utdelning landade på 7278kr vilket innebar 106,9% ökning och målet var 7000kr och självklart återinvesterade jag all utdelning. 

Ett annat mål var att diversifiera portföljen ytterligare och köpa minst 5 nya bolag. Räknar jag med den utländska portföljen så har 5 nya bolag kommit in under året och dessa är Dometic, Nibe, Kindred, MTG och Netflix. Däremot har Skanska, H&M (äger fortfarande i dotterns portfölj), Nobina och Nyfosa som delades ut från Hemfosa fått lämna portföljen. 

Sista målet med börsen var att slå SIX30RX (-7,04%) med minst 2% på helåret efter att jag fått spö under 2017 och detta lyckades jag klara av då avkastningen på alla mina konton 2018 slutade endast -1,14%.
Jag är självklart inte nöjd med minusresultat efter att ha varit över +15% under året men att slå index med över 5% är jag nöjd med. Stor del beror på mitt innehav i Sobi som haft en fantastisk kursutveckling under 2018 och som jag lyckades plocka hem vinst runt ATH.


Mina portföljer var för sig 
Tillväxtportföljen: +5,54%
Gubbportföljen: +0,99%
Utländska portföljen: -5,83%
Dotterns portfölj: -7,45%


Men bortom all statistik, följer jag min strategi? Efter två år med typ 0kr avkastning varför är jag kvar på börsen? 

Jag bestämde mig efter min förlust i Fingerprint 2017 att diversifiera risken och investera pengarna i "stora&stabila" bolag. Jag kan fortfarande ingenting om värdering eller om bolag är dyra eller billiga utan brukar kolla på börsdata och läsa bolagets årsredovisning, vilket min investering i Dometic visar på, även fast det finns tecken på lågkonjuktur och att husbilsmarknaden i USA började gå sämre valde jag att börja köpa in mig när kursen stod i ATH-nivåer, i skrivande stund ligger jag -35%, dock med en mindre summa av totala portföljen och jag har fortsatt köpa lite då och då.

Även Holmen som är ett av mina största innehav nu och den aktie jag köpt mest av 2018 har gått ner till nivåer långt från ATH och här fortsätter jag jaga denna fallande kniv. Dock är holmen i princip skuldfritt och vinstmarginaler på runt 10% så här ser jag ingen oro i det långa loppet. 

Även Netflix som jag endast äger en aktie i är jag ner över 30% då jag köpte in mig på höga nivåer, då min utländska portfölj utgör ca 10% av det totala kapitalet så får vi se om det blir något mer köp i Netflix under 2019, möjligtvis om aktien fortsätter falla till betydligt lägre nivåer och om verksamheten står pall för utmaningarna.

Två bolag jag sålt under året har varit Skanska & H&M och detta beror på att verksamheterna har börjat svaja och det har fått mig att agera tidigare än vad jag agerade i FPC. På lång sikt tror jag dock Skanska och H&M kan reda ut sina problem men jag har valt att lägga mina pengar på bolag jag tror har en bättre utveckling i framtiden. 

Jag tycker jag har hållt mig till min strategi under 2018 och känner mig trygg med min portfölj även fast den består av några fallande knivar och tänker fortsätta att bygga min långsiktiga portfölj runt investmentbolagen Investor, Kinnevik, Industrivärden och Svolder.

Jag har dessutom börjat snegla på Öresund, Latour och Lundberg och det finns stor chans dem bolagen tar plats i portföljen i framtiden. 

Min tillväxtportfölj har under året svängt som en berg&dalbana och portföljen består endast av Catena Media som jag hållt under hela 2018 och Fortnox som köptes på 80kr, här har jag under året handlat i twitterfavoriter som Leo Vegas, Evolution Gaming och G5 där jag gjorde 90% vinst på G5 och 30% på Evo under en kort tid och dessa pengar förde jag över till min långsiktiga portfölj. 

Portföljen har pendlat mellan 5-10% av det totala kapitalet och nästa år kommer jag fortsätta försöka hitta case som jag kan hålla både längre men kortare perioder. 



Jag har under mina två och ett halvt år på börsen gått lite minus men då jag är långsiktig i min strategi så gör jag hellre misstagen tidigt med mindre pengar och lär mig med åren och jag välkomnar fortsatt nedgång på börsen, än har det inte börjat kännas i magen iallafall.




Uppdaterad portföljsammanställning och målen för 2019 kommer i ett separat inlägg.