torsdag 12 juli 2018

En dag som pappaledig

Tills ganska nyligen har vi varit ganska bortskämda när det kommer till vår dotters sömn och hon har kunnat vakna allt mellan 8.30 - 9.30 på morgonen, även fast hon går och lägger sig mellan 19-20.00 på kvällen, men sen jag gick hem har hon slutat sova dagtid vilket gör att hon somnar lättare på kvällarna och vaknar tidigare på morgonen, så jag tänkte skriva lite hur våra vanliga dagar hemma har sett ut.

06.45 - Dottern vaknar, antingen kommer hon in vid den tiden eller så har hon kommit in under natten och lagt sig i vår säng.

07.30 - Kliver upp ur sängen efter hon har lekt en stund, oftast med hennes bebisdocka eller Elsa&Anna leksaker (Disneys Frost). Jag försöker någonstans hoppas att hon ska lägga sig och somna om en stund till, när jag märker att det inte går så kollar jag på mobilen i ca 10-15 minuter innan vi går upp.

07.45 - Går ner från övervåningen efter att vi plockat upp eventuella leksaker hon har lekt med och bäddat sängarna.

08.00 - Blöjan åker av och dottern får sitta på pottan och kolla på Ipaden eller rita medans jag lagar gröt till henne.

08.15 till 09.00 - Frukost, dottern äter havregrynsgröt och kollar sätter oftast på någonting på  TVn (Vi har matbordet i vardagsrummet nu när vi renoverar i hall/kök) och jag sitter och tittar på Börsdata, läser en rapport eller kollar DiTV innan börsöppning, just i denna stund har Avanza precis redovisat en ganska svag rapport. Medans dottern äter gröten dricker jag kaffe, oftast ur min Fingerprint mugg.

Det är min dyraste kaffemugg så klart man ska dricka kaffe ur den, eller hur? Men också för att påminna mig själv om att det finns risker med att investera på börsen och att alltid göra min egna analys på ett case, detta har gjort mig till en mer försiktig investerare och pga detta slår jag iår börsen. Denna mugg och min investering i Fingerprint är min största förlustaffär där jag sålde med en total förlust på mer än 15.000kr.


När dottern har ätit upp sin gröt så äter vi vita mackor, det är alltså min nyttiga frukost.

09.05 - Brukar alltid följa börsöppningen för att se hur man ligger till jämfört med index innan vi plockar undan från matbordet, borstar tänderna och dottern sitter på pottan liten stund till.

09.15 - Beroende på väder så börjar dagen egentligen här. Är det bra väder vilket det varit nästan varje dag går vi ut på vår nybyggda altan och dottern brukar oftast springa runt och slå med hennes golfklubbor, fotboll eller köra sin bobbycar medans jag dricker min andra kopp kaffe.12.00 - Efter att vi lekt på trallen eller i parken som ligger 10 meter från vår baksida så går vi in och börjar med lunchen, under den här tiden brukar dottern oftast lyckas pricka pottan en gång och en gång så får jag sätta mig och torka golvet.

13.30 - Lunchen är klar och vi brukar ta det lugnt en stund efter vi ätit, hon får sitta på pottan och jag brukar checka läget på börsen och läsa lite bloggar/börsdata

15.30 - 17.00 - Vi brukar ta en promenad till en annan park eller förbi sambons jobb (Willys) tills när hon slutar runt dessa tider. När hon kommer hem brukar vi hitta på något hela familjen t.ex åka ner på stan.

19.00 - Efter middagen får dottern dricka välling i soffan framför tvn innan hon vid 19 tiden brukar somna.

Då jag försökt göra vår dotter blöjfri så försöker vi inte att gå så långt ifrån huset då de är lätt att det sker olyckor, om vi ändå är iväg får hon ha blöja. Det går frammåt, vissa dagar går det jättebra vissa dagar sker en del olyckor. Vi har massa planerat i nästa vecka då kommer dagarna se lite annorlunda ut.

Självklart pratar jag med dottern om hur hennes portfölj går varje dag också.

torsdag 5 juli 2018

Gratis courtage på USA-aktier - Dessa blev mina köp

Igår var det USA:s nationaldag och den amerikanska börsen var stängd och det valde Avanza att fira idag med gratis courtage på USA-aktier

I senaste inlägget skrev jag då om att jag framöver skulle avyttra mitt Nordea innehav för att flytta över de pengar till min kapitalförsäkring för utländska innehav eftersom Nordea flyttar huvudkontor till Finland.

Idag blev den dagen, jag sålde av mina 145 Nordea aktier till ett värde av ca 12400 kr.

För dessa pengar utökade jag mina innehav i Apple, JnJ, Activision Blizzard och Berkshire Hathaway samt så plockade jag även in Netflix till portföljen.

Varför Netflix?
Netflix aktiekurs har i år redan ökat med 100% och värderingen är skyhög, men det har man sagt om Netflix senaste året vad jag har sett, men ändå har kursen fortsatt rusat. Jag kommer ihåg för 9 år sen när jag bodde i USA och vi satt och plöjde filmer på Netflix, nu har bolaget blivit lika stora internationellt som man är i USA och användarvänligheten hos Netflix oavsett man kollar på en SmartTV, AppleTV eller datorn är fantastiskt, enkelt att hitta de filmer/serier man vill kolla på och jag har aldrig haft några problem och skulle aldrig säga upp min prenumeration inte ens om de höjde månadskostnaden igen. 

Jag gillar att bolaget ökat marginalerna senaste åren och även fast bolaget ökat sin skuldsättning rejält senaste åren så känns det som att Netflix ändå har stark framtid tack vare deras starka position och deras innehåll.
Nordea då?
Nordea är Nordens största bank, nu efter försäljningen av Nordea kommer jag vid mina månadsinsättningar att även köpa aktier till min Utländska portfölj och Nordea är ett av de bolag jag kommer ha i denna portfölj.

söndag 1 juli 2018

Halvårsuppdatering & portföljtankar framåt

Halva året av 2018 har gått och likt andra redovisar jag självklart hur börsåret har gått hittils.

Jag kommer redovisa totalutveckling på samtliga konton tillsammans men också separat då jag har olika strategier med mina olika portföljer. 


Totalutvecklingen totalt alla konton blev 6,09% upp jämför det mot Six30 Return Index som samma period är upp 2,42%. Mitt mål innan året var att slå index med 2% under hela året så jag är självklart nöjd över detta. Total värdeökning med 13 379 kr (utdelning på 5663kr och en värdeökningen på mina innehav på 7716kr)Gubbportföljen + Utlandsportföljen

Jag redovisar dessa portföljer tillsammans då det är samma strategi, långsiktigt ägande men möjlighet till att minska, sälja och byta ut innehav ifall de inte längre uppfyller mina förväntningar/krav.

Däremot så kommer utvecklingen i två grafer då mina utländska innehav finns i en kapitalförsäkring medans mina svenska innehav finns i en ISK

6,73% upp i år - I denna portfölj finns ungefär 75% av mitt investerade kapital
12,18% upp i år - här finns mindre än 10% av mitt investerade kapital och idag endast fyra innehav.Alla innehav i Gubbportföljen och mina utländska innehav.

Stor anledning till min utveckling under året är SOBI som iår har rusat med +74% och jag har vid två tillfällen minskat innehavet. Självklart hade det varit bättre att behålla vinnaren då efter senaste försäljningen har den gått ca 10% till. 

Jag har under halvåret gjort två andra större ändringar i portföljen, jag halverade mitt innehav i Skanska efter senaste rapporten som jag inte tyckte föll mig i smaken och anser att Skanska har större problem än vad dom uppgav i årsskiftet, så jag vill inte ligga för tungt viktad i en annars ganska nedtryckt bransch. 
Jag sålde hela mitt innehav i Nobina som utgjorde ungefär 6% av min portfölj efter att bolaget gått upp ca 35% under året.

Jag kommer definitivt vilja öka antalet innehav och storlek på min utländska portfölj under året men med en dyr dollar har fått mig att avvakta senaste tiden. Däremot kommer jag under året försöka avyttra mitt innehav i Nordea och flytta dessa pengar till min utländska portfölj för att fylla på bolagen/köpa tillbaka Nordea.


Tillväxtportföljen är upp 22,30% efter att i maj vart uppe över 40%. Innehaven just nu i potföljen ser ni nedan men stor del av uppgången var en snabbtur i G5 som jag sålde efter 90% uppgång. Senaste tidens nedgång beror nedgång i hela bettingsektorn och Catena Media som är 41% av portföljen är ned -17% sedan deras topp. Strategin i denna portfölj är mer kortsiktig och jag kanske håller ett bolag över ett kvartal eller i ett år tills jag känner att jag fått en fin avkastning.
Utgör ungefär 10% av totala sparandetDotterns portfölj är tyvärr enda sänket av mina portföljer, stor del av nedgången beror på H&M och Volati. Totalt för iår är -6%
Eftersom detta sparande ligger i en kapitalförsäkring kommer jag försöka göra denna portfölj global med bolag som hon kommer kunna relatera till i framtiden. Utländska innehav i portföljen idag är Disney, McDonalds och Orkla.
Utgör ungefär 10% av totala sparandet

Totalt sett under första halvåret är jag nöjd med avkastningen jag fått och märker tydligt de dagar börsen går ner att min portfölj inte går ner lika mycket, däremot är det likadant när index dagen efter stor nedgång rusar, håller min portfölj lite tillbaka.

Hoppas ni är nöjda med 2018 hittils.

onsdag 18 april 2018

Barnspar - Vilka bolag ska barnen äga?Senaste dagen har jag läst ett gäng inlägg om barnspar vilket får mig återigen att tänka till vilka bolag jag ska köpa in till min dotters/framtida barns portfölj.

Jag sparar idag 600kr i månaden till min dotter i en kapitalförsäkring i mitt namn med henne som förmånstagare och jag tänker tillbaka på den tiden då jag startade hennes portfölj och bolagen jag valde då.

De första bolagen jag valde att ha i min dotters portfölj var små bolag med ganska hög risk, bland annat Starbreeze och Pricer.  Anledningen till att jag valde dessa bolag var eftersom sparhorisonten i dotterns portfölj är längre än mina innehav och därmed kunde jag ta en högre risk, men ju längre tiden gick så kändes de inte rätt att ha dotterns barnspar i bolag jag egentligen inte hade så bra koll på eller bolag jag själv inte ville äga i min portfölj.

Jag sålde båda innehaven, Pricer runt +40% och Starbreeze ca -40% och gick ungefär +/-0 på dessa två bolag.

Eftersom jag vill att min dotters/mina barns portföljer ska generera en stabil avkastning i framtiden så att de kan använda dessa pengar till något bra, alternativt fortsätta investera dom så har jag precis som i Gubbportföljen byggt en grund med Investmentbolag.

Investmentbolagen i Dotterns portfölj är: Investor, Latour, Svolder och Volati.
Därefter har jag bolag som hon har kommit i kontakt med en eller flera gånger, något som hon i framtiden kan relatera till för att eventuellt få ett intresse att fortsätta investera pengarna och tycka det är roligt.

Dessa bolag är H&M, Cloetta, Walt Disney och McDonalds.

Idag är portföljens värde runt 15.500kr efter att ha gått kräftgång under 2018 och portföljvärdet gått ner ca 1500kr.

Jag kommer fortsätta köpa in bolag som hon i framtiden kan relatera till men vilka det blir får vi helt enkelt se.

Andra bolag jag tycker skulle passa att äga till barnspar utöver det jag själv har i portföljen är Netflix, Apple, Spotify, Facebook, Ica/Axfood, Någon av storbankerna, Essity och SkiStar.

Kom gärna med fler tips på bra bolag att äga i en barnportfölj!


söndag 8 april 2018

Kvartalsrapport - Totala portföljvärdet har ökat med nästan 100%Hallå,

Här kommer en liten sen kvartalsrapport, där jag kommer redovisa hur det gått samt uppföljning på de målen jag satte upp inför 2018, både här på börsen samt de personliga målen.

Senaste dagarna har jag läst blogginlägg från två kollegor där sponsrade inlägg varit ett hett ämne och just sponsrade inlägg inte mottagits så bra från vissa håll, i detta ämne är jag neutral då jag varken har reklam eller haft några sponsrade inlägg.

Om jag följer en "förebild" som skrivit ett sponsrat inlägg och jag inte gillar det, så hade jag slutat läst inlägget. Så enkelt tycker jag att det är. Jag unnar de bloggkollegor som kan tjäna en slant på att få skriva och vanligtvis inspirera andra.

Självklart fick ämnet mig att tänka på varför jag har en blogg och varför jag skriver och självklart är det kul om jag kan inspirera andra, men framförallt är skrivandet för min egen skull, jag kan genom bloggandet följa hur min egna resa gått sen förra året.

Tittar jag tillbaka på mitt första kvartal förra året och jämför med i år så får jag själv en "wow-känsla", och hade jag inte haft min blogg för att kunna gå tillbaka och läsa hade jag inte haft samma "wow-känsla".

Utdelningsökning med över 400% 

Utdelningarna för Q1 2018 uppgår till 2200kr vilket är en ökning med 410% jämfört med Q1 2017 då jag fick 431kr. 


Stor del av denna ökning är att både Nordea och Castellum var små innehav i portföljen i fjol och idag två av mina största innehav.


Portföljvärdet har ökat med nästan 100%

Efter förra årets Q1 så har jag tyvärr ingen exakt data (finns säkert någon bild på portföljvärdet i mobilen) men eftersom jag den 24 April 2017 skrev om att jag passerat 100.000kr för första gången så gissningsvis låg det totala portföljvärdet på 98-99.000kr. 

Den 31 mars 2018 så hade jag 191.000kr hos Avanza och 4500kr i aktier&fonder hos Nordea det vill säga ett totalt portföljvärde på 195.500kr. En ökning med nästan 100%. 

Här är det både utdelningar och värdeökning av mina innehav framförallt genom att en mer väldiversifierad portföljstrategi men också framförallt genom mitt vanliga månadssparande.

Sammanfattning portföljer Q1 2018

Gubbportföljen ligger på + efter tre månader. Endast 6 av 19 bolag i portföljen ligger på plus, SOBI är upp ca 40% iår vilket är en anledning till att portföljen ligger på plus.  Portföljvärdet uppgår till 145.000kr

Tillväxtportföljen har haft en tuff mars månad, Catena Media som är portföljens största bolag har tyngt senaste månaden. Övriga bolag är Opus, G5 och en skvätt Leo Vegas och Cherry. Portföljvärdet uppgår till 13.400kr

JNJ, Apple, Berkshire och Activision Blizzard är mina utländska innehav. Portföljvärdet uppgår till 10.400kr.
Dotterns portfölj har gått riktigt tungt under Q1, Disney, Volati, H&M, Latour och Svolder är anledningen. Portföljvärdet uppgår till 15.400kr.


Utöver dessa redovisade aktieportföljer har jag ett ISK med fonder värt 6500kr och som jag tidigare nämnde hos Nordea 4500kr


Utvecklingen på alla konton är på minus i år, främst tyngt av dotterns portfölj. Bortser man från den portföljen ligger övriga på plus.Uppföljning mål 2018

50% av målen ligger jag i fas med, vissa mål, framför allt privata målen har påverkats av sjukdomar och hälsa och de jag inte ligger i fas med ska jag verkligen fokusera på att nå under resten av året.


Börsen

 • Spara runt 50k till börsen - Ligger väldigt bra till och snittar runt 20% sparkvot.
 • Utdelningsmål på över 7000kr (100% ökning från 2017) - Preliminärt kommer jag ej nå detta, dock har jag en del bolag som delar ut i höst som jag får se till att öka lite i under sommaren.
 • Återinvestera all utdelning - 2200kr som jag fått i utdelning har återinvesterat.
 • Köpa minst 5 nya bolag till långsiktiga portföljen - Nibe, MTG och Volvo är nya bolag under 2018. Här ligger jag redan bra till.
 • Slå index (SIX30 Return Index) med minst 2% på helåret - Med dotterns portfölj som tynger den totala avkastningen så ligger jag ca 0,3 sämre än SIX30. 

Privat

 • Träna minst 3 ggr i veckan - Här ligger jag rejält efter, hela familjen har dragits med sjukdomar under i stort sett hela februari och mars.
 • Blogga mer och bli bättre på att skriva - Blogginläggen har inte heller varit mer, dock har fokus legat på att bli friska och ta hand om familjen.
 • Äta nyttigare - Vi äter mer nyttigare än tidigare. Mer fisk, mer grönsaker och t.ex ibland blomkålsmos istället för potatismos.
 • Läsa minst 5 böcker om investeringar & sparande - Försöker fortfarande jobba mig igenom Köp Billigt Sälj Dyrt, men sjukdomar har tagit orken från denna bit, nya tag nu.
 • Vara pappaledig minst en månad - Ska vara pappaledig hela sommaren.
 • Renovera kök, hall och altan - Vi har redan kontaktat hantverkare och ska in till IKEA och kolla kök nästa vecka.


Mina Innehav

Alla innehav på Avanza den 8/4-2018


Lycka till i Q2

söndag 25 mars 2018

Sjukstuga, utdelningar och förfrågan om styrelsemedlem.Hallå!

Vår
Våren är äntligen här och för första gången i år sitter jag på altan utan jacka och dricker kaffe.

Sjukstuga
Förra helgen var det också strålande sol men hela familjen har varit sjuka senaste veckan och dottern 3 av de 4 senaste veckorna i magsjuka, ögoninflammation och 6 dagars feber, så vi fick bevittna grannarna njuta i solen inifrån soffan. Som tur är har vi lyckats tajma in det med sambons jobb (jobbar lite då och då)  och jag har kunnat jobba hemifrån vissa dagar (fördelen med att vara chef). Vi har endast behövt plocka ut två vabdagar på 3 veckor som vår dotter har varit sjuk.

Nu mår alla i familjen bra förutom att vi hostar ikapp alla tre.

Födelsedag och höjt barnbidrag
Dottern fyllde två år i veckan som gick, förutom de vanliga presenter som hon fick så sätter jag in 500kr extra till hennes portfölj, Nu i mars höjdes även barnbidraget med 200kr, 1250kr får man totalt i månaden per barn, det vill säga att jag även höjer månadssparandet med 100kr, vilket resulterar i att i Mars kommer det överföras 1100kr till dotterns portfölj.

Utdelningar
Nu har utdelningssäsongen börjat och både Axfood och Nordea har delat ut pengar till sina aktieägare i dagarna. Utdelningen från dom två gör att jag redan kommit upp i ca 40% av fjolårets utdelningar. Målet med 100% utdelningstillväxt är fortfarande tufft och enligt den preliminära utdelningen jag kommer få är jag en bit ifrån målet.


Nordea bestämde på stämman att det blir flytt av HK till Finland vilket betyder att nästa års utdelning kommer innebära utländsk källskatt, jag kommer att under året avyttra de aktier jag har på ISK och köpa Nordea via KF istället.

I veckan så kommer utdelning både från Handelsbanken och Castellum.

Förfrågan om styrelsemedlem
Fick förfrågan tidigare i veckan att va med i styrelsen för samfälligheten, Revisor, Kassör, materialare eller suppleant fanns tillgängligt. Självklart är jag intresserad men gäller att hitta en roll som går ihop med mitt jobb samt inte ta för mkt tid från familjen, är de någon av er som själv sitter i styrelsen för föreningen eller liknande som kan berätta lite kring det?


Hoppas ni haft en bra helg

torsdag 1 mars 2018

MånadsrapportFebruari månad har passerat och vädret senaste dagarna får väll summera hur börsen gått under månaden, det har varit stökigt.

Börsen rasade kraftigt i början av februari för att sedan återhämta sig under månaden men har inte lyckats komma tillbaka helt och hållet.

Portföljerna följde med neråt i nedgången, men sedan gått åt olika håll.

Långa portföljen har följt med upp men inte i samma takt och slutade månaden -2,27%.
Här har jag under månaden gjort köp i Holmen, både innan och efter rapport, jag sålde Handelsbanken B och köpte Handelsbanken A där jag fick 1 gratis aktie.
Nu för februarilönen ökade jag i de bolag som har utdelning i mars, Castellum, Nordea, Handelsbanken och Axfood.Tillväxt/Korta portföljen slutade månaden 1,72% upp fortsatt pådrivet av Catena Media och efter att G5 kom in i portföljen efter de gått ner på rapporten gav dom lite kraft till portföljen. Portföljen är upp 12.66% i år. Köpet av G5 finansierades av att jag minskade mitt innehav i Opus Group efter att deras rapport inte kom in riktigt som jag hade hoppats.


G5 Entertainment nytt bolag till tillväxtportföljen. Lång- eller kortsiktigt får vi se.Dotterns portfölj hade en riktigt tuff månad och va ner -4,55%, i hennes portfölj finns endast 7 innehav i dagsläget och samtliga har haft en riktigt tuff månad.

Utländska portföljen med Apple, Berkshire, J&J och Activision är under månaden upp 3,65%

Tittar vi på alla samtliga konton så är månaden -1,80% , då detta till stor del styrs av den långa portföljen som utgör ca 75% av allt investerat kapital.

Här hemma så har vi för andra månaden i rad levt på endast min lön då sambon har varit arbetslös sen i slutet av November. Hon bytte jobb i oktober men trivdes inte så hon slutade efter en månad. Nu har hon fått gått tillbaka till sitt gamla jobb så nu i mars får vi åter två löner, även fast vi levde på en lön så lyckades sparkvoten till Avanza landa på 10%. Tack vare en välplanerad budget lyckas vi ändå leva på bra på min lön.


Hoppas ni får en bra mars månad! 

söndag 4 februari 2018

Svaga rapporter från portföljbolagen - Månadsrapport Januari

Årets första månad har passerat!


En sen månadsrapport efter en fullspäckad vecka och helg, har inte heller hunnit sätta mig ner och gått igenom alla rapporter helt och hållet utan bara läst korta utdrag, tackar även er twittrare/bloggare som kommenterat och tyckt till om rapporterna som varit.

Årets första utdelning kom i början på januari, Hemfosa delade ut 67kr (1,10kr/aktie), vilket var deras fjärde utdelning från fjolårets utdelning. Här räknar jag med en höjning vid kommande stämma. Bolaget har senaste året har gett runt 30% avkastning (ink. utdelningar) till sina aktieägare, bolagets direktavkastning är fortfarande över 4% och delar ut fyra gånger per år, ett bra case för utdelningsjägare.

Även Disney, i dotterns portfölj, har delat ut 27kr.

Målet med utdelningarna i år är 100% höjning från förra året då jag fick 3500kr i total utdelning, kan bli tufft.

Årsredovisningarna har börjat rulla ut och detta måste vara den mest spännande perioden för oss långsiktiga investerare, vi får svart på vitt hur bra det gått senaste året för bolaget vi investerar pengar i, framtidsutsikter för det kommande året och en massa siffror att ta in. Samtidigt får man tänka på att ett bolag kan ha ett dåligt år, så länge bolaget levererar vidare i framtiden.Två stora portföljinnehav som rapporterat enligt förväntan och även höjt utdelningen var Investor och Castellum, två väldigt fina bolag för den långsiktige.

I Dotterns portfölj har Cloetta rapporterat, resultatet var bättre än förväntat samt en extra utdelning, dock var ordinarie utdelning oförändrad. Aktien köptes upp 8% under rapportdagen.

På minussidan finns några fler bolag som inte riktigt nått upp till förväntningarna.

Nordea - Storbanken hade ett svagt fjärde kvartal som också resulterade i att rörelseresultatet kom in 12% under förväntan, enligt banken beror det till viss del pga att man varit lite försiktigare när det gäller nya bolån pga osäkerheterna i bostadsmarknaden, positivt med höjning av utdelning och kreditförlusterna minskade. Jag vet fortfarande inte hur det blir med utdelningen i framtiden efter flytten, oklart om någon vet hur det blir.


H&M - H&Ms resultat kom in bättre än förväntat, förväntningarna var inte direkt skyhöga, fortsatt marginaltapp, onlineförsäljningen levererade inte enligt bolagets egna mål, utdelningen behölls och aktien habdlades upp till en början, däremot visades det att aktieägarna kan välja att ta utdelningen i nya aktier istället för cash, en "mjuk nyemission" något som inte mr market uppskattade och aktien slutade -10%, jag valde även att minska innehavet ytterligare, då bolaget flaggade för fortsatt svagt första halvår 2018. Här vill jag se större fokus på onlineförsäljningen och att man är närmre sina egna mål om försäljningstillväxt på 10% och försäljning online ska öka med 25% per år, nu är man långt ifrån båda.


Holmen - Svagare än förväntat på alla delar, dock var förväntningarna högt ställda på Holmen som senaste året gått upp mer än 25%, utdelningen höjdes men inte lika mycket som förväntat, ett redan kännt underhållsstopp blev dyrare än förväntat vilket gav högre kostnader, jag ökade mitt innehav i Holmen både innan och efter rapporten då innehavet är ett av de mindre i portföljen och jag tycker holmen är ett kvalitetsbolag med både pappersbruk och skog.

Skanska - Rapporten kom in bättre än förväntat, dock var siffrorna redan "kända" då bolaget vinstvarnat inför Q4 samt att utdelningen blir oförändrad får inte direkt någon Skanska-ägare att jubla, dock verkat nya VDn vilja slänga ut all gammal mat från kylen nu, flera förändringar i lednimgen och drar ner på olönsamma marknader, kan bli spännande i längden och Skanska är ett väldigt fint bolag, kan fortfarande bli press ner så länge bostadsmarknaden oroar.Hur har det gått för portföljerna under Januari? 


Gubbportföljen är efter första månaden upp 1,24% och aningen bättre än index.

De 6 största innehaven i portföljen, Castellum, Skanska, SOBI och Nobina finns med bland top 10 största innehaven.


Tillväxtportföljen har gått riktigt bra %-mässigt, finns endast tre innehav i portföljen - Catena Media, Opus Group och en liten skvätt Leo Vegas.Dotterns portfölj har gått tungt första månaden, Volati och H&M är sänken.

Dottern har även Swedbank Robur Access GlobalfondNu ser jag fram emot övriga portföljbolag som ska rapportera under februari månad samt att jag ska läsa ikapp alla rapporter som varit. 


Hur har januari gått för dig? 

söndag 28 januari 2018

Varför vill alla tjäna snabba pengar?

"Kan du hjälpa mig tjäna snabba pengar?"Efter att jag började med aktier och intresset för investeringar steg så har jag varit väldigt öppen med mitt intresse, både i det privata livet och på jobbet.

Jag ansvarar idag för utbildningar inom försäkringsbranschen och då blir det naturligt att jag också delar med mig av den lilla kunskap jag har inom aktier & börsen när det kommer på tal för att få fler att öppna upp ögonen.

Det två absolut vanligaste invändningarna jag stöter på när jag pratar om aktier är:
"Jag känner en som förlorat massa pengar" eller "Jag känner en som har tjänat massa pengar" och personen tror aktier antingen är farligt eller sjukt lätt att snabba tjäna pengar.


Alla pratade bitcoins 

Senaste tiden har fler och fler folk runt om, både jobb och privat, börjat prata om att tjäna snabba pengar, alla pratade bitcoins och kryptovalutor, eller småbolag som skulle rusha flera 100% och de som vetat att jag är aktieintresserad har kommit fram och frågat vad jag tycker om att de ska köpa dessa.

Ibland får jag höra "jag har köpt aktien Bitcoins på avanza" (Bitcoin XBT cert).

Flera gånger har folk på jobbet kommit fram till mig och frågat mig om aktier och om hjälp, just för att de vet att jag är intresserad och själv håller på.

Varje gång har jag frågat "Hur länge hade du tänkte spara? 5-10 år?"

Varje gång har jag fått svaret "Nej verkligen inte så länge, jag vill tjäna snabba pengar till de och de"

Jag förespråkar långsiktiga investeringar på flera års sikt även om jag ibland, för att utvecklas och lära mig mer, kan köpa något för en kortare swing, dock med små summor pengar och inget som gör mig rik.


Min investering i Catena Media har gett mig 60% avkastning 

Om någon frågar mig om aktietips så får de Investor, Industrivärden, Kinnevik, Latour osv. 


2000kr i månaden i 25 år kan bli runt 2 miljoner kronor!

Jag har fått några stycken, en av dom är min lillebror, att förstå vikten i långsiktighet och att ränta-på-ränta effekten är det vinnande konceptet i längden. Däremot hade jag hoppats fler var mottaglig för detta. Att så lite som 2000kr i månaden i 25 år kan bli runt 2 miljoner kronor!! och jag vet att alla runt om mig kan spara minst 2000kr i månaden. När jag inte riktigt har någon att diskutera med i verkligheten så uppskattar jag verkligen alla diskussioner, inspiration och umgänge jag får från samtliga på finanstwitter.

Men men, jag är långsiktig så om 25 år hoppas jag fler vänner har hoppat på tåget!

Hur upplever ni själva människorna runt om er när det kommer till aktiekunskap och girighet?

Hej på er.torsdag 4 januari 2018

Mina mål 20182018 har redan hunnit dragit igång och jag sitter och funderar på mina mål för 2018, både för börsen och i privat livet.

Jag tittar även tillbaka på förra årets mål och bockar av samtliga, förutom antal köp i respektive aktie, detta beror på att jag har har köpt fler bolag och sålt ett av innehaven från 2016 års portfölj.

Målen för 2018

Börsen

 • Spara runt 50k till börsen (10-20% sparkvot) 
 • Utdelningsmål på över 7000kr (100% ökning från 2017)
 • Återinvestera all utdelning
 • Köpa minst 5 nya bolag till långsiktiga portföljen
 • Slå index (SIX30 Return Index) med minst 2% på helåret

Dessa mål är fullt rimliga men även ganska tuffa, nyinsättningarna kommer förmodligen bli mindre än under 2017 pga vi planerat för fler renoveringar under 2018 och fokus i hushållet ligger såklart på de. 
Utdelningsmålet har jag räknat med utdelningshöjningar från nästan alla bolag men räknat på ungefär samma antal aktier som idag och då är jag en bit ifrån målet, dock har jag vissa innehav som delar ut i höst som gör att jag kommer kunna se i sommar hur jag ligger till där.
5 nya bolag ska in i Gubbportföljen för att fortsätta diversifiera portföljen och först och främst kikar jag på verkstad, då jag inte äger något sånt bolag idag utöver de jag äger via mina investmentbolag.
Sista målet är såklart det svåraste, men eftersom jag fick stryk av index förra året så tar jag revansch iår.


Privat

 • Träna minst 3 ggr i veckan
 • Blogga mer och bli bättre på att skriva
 • Äta nyttigare
 • Läsa minst 5 böcker om investeringar & sparande
 • Vara pappaledig minst en månad
 • Renovera kök, hall och altan
Målen på börsen kommer vara betydligt enklare att klara av då de är mer långsiktigt och där kan man stänga av i perioder.

I verkliga livet sätter jag högre krav och svårare mål att uppnå, mål som kräver att jag varje vecka ser till att vilja lyckas. 

Träningen har sedan jag slutade med hockeyn försvunnit helt, men ett mål på 3 dagar i veckan, någon form av träning ska jag lyckas klara av. 

Bloggen har jag senaste kvartalet tappat helt, att försöka blogga åtminstone några inlägg med bra kvalité per månad borde jag kunna göra.
 
De sista två målen, pappaledighet och renovering, påverkar ju mitt sparmål, då inkomsten denna månad kommer bli lägre och att fokus på vart vi lägger undan den största delen av inkomsten kommer hamna på renoveringen av huset. 
 

Jag kommer följa upp dessa mål varje månad för att själv kunna hålla koll på hur det går för mig.

Har du några mål för 2018, privat eller på börsen?