söndag 21 maj 2017

Är börsen påväg ner?

Vecka 20 slutade på minus för de stora indexen* efter onsdagen och torsdagen som sänke, bland annat pga orosmoment med Donald Trump.Direkt börjar journalisterna prata om att börskrasch är nära och det har varit diskussioner om hurvida man ska försöka tajma marknaden.

Stefan Thelenius skrev också ett väldigt intressant inlägg om just börskrasch tidigare idag - Läs här

Vilket fick mig, som aldrig vart med om det att skriva mina tankar kring ämnet.
Senast vi hade börskrascher var 1990, 2000 och 2008 och en mindre krasch 2011, är det inte dags nu då efter 6 års uppgång? 

Många aktier är idag på ATH, likt börserna över lag och värderingarna är höga jämfört med tidigare, bostadsmarknaden har vart glödhet senaste åren, kan de stiga ännu mer eller hur långt ner ska det?

Vi sålde vår lägenhet med 700k vinst på två år och vi har bara bott - Läs här.


Jag har själv som sagt aldrig varit med i någon börskrasch eftersom jag är nybörjare på börsen, jag har dock upplevt en dålig utveckling med mitt före detta största innehav Fingerprint och kan tänka mig hur känslan är när hela portföljen går ner kraftigt.

Hur ser jag på detta med börskrasch och är jag orolig? 


Det är såklart aldrig roligt att se sitt innehav minska i värde, det är lätt att bli lyrisk när det går bra och sen tvärtom när det går dåligt. 

Hur skulle man må psykiskt när ens hela ens portfölj kanske minskat 50% i värde och att de kanske tar ett par år innan man är tillbaka på samma portföljvärde. Gubbportföljen har haft 6 raka veckors uppgång och portföljens värde stigit fint, fram tills denna vecka och nu är det som att de senaste två veckornas uppgång är utsuddade.

Välkommen till börsen, det är så den funkar, det är meningen att den ska va ett svin ibland.Däremot så måste jag säga att jag är väldigt bra på att snabbt lära mig och förstå spelreglerna och följa min investeringstaktik, därav så välkomnar jag gärna nedgångar så att jag kan få köpa fler aktier för en billigare peng.Så länge bolaget jag investerat i utvecklas väl och går bra så kommer jag fortsätta att köpa aktier i det bolaget, oavsett om t.ex H&M står i 240kr eller 213kr eller om det blir en krasch och den står i 120kr.
Försöker jag tajma marknaden? 

Jag vet inte vad tajma är, jag är en glad amatör när det kommer till börsen och försöker lära mig saker varje dag.

Jag köper på toppen och jag köper på botten och eftersom min investeringsplan är lång sikt så påverkar inte temporära nedgångar mig i dagsläget, men om en krasch kom dagen efter jag samlat ihop till den första miljonen skulle jag kanske inte vara så glad.

Läste en tweet jag tycker är väldigt bra
"Det bästa som kan hända en som är ny på börsen är att den går ner första tre åren"

De som däremot började på börsen 2009 har haft en riktigt fin kursresa om man investerat i stora växande bolag.

Jag tror inte börsen ska ner än, men om den gör det så kommer jag fortsätta köpa i bolagen som fortfarande går bra, jag är 100% investerad.
 Om börsen går ner 5% ena veckan så kan den lika gärna gå upp 10% veckan efter, det är som sagt ingen som vet när eller vad som händer i framtiden och jag vill inte vara utanför om börsen fortsätter upp.

Gubbportföljen slutade -0,7% ner under v.20

Utdelningar under veckan var
Industrivärden +173kr
Kinnevik +248kr
H&M +201kr
Opus +78kr

Köpt
Gubbportföljen: 6st Hemfosa till kurs 86,20 (-518kr)
Dotterns portfölj: Länsförsäkringar Globala Indexnära (-200kr)


Hur ser du på en eventuell börskrasch och försöker du tajma marknaden? 

*OMXS30, DOW JONES, DAX.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar