tisdag 4 april 2017

Spara pengar när du handlar matHallå!

Mat är en viktig del för att överleva eftersom vi måste äta men den kan också vara en tjuv mitt i allt.
Den kan nämligen bränna hål i plånboken varje månad.Alla har olika syn på vad man ska handla när man kliver in i butiken,  en del handlar på "känsla", varav flera nära vänner som köper oxfilé på fredagar istället för fläskfilé på kampanj, sen har de inget sparande heller.
Och en del gör matlistor,  jag och min sambo hamnar under fliken matlista.

En utgift vi strypt lite på sen sambon blev mammaledig är matutgifterna,  vi har en budget varje månad att handla mat för -4000kr och där inkluderas barnmat, blöjor, chips och alkohol och eventuell utemat.

Det betyder att vi veckohandla för ungefär -1000kr i veckan vilket kan låta lite eftersom blöjor är dyrt och besöket på systembolaget nästan alltid kostar runt -100-200kr


Ett sätt för oss att kunna handla och tillaga god mat för en billig peng är att vi handlar och utgår från att tillaga maträtter  av det som är på Willys+

Willys+ är för medlemmar där det varje vecka kommer erbjudande till rabatt på ett tiotal varor.  
Man kan bli medlem direkt i kassan och koppla det direkt till ditt betalkort eller om du uppger personnummer vilket gör att du inte behöver krångla med flera kort.

Nu har jag inte jättebra koll på övriga matkedjor eftersom vi bara handlar på Willys men både ICA och Coop(Sveriges sämsta matkedja) har bonuskort och garanterat erbjudande för medlemmar.
Lidl och hemköp har jag ingen aning om.

Du kan också ladda ner Willys appen där du kan se hur mycket du sparat på att handla där
Vi är hittills uppe i över 250kr (sambon hade 120kr sparat på sin Willys+)  så enkel uträkning ~250kr/kvartal är 1000kr/år


För dessa 1000kr skulle jag kunna köpa 7st Axfood aktier till dagens kurs,  som i sin tur skulle gett mig 40kr i utdelning.
Om 10 år skulle jag vart uppe i ca 80 Axfood aktier med återinvesterat utdelning och runt 500kr utdelning.

Nu är detta endast en uträkning på vad jag sparar in på Willys+ och inte hur mycket vi egentligen sparar in på att handla mat smart. 


Handla mat smart och billigt med tre enkla tips!

1. Bli medlem på matkedjan du handlar

2. Köp kampanj/rea varor

3. Matlista

Handlar du på känsla eller gör du matlista?


Disclaimer
Willys ägs av Axfood koncernen och jag äger aktier i Axfood.

11 kommentarer:

 1. Hej!
  Vi gör sällan matlistor utan arbetar lite som dig. Är det billig köttfärs så blir det köttfärssås, billig kyckling så blir det någon kycklinggryta, etc etc :)

  SvaraRadera
 2. Håller med dig om coop dessutom. Måste bara få tillägga att jag fick en sån där guldscanner en gång när jag var där och handlade som gjorde att jag fick 10% på hela köpet. Något gör de rätt i alla fall : )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra om att Coop har gjort nånting rätt, Coop där jag bor har de absolut bästa läget av alla matbutiker, centralt och bredvid systembolaget, men lyckas inte locka några kunder.

   Det är smart att handla på sig de som är billigt, de är som oss fast vi gör matlistan på de billiga sakerna och all tillbehör så att det inte blir mer än ett besök per vecka till affären, då är de enkelt att gå förbi chipshyllan besök nummer två också 😉

   Radera
 3. Jag handlar efter lista också. Sällan jag frångår den, vilket gör att få spontanköp görs. Och precis som du är jag medlem i ICA och har deras app 👌🏻

  /Aktieflickvännen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktieflickvännen!
   Det är väldigt smart, vi har märkt att sen vi började med lista och bestämmer mat för veckan på helgen så görs endast ett besök per vecka. För om besök nummer 2 görs bara för att handla grädde så handlar man nästan alltid något annat också.

   Har ICA ett bra medlems&bonussystem?

   Radera
 4. Imponerande att ni kommer ner på 4000kr månad inkluderat med alla babysaker + alkohol. Hur mycket av er totala matbudget skulle du säga går till blöjor, barnmat och andra barnsaker?
  Vi går mycket efter vad som är nedsatt i pris och låter det styra vad vi ska laga.
  Är Willys plus medlem så förra veckan fyllde vi frysen med torsk =) Visste faktiskt inte att det fanns en app, den laddas ner direkt!

  // Framtida rikedom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallå framtida rikedom!
   Ja vi har verkligen lyckats fått till ett bra system varje månad som vi är väldigt hårda att följa.
   Vi handlar mat för drygt 600kr till två personer i veckan,alltid de som är nedsatt och willys+ och all tillbehör som gör att vi bara är på affären en gång i veckan. Systemet går på 100-200 beroende på hur mycket besöket på Willys går på, och barnsaker handlar vi för drygt 200-350kr i veckan, ibland varannan vecka. Blöjor handlar vi pampers som alltid är generösa med 50kr på rabattkuponger vid köp av 2 blöjpaket, dvs 150kr för 2 paket och ibland har även Willys ett generell kampanj två paket för 150kr som gör att vi ibland får 2 paket för 100lappen. Barnmat köper vi så vi har en burk per dag, och varannan vecka så behövs välling och gröt vilket är runt 100-200kr också.

   Vissa veckor går de över 1000kr och då får vi äta billigare veckan efter, de kan bli soppa till middag någon gång ibland.

   Radera
  2. Inspirerande!
   Tack för bra tips, ska försöka applicera några av dem vid nästa veckohandling.
   Köper också Pampers men har helt missat rabatterna, vart hittar jag dem?

   Radera
  3. Vi brukar få hem från pampers rabattkuponger lite hela tiden. Sen Willys allmäna brukar stå i willysbladet, t.ex 2 paket för 75kr styck om man handlar över 300kr.de erbjudandet finns i appen när den kampanjen är under generella erbjudanden

   Radera
 5. Våran familj kör också matlista utan spontanköp. Försöker ligga på max 1000kr i veckan, vilket funkar de flesta gångerna.
  Handlar på Ica, deras medlemsprogram gör att man samlar poäng på de man köper och får bonuscheckar och rabatter.
  Sedan kör vi mycket på Icas egna billiga sortiment, Ica basic, bra grejer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallå sparpappan!
   Det låter precis som oss och då blir det endast ett besök i veckan. Vi kan gå över 1000kr någon gång ibland och då får vi verkligen slå oss ner och se över vad vi ska laga veckan därpå eftersom den veckobudgeten blir mindre.
   Kunde tänka mig att ICA också är väldigt generösa mot sina medlemmar. Vi kör de billiga varor på Willys också, de är bra kvalité på de också.

   Radera