lördag 30 december 2017

Mitt första helår på aktiemarknaden!

Då var det dags att summera året som varit

Jag började mitt sparande i aktiemarknaden sommaren 2016 så 2017 blev mitt första helår.

Ser jag tillbaka på 2017 så ser jag ett lärorikt år och att jag lärt mig otroligt mycket. 

Målet jag hade inför 2017 var att diversifiera portföljen då 50% av portföljen bestod av 3 bolag, detta löste sig ganska bra av sig själv då 22% av portföljen bestod av FPC och 13% av H&M och ni kan ju då förstå att jag inte slog index under 2017.

Jag tänker visa mitt gångna år i två grafer.
Helåret 2017
Det som hände under första kvartalet var att mitt 20% innehav i Fingerprint gick ner och jag halkade efter index och den 21/3 vinstvarnade bolaget och aktien rasade vilket också slog väldigt hårt mot portföljen vilket ni kan se, jag skrev om detta vilket också är bloggens mest lästa inlägg, har du inte läst inlägget kan du göra det här.
Efter försäljningen av 2/3 av mitt innehav i FPC
fick jag genast en mer diversifierad portfölj

Kikar jag på grafen från den 22/3 så ser det genast mycket bättre ut och här slog jag index med några %. 

Är jag nöjd med året? 

Helåret är jag såklart inte nöjd med även om det slutade på plus men de sista 9 månaderna är jag nöjd med vilket också ni kanske förstår när ni ser bilderna. 

Målet var att diversifiera portföljen och här känner jag att jag lyckats väldigt bra, mycket tack vare kraschen i FPC och att jag sålde av innehavet men också att jag köpte in fler bolag till portföljen och höll koll på viktfördelningen när jag gjorde mina köp. 

Kikar jag i Gubbportföljen, där det mesta av mitt investerade kapital finns, så finns både Skanska och H&M som både haft de tufft under året, H&M minskade jag mitt innehav i efter den senaste försäljningsrapporten. 

Även SOBI, som var ett av mina största innehav i början av 2017, har haft det tufft senaste tiden och backat 21% sen i somras efter nyheter om positiva resultat från konkurrent så tycker jag att portföljen har hållit sig ganska stabil, inga kraftiga svängningar, inte ens när H&M backade 14% på en dag rörde sig portföljen speciellt mycket och nästan alla bolag i portföljen har haft positiv avkastning i år. 

Mitt sparmål jag hade på 50.000kr-70.000kr till portföljen lyckades jag med vilket jag är nöjd med då vi har lagt fokus på renovering under andra halvan av året.

Innehaven i respektive portfölj

Gubbportföljen
Utländska innehav
Tillväxtportföljen
Dotterns portfölj, här finns även 1000kr investerat i Länsförsäkringar Global Indexnära.

Sen har jag även en fondportfölj med värde 4800kr och nyöppnat fond/aktiespar på Nordea med värde 3200kr.

Totalt värde investerat kapital i slutet av 2017: 
175 755kr


Utdelningar under 2017

Utdelningarna översteg 3500kr

Bolag som under året har fått åka ur portföljerna

Gubbportföljen: Essity (Köp&Sälj), Thule (Köp&Sälj)  Fingerprint (Sälj)
Tillväxtportföljen: Fortnox (Köp&Sälj), Ework (Köp&Sälj), MTG (Köp&Sälj), Flexqube (Köp&Sälj)
Dottern portfölj: Gränges(Sälj), Pricer (Sälj), Starbreeze (Sälj) Jag kommer i nästa inlägg skriva mina mål för 2018.


GOTT NYTT ÅR PÅ ER!


6 kommentarer:

 1. Hej Börsjägaren!
  Jag tycker att det är starkt av dig att du tar upp att det inte gått toppen och vilka lärdomar du dragit från detta. Det vanligaste är att man vill dölja att det gått dåligt, eller att man helt enkelt slutar på aktiemarknaden (kanske det vanligaste).

  Hoppas att året börjat toppen för dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallå KTM,

   tack för kommentaren.

   Tycker de är viktigt att kunna visa ett mindre bra helår och kunna inse vilket misstag man gjort och lära sig av det, vilket också visade sig på den andra grafen.

   Jag är långsiktig i mitt sparande så jag gör hellre misstagen nu i början än senare i karriären :)

   Kör hårt 2018

   Radera
 2. Hej
  Jag sålde mina sista H&M till slut, då de var ett rätt stort innehav och sänke i portföljen. och efter det återhämtade sig portföljen, precis som efter din försäljning av FPC. Man lär sig av dåliga börsår och analyserar vad som gick bra och dåligt.
  God fortsättning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tryggpension,

   Tack för kommentaren.

   Exakt, jag behöll FPC lite för länge, men det är lätt att va eftertänksam, nu är jag även mer noggrann när jag köper ett nytt innehav.

   Skönt att portföljen återhämtade sig, jag minskade som ja skrev i H&M efter senaste försäljningsrapporten, från att va ett av mina största till ett av de minsta innehaven men behåller en liten del då jag gillar utdelningen och är optimistisk inför framtiden, dock är frågan, slår de index?

   God fortsättning på dig med!

   Radera
  2. Har gjort likadant, från att HM har varit störst så har jag sålt av iaf 2/3 av innehavet och behåller bara en mindre del.

   Radera
  3. Hej anonym! Tack för kommentaren. Jag tror H&M lyckas reda ut problemen på lång sikt och drf behåller jag mina, däremot kommer man nog kunna köpa billigare än idag, men större risk än tidigare eftersom problemen är större än vad man berättat och då drar jag ner exponeringen precis som du, ha de gott

   Radera