tisdag 13 december 2016

Tankar om börshalvåret och inför 2017

Nu slutar snart 2016 och mitt första halvår på börsen, och jag blickar framåt inför 2017.

Innan det ska en resa till Los Angeles och Las Vegas avklaras, en julafton och ett nyår.
Jag har tagit semester från imorgon den 14/12- 2/1-17 för att spendera tid med lilla familjen och ladda batterierna inför kommande år.

Jag har under min korta tid på börsen ändå lärt mig en hel del och fått en del tankeställare. Jag har sett blåa fina siffror och jag har sett röda siffror. Jag hade en strategi när jag började mitt sparande men föll i stunder bort från den och jag har förhoppningsvis lärt mig av mina misstag och håller mig till planen.

5/7-16 så öppnade jag upp mitt konto på Avanza, mitt mål med mitt sparande är först en miljon, sen nästa mål kunna äga min tid och leva på utdelningar, men valet av aktier föll inte bara utdelningsaktier. Merparten är stora stabila bolag med utdelning, investeringsbolagen Investor, Kinnevik och Industrivärden tog snabbt plats i portföljen men även börsjätten H&M, men sen några spännande bolag med lite högre risk, utan utdelning i dagsläget, SOBI och FPC,

Ett av de första köpen blev Fingerprint som en kollega berättade om för mig, snabbläste om företaget, coolt tänkte jag, kör ju fingersensor på min iphone och tror denna typ av teknik kommer bli vanligare och större i framtiden, där och då hade jag ingen aning om att den var en tidigare raket men det gick ganska snabbt innan man fick all historik och framtidsplaner och intresset för bolaget växte. Nu är säkert merparten av mina läsare och följare på twitter fing ägare.

Första köpet gjorde jag när kursen stod i 83 och tidigt köpte jag mer och kursen fortsatte stiga. En period va jag ca 20% upp och tänkte ju att det finns bara en väg. När väl aktien började falla så fyllde den redan då upp en stor del av portföljen och det blev flera köp vid olika tillfällen eftersom den skulle ju upp tänkte jag. Mitt GAV har legat på 90-95 under min tid som Fingägare.

Har i ett tidigare inlägg skrivit om hur jag delar min osäkerhet  kring  att fortsätta fylla på i Fing när den gick ner eller fylla ut de andra innehaven för att fördelningen av portföljen skulle bli mer jämnviktad för att undvika "alla äpplen i samma korg".

Efter att Fingerprint gick ut och Vinstvarna förra veckan och sänkte prognosen för 2016, nått som nog ingen såg komma, förutom de negativa analytikerna,  som fick aktien att störtdyka fick jag bevis på att jag skulle hållt mig till min strategi, att fördela risken.

Hade jag gjort det hade utfallet för året blivit positiv då i stort sett alla övriga bolag har gått+. Men de är lätt att va eftertänksam.
Jag ser Drömläge att köpa mer aktier i fing nu när den står i ~60kr och sänka mitt gav extremt mycket men däremot har jag bestämt att avvakta med fler köp i Fingerprint närmsta månaderna.
Detta betyder inte att jag slutat tro på bolaget eller jag säljer inte mitt innehav, bolaget växer ju fortfarande, jag tror det kommer fortsätta växa, men i sin egen takt från och med nu. Jag vill se vad som händer vid årsstämman i April och hoppas bolaget börjar med utdelning. Jag tror det finns en väldigt hög uppsida i aktien och att den kan ta sig tillbaka till 100+ ifall de fortsätter leverans men de måste bevisa nu att de fortsätter växa som bolag kommande år och aktien måste få lite lugn och stabilitet. Men anledningen att jag avvaktar köp i Fingerprint närmsta tiden är för att vikta upp övriga portföljen.


Gubbportföljens bästa aktie 2016, Investor B 15% upp för stunden och har sedan köp jobbat i det tysta och i dagsläget gett mig 1500kr i avkastning,
Opus,Nobina och Fingerprint har alla under detta halvår varit uppe på 20% avkastning men fallit tillbaka.

Gubbportföljens krigare 2016, SOBI, köpte på toppen på 108kr och den.gick.snabbt ner mot.90kr, har utökat med fler köp och lyckats sänka.mitt gav till 102, den har legat på.röda siffror i stort sett under hela min tid, men nu ligger den runt ~+/- 0

Gubbportföljens sämsta aktie 2016
Fingerprint -35 % och ner ca 9.000kr.
Men ligger som sagt kvar med innehavet och avvaktar mer köp.

Mina mål inför år 2017 på börsen är att utöka övriga bolag och vikta om portföljen.

Mitt sparmål nästa år är 50-70k där jag kommer fortsätta kunna spara 10-20% av lönen under tiden min sambo är mammaledig fram tills augusti och därefter kunn trappa upp sparandet till 20-40% av lönen.
Såg på miljonar.blogspot.se  hur han lagt upp sparmål inför 2017,Totalt : 60.200kr

Beroende  på om kurserna stiger så kommer jag få färre aktier och om de sjunker får jag fler

All utdelning  2017 kommer återinvesteras

Det övriga jag kan  spara undan  kommer fördelas på nya spännande  bolag eller fortsätta utöka  befintliga innehav.


Utländska portföljen ; kommer föra över ca 500kr varannan månad hit och bygga upp en pott som jag  kommer  köpa  utländska aktier för.
Sparmål 2017 3000-5000kr
Planerar  att utöka mitt innehav i Johnson & Johnson men även köpa nått nytt utländskt bolag.


Ha nu alla en god jul och lycka till med era investeringar resten av 2016
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar