söndag 8 januari 2017

Att investera i Fastigheter.

Det finns olika sätt att investera sina pengar inom fastigheter och förhoppningsvis kunna få bra avkastning i framtiden.

Jag kommer lista de tre sätten jag känner till; 

1. Köpa och sälja bostäder.
Idag har många lyckats göra bostadskarriär och flytta "upp sig", köpt en lägenhet/hus och sålt med vinst, vinsten använder man till att köpa en dyrare bostad och sedan göra samma sak igen.

Såg ett inlägg på Twitter att priserna för fastigheter i Stockholm har t.ex ökat med 5.2% i snitt varje år de senaste 30 åren.Jag äger själv en bostadsrätt som jag vet, i skrivande stund  kommer göra en bra vinst på, vi har bott här i två år. Vinsten kommer vi använda till kontantinsats för något större. 

Hur länge kommer bostäderna fortsätta öka i pris? Är vi i en bostadsbubbla? Riskerna för räntehöjningar under detta år tillsammans med fjolårets ammorteringskrav kommer väll påverka. Ändå så är det ju bostadsbrist i alla storstäder.
Det kan absolut bli en nedgång i pris i bostäder och det utgör ju en risk ifall man sitter på ett bolån som är större än bostadens värde ifall man vill "byta upp sig" i framtiden.

2. Äga aktier i Fastighetsbolag
Det finns idag väldigt många fastighetsbolag på Börsen, t.ex Castellum, Balder, Hufvudstaden, Wallenstam och Hemfosa är några av dem, Även Lundbergsföretagen (Investmentbolag) är det störst del fastigheter, ca 17% onoterade fastighetsbolag och 19% av innehavet är viktat i Hufvudstaden. 

Det är samma sak här som i andra branscher, en del bolag har gett otroligt fin avkastning senaste 5 åren och det beror kanske mest på de låga räntorna som vi har idag i Sverige, många fastighetsbolag belånar sig för att kunna förvärva mer fastigheter och kunna växa. 
Även fast en del har låg belåningsgrad och kan klara av räntehöjningar så tror jag det kan bli en nedgång för hela marknaden ifall räntorna börja stiga, men även om de händer och att hela branschen går ner så kommer även denna bransch att klara sig bra, de kan t.ex höja hyrorna för sina fastigheter så påverkas kanske inte räntehöjningar så mycket på sikt.

Jag äger idag aktier i endast ett fastighetsbolag;

Hemfosa Fastigheter, det jag tycker känns tryggt med Hemfosa är att de har störst andel fastigheter av sina fastigheter i Stockholm och Göteborg och ca 65% av deras fastigheter är Samhällsfastigheter vilket innebär skola, rättsväsende, vård, omsorg och myndigheter vilket betyder långa hyresavtal och stabila inkomster, man har även tagit steget in och börjat etablera sig både i Norge och Finland.  Sen 2017 är de Large Cap Bolag på Stockholmsbörsen då de har ett börsvärde över 10 miljarder.

Jag har även haft ögonen på "utdelningshöjaren" Castellum ett bra tag och nu även fått upp ögonen på Wallenstam, efter att Petrusko skrev en väldigt bra analys om just Wallenstam här.

3. Tessin
Alternativt investeringssätt ifall man ej vill investera på börsen. Kort och gott så investerar man direkt i Fastigheter, man blir alltså delägare i en fastighet, Läs mer om vad det innebär på Tessins Hemsida.  
 • Avkastning fastighetsprojekten brukar ligga mellan 9-15% per år
Två av bloggarna jag följer har investerat pengar i olika Tessin projekt och ni kan följa deras Tessin resa här, Kronan till Miljonen och Västkustinversteraren.

Jag har själv ej lagt ner så mycket tid eller fokus på att titta närmre på Tessin eftersom jag väljer att investera i Aktier på Börsen, men det är absolut något jag kommer titta närmre på i framtiden.


2 kommentarer:

 1. Hej Börsjägarcoachen!

  Tack så mycket för att du nämnde min blogg här :)

  Kul att inlägget handlar just om fastigheter då min portfölj är viktad rätt hårt mot just dessa (har en del preffar också).

  Det är som du nog säger att räntans stigande trend påverkar fastigheter negativt. Ser vi det i ett längre perspektiv tror jag däremot att bolagen kommer fortsätta växa och även ge en fin direktavkastning till aktieägarna.

  Äger en enskild lägenhet som jag hyr ut i andrahand :) Ligger däremot på en enslig ort så där har jag inte sett så mycket till värdestegring

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart, jag tycker din blogg är väldigt intressant i och med att man får följa din resa från början, precis som jag vill att mina få trogna följare vill följa min resa :)

   Har ej så bra koll på Pref aktier, skulle inte du kunna skriva ett inlägg om de?

   Ha en trevlig helg!

   Radera