lördag 22 april 2017

Skanska - en trygg byggsten i portföljen


Mitt minsta innehav i Gubbportföljen är idag Skanska, lite mindre än 2% av portföljen är viktad i bolaget men detta är ett bolag jag definitivt kommer öka till ett av de största innehaven.


Om Skanska - Länk till Skanska på Avanza
Skanska är ett byggbolag med hemmamarknaderna i Europa, USA och Latinamerika. Företaget bygger bostäder, kontor, sjukhus, vägar, broar och tunnlar. Verksamheten är uppdelad i följande affärsområden:
  • Bygg- och anläggning - Skanskas största och äldsta verksamhetsgren. Det är också ur den som de tre övriga verksamhetsgrenar växt fram.
  • Bostadsutveckling - Utvecklar bostadsprojekt för omedelbar försäljning.
  • Kommersiell fastighetsutveckling - Initierar, utvecklar, hyr ut och säljer kommersiella fastigheter.
  • Infrastrukturutveckling - Utvecklar och investerar i i stora infrastrukturprojekt som vägar, sjukhus, skolor, vindkraftverk och annan social infrastruktur.

Det kommer väldigt mycket nyheter kring Skanskas projekt, försäljningar, ordrar och jag som aktieägare tycker de är väldigt bra att man får den informationen så man, Skanska är väldigt bra på att kommunicera med marknaden.  

Senaste veckan har de kommit nyheter om en order för renovering av tunnlar värd 550msek  och försäljning av ett kontorshus för 410msek och förra veckan fick man en vägorder om att bygga på motorvägen I-15 i Kalifornien värt 1,3 miljarder.Senaste åren har Skanska avkastat ca 20% i snitt per år, man har behållt eller ökat utdelningen senaste 10 åren.  Nu är det nog väldigt många som följt med på vad Donald Trump planerat, om att investera i infrastruktur i USA för 200Billion dollars, om detta blir av så kommer de gynna Skanska även om de bara får ett "par" projekt.

Även i Sverige investeras det i infrastruktur och förbättring av vägar osv varje år och med bostadsbristen vi har idag så tror jag det kommer byggas en hel del bostäder i fortsättningen.

För mig känns Skanska som en trygg byggsten i portföljen kommande 10-20 åren.

Äger du något bolag i  byggbranschen? 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar