fredag 30 december 2016

Årets sista inlägg - Övriga sparformer 2017

Sista börsdagen i 2016.

Jag beskyller tiden för min dåligt uppdaterade blogg, då min dotter ej riktigt kommit tillbaka från jetlagen då hon är vaken längre på kvällarna och nu är i den åldern då det ska klättras och dra ner saker. 

Jag skriver vanligtvis om mina investeringar i min gubbportfölj där målet är långsiktighet med stabilt ökande utdelningar samt lite "kryddor" som jag läst att det så fint heter, dvs bolag med lite högre risk.

Men detta inlägg kommer handla om andra typer av sparande som jag har/planerar att skaffa under 2017, både andra konton på Avanza med aktier/fonder och vanligt förmånskonto på banken.


Barnspar: Jag har i tidigare inlägg nämnt att jag sparar åt min dotter, i denna Kapitalförsäkring Barn sparar jag undan 500kr i månaden och i mars när hon fyller 1 år så kommer det va 9000kr i sparande hittills (mer eller mindre beroende på avkastning), jag tjuvstartade med sparandet ett halvår innan hon föddes.

Här är det en sparhorisont på minst 18 år. Det kan ändras ifall vi får ett till barn och jag väljer att spara i samma portfölj till nästa barn eller om det blir en egen portfölj. Även här fördelat på stora bolag + några kryddor.

Utlandshandel: Detta konto är redan öppnat och påbörjat, en Kapitalförsäkring.
Idag äger jag endast en aktie i Johnson & Johnson och målet med denna portfölj är att fortsätta fylla på J&J men även fler bolag i denna "portfölj".

Målet är att kunna föra över en summa på 500-1000kr varannan månad och äga både amerikanska men även andra nordiska aktier, när en aktie som jag vill äga känns billig så kommer jag klippa till då jag ej kommer hålla ett aktivt månadssparande så blir till att köpa i dippen.


Privat Pensionsspar: Detta sparande finns ej än utan planeras att startas i Januari 2017 på ett ISK-konto, till en början kommer jag att även här spara undan 500kr för att senare öka summan i takt med att sambon börjar jobba, då sparkvoten kommer bli högre.

Dessa 500kr är inget som påverkar det jag för över till min gubbportfölj utan jag valde att återigen gå ner "ett snusmärke" och beställer nu snus för endast 500kr i månaden istället för runt 1000lappen.

Detta sparandet kommer att göras i Indexfonder och jag vet redan idag ett par av dessa som det ska sparas i.
Avanza Bero och Spiltan Global Investmentbolag är två av de fonder jag planerat att spara i.

Tanken med detta sparande är att kunna ha dessa pengar vid eventuellt behov i framtiden när man väl slutar jobba.

Resekonto: Detta sparandet sker i ett vanligt förmånskonto på Nordea, både jag och sambon sparar 1000kr var. Så varje år lägger vi in prick 24000kr som vi använder till en årlig resa. Årets resa blev nu innan jul till USA.

Akutkonto: Även detta sparande sker i ett vanligt förmånskonto på Nordea, här sparar jag undan i dagsläget 1000kr av lönen, detta sparande är för utgifter som inte tillhör den vanliga månadsdriften. Men även en trygghet ifall något händer i framtiden.Sparkvot under 2017 blir ca 25% till en början och ungefär 15% in på börsen och resten i sparande på banken. När sambon väl börjar jobba i augusti 17 så kommer sparandet att kunna öka och då är tanken att kunna spara ca 25-30% av lönen in på börsen varje månad.


Nu önskar jag alla en riktigt bra avslutning på detta år.tisdag 27 december 2016

Två nya bolag i portföljen

God fortsättning allihopa.

Nu börjar snart året att närma sig sitt slut och vi tutar då in i 2017,  känns spännande.
Resan till USA var fantastisk men stressig, 3 dagar i LA och 4 i Las Vegas där man skulle hinna med att se och uppleva så mycket som möjligt och dessutom en lite för lång, 4 timmar för lång, bilresa till Las Vegas.

Det blev en sväng förbi ett outlet i Las Vegas och kan säga att jag shoppade lite kläder, Ralph Lauren, för resten av året, för ungefär samma peng som en Ralph Lauren skjorta och tröja kostar i Sverige. Kläder måste man ju ha, och detta var betydligt bättre än en svensk mellandagsrea.

Jag satt och räknade hur mycket utdelning jag kommer få av mina innehav i 2017, i dagsläget med nuvarande antal aktier i de bolag som lämnar utdelning, på det som bolagen delade ut i 2016(ej extra utdelning inräknad) så kommer jag få 1500kr.

Däremot så hoppas jag även att Resurs lämnar utdelning under 2017 och att de flesta bolagen höjer sin direktavkastning + så kommer jag även utöka antal aktier i bolagen under året och därav förväntar jag mig att få en högre utdelning än 1500kr, detta kommer jag såklart återinvestera.

Mina köp denna månad var att utöka i Axfood och Nordea, men köpte även två nya bolag till portföljen.
Hemfosa fastigheter, hög direktavkastning, utdelning fyra gånger per år,  och går nu i  början av 2017 över på Lage Cap.  Spännande framtid i Hemfosa.

Mitt andra nya bolag är Skanska,  också en ganska hög direktavkastning,  kursen ligger runt ATH nivå,  men om Trump får igenom sin politik så kommer det gynna Skanska,  en stabil bransch kommande åren,  då jag tror det kommer byggas mycket,  men är aktien dyr? Det får tiden utvisa och jag kommer öka lite hela tiden i Skanska.


Målet med kommande år är som sagt att vikta om portföljen,  utan att behöva sälja av några innehav,  det betyder att jag kommer lägga fokus på just dessa fyra bolag kommande månaderna.

Har en slant kvar att köpa för så jag kommer under månaden att göra fler köp.

Nu är bara ett par få dagar kvar av 2016 och jag ser som sagt fram emot 2017.
tisdag 13 december 2016

Tankar om börshalvåret och inför 2017

Nu slutar snart 2016 och mitt första halvår på börsen, och jag blickar framåt inför 2017.

Innan det ska en resa till Los Angeles och Las Vegas avklaras, en julafton och ett nyår.
Jag har tagit semester från imorgon den 14/12- 2/1-17 för att spendera tid med lilla familjen och ladda batterierna inför kommande år.

Jag har under min korta tid på börsen ändå lärt mig en hel del och fått en del tankeställare. Jag har sett blåa fina siffror och jag har sett röda siffror. Jag hade en strategi när jag började mitt sparande men föll i stunder bort från den och jag har förhoppningsvis lärt mig av mina misstag och håller mig till planen.

5/7-16 så öppnade jag upp mitt konto på Avanza, mitt mål med mitt sparande är först en miljon, sen nästa mål kunna äga min tid och leva på utdelningar, men valet av aktier föll inte bara utdelningsaktier. Merparten är stora stabila bolag med utdelning, investeringsbolagen Investor, Kinnevik och Industrivärden tog snabbt plats i portföljen men även börsjätten H&M, men sen några spännande bolag med lite högre risk, utan utdelning i dagsläget, SOBI och FPC,

Ett av de första köpen blev Fingerprint som en kollega berättade om för mig, snabbläste om företaget, coolt tänkte jag, kör ju fingersensor på min iphone och tror denna typ av teknik kommer bli vanligare och större i framtiden, där och då hade jag ingen aning om att den var en tidigare raket men det gick ganska snabbt innan man fick all historik och framtidsplaner och intresset för bolaget växte. Nu är säkert merparten av mina läsare och följare på twitter fing ägare.

Första köpet gjorde jag när kursen stod i 83 och tidigt köpte jag mer och kursen fortsatte stiga. En period va jag ca 20% upp och tänkte ju att det finns bara en väg. När väl aktien började falla så fyllde den redan då upp en stor del av portföljen och det blev flera köp vid olika tillfällen eftersom den skulle ju upp tänkte jag. Mitt GAV har legat på 90-95 under min tid som Fingägare.

Har i ett tidigare inlägg skrivit om hur jag delar min osäkerhet  kring  att fortsätta fylla på i Fing när den gick ner eller fylla ut de andra innehaven för att fördelningen av portföljen skulle bli mer jämnviktad för att undvika "alla äpplen i samma korg".

Efter att Fingerprint gick ut och Vinstvarna förra veckan och sänkte prognosen för 2016, nått som nog ingen såg komma, förutom de negativa analytikerna,  som fick aktien att störtdyka fick jag bevis på att jag skulle hållt mig till min strategi, att fördela risken.

Hade jag gjort det hade utfallet för året blivit positiv då i stort sett alla övriga bolag har gått+. Men de är lätt att va eftertänksam.
Jag ser Drömläge att köpa mer aktier i fing nu när den står i ~60kr och sänka mitt gav extremt mycket men däremot har jag bestämt att avvakta med fler köp i Fingerprint närmsta månaderna.
Detta betyder inte att jag slutat tro på bolaget eller jag säljer inte mitt innehav, bolaget växer ju fortfarande, jag tror det kommer fortsätta växa, men i sin egen takt från och med nu. Jag vill se vad som händer vid årsstämman i April och hoppas bolaget börjar med utdelning. Jag tror det finns en väldigt hög uppsida i aktien och att den kan ta sig tillbaka till 100+ ifall de fortsätter leverans men de måste bevisa nu att de fortsätter växa som bolag kommande år och aktien måste få lite lugn och stabilitet. Men anledningen att jag avvaktar köp i Fingerprint närmsta tiden är för att vikta upp övriga portföljen.


Gubbportföljens bästa aktie 2016, Investor B 15% upp för stunden och har sedan köp jobbat i det tysta och i dagsläget gett mig 1500kr i avkastning,
Opus,Nobina och Fingerprint har alla under detta halvår varit uppe på 20% avkastning men fallit tillbaka.

Gubbportföljens krigare 2016, SOBI, köpte på toppen på 108kr och den.gick.snabbt ner mot.90kr, har utökat med fler köp och lyckats sänka.mitt gav till 102, den har legat på.röda siffror i stort sett under hela min tid, men nu ligger den runt ~+/- 0

Gubbportföljens sämsta aktie 2016
Fingerprint -35 % och ner ca 9.000kr.
Men ligger som sagt kvar med innehavet och avvaktar mer köp.

Mina mål inför år 2017 på börsen är att utöka övriga bolag och vikta om portföljen.

Mitt sparmål nästa år är 50-70k där jag kommer fortsätta kunna spara 10-20% av lönen under tiden min sambo är mammaledig fram tills augusti och därefter kunn trappa upp sparandet till 20-40% av lönen.
Såg på miljonar.blogspot.se  hur han lagt upp sparmål inför 2017,Totalt : 60.200kr

Beroende  på om kurserna stiger så kommer jag få färre aktier och om de sjunker får jag fler

All utdelning  2017 kommer återinvesteras

Det övriga jag kan  spara undan  kommer fördelas på nya spännande  bolag eller fortsätta utöka  befintliga innehav.


Utländska portföljen ; kommer föra över ca 500kr varannan månad hit och bygga upp en pott som jag  kommer  köpa  utländska aktier för.
Sparmål 2017 3000-5000kr
Planerar  att utöka mitt innehav i Johnson & Johnson men även köpa nått nytt utländskt bolag.


Ha nu alla en god jul och lycka till med era investeringar resten av 2016
söndag 4 december 2016

Veckouppdatering

Börsveckan var röd, endast tisdag visade blåa siffror men sen var det tillbaka ner, -2,39% totalt denna vecka.


Lite nyheter från portföljen denna gångna vecka.

Fingerprint:
*Ställde in sin extra bolagsstämma 2 dagar innan för att en del storägare visade missnöje.
*Lanserade en ny ultratunn sensor för Smartcards.
*Fick betala vite på 900k för brist på informationsgivning från förra året.

H&M:
*Ny riktkurs från Analytikern Bryan Garnier, Neutral 295kr.

Kinnevik:
*Ny riktkurs från UBS, höjs till neutral 220kr från sälj 205kr. Men att underfinansierade utdelningsplaner oroar.

SOBI:
*Presenterar data som stärker långsiktig säkerher och effekt av Elocta, det leder till förbättrad livskvalité för patienten.

Opus:
*Förlorar kontrakt i Missouri, men överklagar.

Veckans köp blev 4st Nordea, jag gillar Banksektorn och planerar även att ta in ytterligare en bank i portföljen.
Äger även banker via mina innehav i Investor (SEB) och Industrivärden (Handelsbanken)
Länk till mitt förra inlägg att investera hos banken eller i banken här:
http://borsjagarcoachen25.blogspot.se/2016/11/investera-hos-banken-eller-i-banken.html


Min strategi kommande månader är att fylla på portföljen med 3-4 stabila bolag och utöka där jag har minst innehav för närvarande vilket är Axfood och Nordea.

Om 10 dagar åker jag till LA, har sparat undan pengar till denna resa så den påverkar inte nästa månads sparande, pengar till shopping är också inräknade, men nu lutar det åt att endast åka förbi någon outlet eftersom dollarn är över 9kr. #sparadkrona

Vi kommer hem precis innan julafton och det är skönt att för första gången redan vara klar med alla julklappar och slippa stressa.