tisdag 4 juli 2017

Ett år på BörsenMedans många av de bloggar jag följer precis publicerat sina halvårsrapporter, Q2 rapporter eller månadsrapporter nu efter att den sjätte månaden har tagit slut i 2017, så sitter jag och filar på vad jag ska skriva om mitt första år på börsen.

Det har alltså gått ett år sen jag skapade mitt konto på Avanza och gjorde mina första aktieköp.

När jag tittar tillbaka ser jag att mitt första köp var i Opus Group på 5.80, det blev 15 aktier för 87kr, det var alltså där min resa startade och jag minns hur man satt och uppdaterade appen i stort sett varje sekund och följde med spänning när man såg värdet gick upp några kronor i realtid.

Innan jag öppnade kontot på Avanza hade jag sparat lite över ett år i fonder hos min bank.


Hur har de gått då? 

"jag började lyssna på andra och såg inga risker"


Jag bestämde mig tidigt, efter att ha börjat följa vissa personer på twitter och läsa bloggar, att skaffa en väldiversifierad portfölj på mellan 12-20 för att minska risken.

Det finns ett enkelt sätt att säga/visa hur det har gått och det är att visa 1-årsgrafen och som ni ser  nedan gick det ju bra till en början, aktier var ju enkelt tänkte jag, samtidigt som man lärde sig mer med tiden och började förstå att detta var visst inte så enkelt.

Jag började svika min strategi och la nästan alla ägg i samma korg, Ett innehav tog upp ca 30% av min portfölj, jag började lyssna på andra och såg inte riskerna.

När mitt största innehav rasade istället för att gå upp så drogs hela portföljen ner.


Tillslut så sålde jag av stora delar av det innehavet och återgick till min strategi vilket har fått min portfölj att må mycket bättre.

Idag ser jag tillbaka på detta år och är tacksam att detta hände nu, att jag gjorde misstagen nu, tidigt i min "investeringskarriär" och inte om 5 år när portföljvärdet förhoppningsvis är värt lite mer. 

Nu säger jag inte att jag kommer vara fri från misstag framöver, det är av misstagen man lär sig, utan att jag kommer alltid göra min egen analys, se över risker och inte lägga alla ägg i samma korg framöver. 


Hade det inte varit bättre att köpa Avanza Zero för hela slanten? 

"På tid förhoppningsvis få en bra avkastning"

Jo, det hade såklart varit bättre, jag är såklart inte nöjd med hur det gått första året, jag hade haft en bra avkastning på mitt innehav om jag lagt dom i Avanza Zero istället för nu, att ha förlorat värde. 

Detta bevisar att jag inte är någon vidare investerare och att pengarna hade mått bättre på ett 0% räntekonto hos banken eller på just Avanza Zero.

Eftersom jag är långsiktigt med mina investeringar så kan jag på tid förhoppningsvis få en bra avkastning på mitt investerade kapital. 


"Lärt mig otroligt mycket och hittat ett nytt intresse"

Det jag också tar med mig av det gångna året är att jag lärt mig otroligt mycket och jag har hittat ett nytt intresse som jag tycker är extremt roligt och lärorikt. 

Alla mina innehav idag i samtliga portföljer
Totalt värde: 123 822

Mina bästa investeringar i %
1. Investor B +38,05%
2. Industrivärden C +30,35%
3. SOBI +23,93%

Mina sämsta investeringar i %
1. Fingerprint -68,67%
2. H&M  -17,20%
3. Nobina  -13,11% 


Nu blickar jag framåt och hoppas på ett bra andra halvår och att 2017 slutar med positiv avkastning. 

8 kommentarer:

 1. Struntsamma om det inte gick så bra första året. Man lär sig av sina misstag och gör bättre investeringar i framtiden.

  Ligger själv back för tillfället, men det är lugnt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej sparpappan, tack för kommentaren, jag håller med, de är också bättre att de går dåligt nu när kapitalet inte är så jättestort,.

   Kör hårt!

   Radera
 2. 1:an och 2:an som gått bäst för dig är nog de som gått bäst för mig också :)

  Visst har du fortfarande kvar H&M?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej KTM tack för kommentaren, ja märkligt att de "tråkiga" investmentbolagen är bäst;) japp ett av mina top 3 största innehav, har både i Gubbportföljen och för dotterns portfölj.

   Kör hårt

   Radera
 3. Du har ju en hel del fina bolag. Hade du bara kört grundregeln att bara köpa bolag med utdelning så hade du sluppit en del minor. Lycka till framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej krösus sork, tack för kommentaren :)

   Ja, de är lätt att vara efterklok men jag håller med dig. Skönt dock att detta misstag inte kom senare när kapitalet är större och att jag lär mig av misstagen.

   Tack detsamma, kör hårt

   Radera
 4. Tid och tålamod är grundstenarna!
  Mitt HM innehav är allt annat än en munter historia men tänker man långsiktigt så reder det upp sig!

  /Aktieflickvännen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktieflickvännen, tack för kommentaren :)

   Ja långsiktigheten är nått jag verkligen bestämt mig för och förstått är en grundsten,den kommer jag inte svika, sen när de kommer en "krasch" på marknaden så kommer man självklart testas.

   Ha de bra
   Börsjägarcoachen

   Radera