söndag 17 september 2017

Portföljuppdatering del.1

Hej!

Senaste blogginlägget jag skrev var för över två månader, tro inte att jag gått under jorden bara för de, men senaste tiden har familjen och jobbet tagit upp all min tid.


Min sambo ska börja spara!

Häromdagen så sa min sambo att hon ville ha ett privat pensionspar och ville börja spara och bad mig hjälpa henne.
Hon blev kund hos Avanza och kommer i dagsläget månadsspara i Fonder.

Förhoppningsvis tycker hon det är lite roligt och frågar hur hon ska göra för att köpa aktier i H&M.

Jag skrev ut på twitter om Fondtips och fick förvånansvärt många svar, tack till alla som gav tips på fonder! 


Portföljuppdatering

Jag har, som jag skrev i mitt förra inlägg - läs här, flera konton på Avanza och i detta inlägg kommer jag gå igenom Gubbportföljen och Utlandsportföljen - de två konton där jag investerar i värde och där min strategi är att hitta bolag jag ska äga under en lång tid.


Gubbportföljen - ISK där jag är mest aktiv och sätter av störst del av mitt sparande.


Senaste månaderna har de flesta köpen gjorts i framförallt Skanska och Castellum, men även i övriga bolag för att hålla en jämn vikt i portföljen.


En del bolag i min portfölj har jag under en tid tillbaka reflekterat kring om jag ska behålla eller köpa mer.

Länkar till respektive bolag på Avanza

Essity - Avknoppningen från SCA köptes som en bevakningspost till en början, jag har dock bestämt mig att sälja min post i Essity, varför? - Jo, Essity är ca 15% av Industrivärdens portfölj och jag kommer istället att öka i just Industrivärden för pengarna från Essity och jag nöjer mig med den exponeringen mot Essity.

Thule - Thule är ett fint bolag med bra produktportfölj som riktar in sig på bland annat friluftsliv. Thule är dock dyr och handlas idag över P/E 20. Thule väger endast 2,5% av Gubbportföljen och självklart köpte jag in mig på toppen och ökade lite grann i början, jag har dock inte haft några tankar på att öka mer då kursen mest gått sidled och ingen riktig dipp har kommit. Här kommer jag avvakta tills nästa kvartalsrapport innan jag tar något beslut om köp eller sälj.

Nobina - Nobinas senaste rapport kom in långt under förväntan och man kan tycka att bolaget skulle vinstvarnat innan rapporten, aktien tappade rejält och är för året ner -17%, gör detta aktien billig? - Nej, däremot så är direktavkastningen på väldigt höga nivåer och P/E-talet är lågt. Om Nobina kan fortsätta sin lönsamma verksamhet och undvika en utdelningssänkning (Nobinas policy är att dela ut minst 75% av resultatet innan skatt) så borde dessa nivåer vara ett bra läge för mig att öka. Jag kommer behålla bolaget i portföljen och öka lite smått framöver, Nobina är portföljens enda mid-cap bolag.

Nordea - Anledningen till att Nordea hamnar här är pga flytten av huvudkontoret. Som jag förstått det är det inte helt klart ifall det kommer bli källskatt på utdelningen i Nordea, om så blir fallet kommer jag att flytta över Nordea till min kapitalförsäkring för utländska innehav. Ifall de lyckas undgå detta och man får full utdelning så behåller jag aktien i portföljen, detta ligger dock längre fram i tiden.


Bolag på bevakningslistan:

Skogsbolag - Jag kommer att närmsta tiden att plocka in ett skogsbolag och det lutar självklart åt Holmen eller SCA, men kommer även slänga ett öga på Stora Enso.

Bank -  Ifall jag flyttar Nordea till min Utlandsportfölj så kommer jag plocka in en ny storbank i portföljen, SEB, SHB eller Swedbank. Äger idag redan SEB och Handelsbanken via Investor och Industrivärden.

Andra bolag jag har på bevakningslistan är; Kopparbergs, Nibe och Indutrade.


Utlandshandel Kapitalförsäkring där mina utländska innehav finns.

Idag har jag endast ett bolag i portföljen, J&J, och jag kommer definitivt öka i bolaget framöver.
Jag hoppas att Avanza, likt förra året i november, kör gratis courtage för amerikanska aktier.

Bolag på bevakningslistan: 

Berkshire Hathaway, Activision Blizzard, Protector Forsikring, Sampo, Kone och Novo Nordisk.


Jag har även uppdaterat fliken Min Portfölj.


Nästa inlägg kommer jag gå igenom övriga portföljer, stay tuned!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar