lördag 30 december 2017

Mitt första helår på aktiemarknaden!

Då var det dags att summera året som varit

Jag började mitt sparande i aktiemarknaden sommaren 2016 så 2017 blev mitt första helår.

Ser jag tillbaka på 2017 så ser jag ett lärorikt år och att jag lärt mig otroligt mycket. 

Målet jag hade inför 2017 var att diversifiera portföljen då 50% av portföljen bestod av 3 bolag, detta löste sig ganska bra av sig själv då 22% av portföljen bestod av FPC och 13% av H&M och ni kan ju då förstå att jag inte slog index under 2017.

Jag tänker visa mitt gångna år i två grafer.
Helåret 2017
Det som hände under första kvartalet var att mitt 20% innehav i Fingerprint gick ner och jag halkade efter index och den 21/3 vinstvarnade bolaget och aktien rasade vilket också slog väldigt hårt mot portföljen vilket ni kan se, jag skrev om detta vilket också är bloggens mest lästa inlägg, har du inte läst inlägget kan du göra det här.
Efter försäljningen av 2/3 av mitt innehav i FPC
fick jag genast en mer diversifierad portfölj

Kikar jag på grafen från den 22/3 så ser det genast mycket bättre ut och här slog jag index med några %. 

Är jag nöjd med året? 

Helåret är jag såklart inte nöjd med även om det slutade på plus men de sista 9 månaderna är jag nöjd med vilket också ni kanske förstår när ni ser bilderna. 

Målet var att diversifiera portföljen och här känner jag att jag lyckats väldigt bra, mycket tack vare kraschen i FPC och att jag sålde av innehavet men också att jag köpte in fler bolag till portföljen och höll koll på viktfördelningen när jag gjorde mina köp. 

Kikar jag i Gubbportföljen, där det mesta av mitt investerade kapital finns, så finns både Skanska och H&M som både haft de tufft under året, H&M minskade jag mitt innehav i efter den senaste försäljningsrapporten. 

Även SOBI, som var ett av mina största innehav i början av 2017, har haft det tufft senaste tiden och backat 21% sen i somras efter nyheter om positiva resultat från konkurrent så tycker jag att portföljen har hållit sig ganska stabil, inga kraftiga svängningar, inte ens när H&M backade 14% på en dag rörde sig portföljen speciellt mycket och nästan alla bolag i portföljen har haft positiv avkastning i år. 

Mitt sparmål jag hade på 50.000kr-70.000kr till portföljen lyckades jag med vilket jag är nöjd med då vi har lagt fokus på renovering under andra halvan av året.

Innehaven i respektive portfölj

Gubbportföljen
Utländska innehav
Tillväxtportföljen
Dotterns portfölj, här finns även 1000kr investerat i Länsförsäkringar Global Indexnära.

Sen har jag även en fondportfölj med värde 4800kr och nyöppnat fond/aktiespar på Nordea med värde 3200kr.

Totalt värde investerat kapital i slutet av 2017: 
175 755kr


Utdelningar under 2017

Utdelningarna översteg 3500kr

Bolag som under året har fått åka ur portföljerna

Gubbportföljen: Essity (Köp&Sälj), Thule (Köp&Sälj)  Fingerprint (Sälj)
Tillväxtportföljen: Fortnox (Köp&Sälj), Ework (Köp&Sälj), MTG (Köp&Sälj), Flexqube (Köp&Sälj)
Dottern portfölj: Gränges(Sälj), Pricer (Sälj), Starbreeze (Sälj) Jag kommer i nästa inlägg skriva mina mål för 2018.


GOTT NYTT ÅR PÅ ER!


söndag 12 november 2017

Kick-off - Inspirerad av Miljonär innan 30

Jag och min sambo är som bekant i ett nytt kapitel i våra liv sen flytten till hus, men det finns även väldigt mycket obesvarade frågor om t.ex nytt barn, jobb, resor, giftermål, renovering osv.

För 1 månad sen läste jag ett inlägg från miljonär innan 30 där han och hans fru hade haft sin årliga "Kick-off" och jag fastnade direkt för inlägget och läste även upp vissa delar ur det högt för min sambo.

Om du inte läst miljonär innan 30s inlägg, kan du läsa det här.

Jag och min sambo bestämde oss för att själva ha en Kick-off eftersom vi båda vill mycket och pratar väldigt mycket om det men vi har inte riktigt bestämt oss för vad som är viktigast och när, var eller hur vi ska göra dessa saker.

Vi planerade in att vi skulle ha kick-offen i helgen och lämnade av vår dotter som fick sova hos sin farmor i lördags.

Jag hade skrivit upp punkter som vi skulle gå igenom och precis som miljonär innan 30 delade vi upp mötet i två delar.

Del ett handlade om ekonomi, vi gick igenom inkomster, utgifter och sist var sparande, där vi satte upp mål på hur mycket vi ville spara till respektive sak (resor, renovering, giftermål osv)

Denna del tänkte jag skulle ta ca 30 minuter vilket var dåligt gissat och ca 1 timme senare så var vi klara. Sambon var med hela tiden och tittade men man märkte att hon snabbt ville vidare till del två i mötet och sa inte så mycket under denna del.

Del två handlade om allt från barn, egentid, giftermål, jobb och här pratades det på för fullt, min sambo som varit lite oengagerad under del ett fick upp ögonen på varför ekonomidelen var viktig att gå igenom, vi fick gå tillbaka dit flertal gånger och titta på hur verkligheten såg ut och våra mål med ekonomin när vi väl började prata om just när, var och hur.

Min sambo har, som jag nämnt tidigare, ett nytt jobb som hon bara två veckor in börjat tveka på om det är rätt jobb för henne, men under mötet så insåg hon att det kan va bra att stanna på det jobbet tillsvidare eftersom det både är ekonomiskt bra men också för att många av våra gemensamma mål med livet kommer komma mycket snabbare om hon stannar kvar där.

Vi skrev ner allt vi kommit fram till och bestämde oss för att varje månad följa upp på de saker vi kommit överens om och vi kommer definitivt ha en ny Kick-off nästa år.

måndag 30 oktober 2017

Högre inkomst - Nya utgifter


Hallå!

Lönen som trillade in på kontot den 25/10 var efterlängtad men på mitt konto var det ingen skillnad mot tidigare utan den lyckliga var min sambo so fick sin första riktiga lön på ca 1,5år (hon har varit mammaledig) och det betydde ca 12 000kr mer än vad vi tidigare fått.

Nu har sambon även fått ett nytt jobb som kommer innebära ytterligare ett par tusenlappar in från och med november, men det kommer inte gratis.

Totala inkomsten i hushållet från och med november kommer bli ca 45-50 000kr efter skatt vilket vi är väldigt nöjda över med tanke på vår ålder och att vi tidigare med mammapengen plockat ut runt 30 000 efter skatt.  


Däremot så kommer det betyda en del "uppoffringar"

 • Vår dotter kommer få spendera betydligt längre dagar på förskolan, dock älskar hon förskolan och är nöjd när hon lämnas och hämtas.
 • Sambon behöver ha bilen till arbetet pga annan ort, vilket betyder mer användande av bil dvs högre bensinkostnader bl.a. 
 • Dotterns förskola ligger en bra bit från vårt hus och för mig betyder de ca 35-40 minuter promenad vid lämning/hämtning. Nu är det ingen fara men kan bli tufft när vädret är ruggigt.


Men det finns såklart många positiva saker med det nya jobbet

 • Högre inkomst.
 • Inget helgjobb, vilket gör att vi får spendera helgerna ihop för att kunna göra saker hela familjen.

Självklart betyder detta att jag kommer öka sparkvoten för mina investeringar och även sambon har kommit igång med sitt fondsparande.

Större delen av den nya inkomsten kommer att läggas undan för framtida renovering av ja, i stort sett hela huset. Vårt badrum är när som helst klart, elen saknas och snickaren har lite kvar att göra. 

Jag kommer i ett senare inlägg att redovisa mer tydligt hur vår nya budget ser ut efter att vi har flyttat till hus och med högre inkomster, utgifterna är betydligt högre än tidigare så sambons "första lön" samt löneökning är inte helt fel.


Aktier
Jag har den senaste månaden plockat in tre nya bolag till Gubbportföljen, SHB B, Attendo och Holmen. En "amatör"-analys kommer om detta senare.

Länk till respektive bolag hos Avanza.


Ha de bra!


torsdag 12 oktober 2017

Äntligen Nordea!


Hej!

Hoppas allt är bra och er och ni får en bra helg, min helg är som vanligt fullbokad med att fira familj ikväll, bortbjuden på middag imorgon och på söndag fortsätter all renovering här hemma, badrum, dotterns rum, vardagsrummet osv. 

Mitt i all vardagskaos just nu så gjorde jag häromdagen ett nytt försök att få sänkt ränta hos Nordea.

söndag 8 oktober 2017

Besökte H&M - fick nog och lämnade butiken.Hej! 

Här hemma är det verkligen fullt upp då vi är mitt i en badrumsrenovering och eftersom man knappt hinner med saker på vardagarna så har de senaste helgerna haft ett intensivt schema, så även gårdagen.

Igår svängde jag förbi Skärholmen Centrum och skulle snabbt in och köpa ett par byxor till mig och vantar och en jacka till dottern.

Kollegan Kronantillmiljonen har, när han tagit sin portmonnä och krossat spargrisen och rest upp till Stockholm besökt Skärholmen Centrum ett par gånger. 

Jag ser ganska snabbt när jag kommer in i köpcentrumet ganska många H&M påsar i ett annars ganska folktomt köpcentrum och blir väldigt förväntansfull av vad jag kommer möta i butiken.

Min enda uppgift på H&M är att köpa ett par vantar och en jacka till dottern och sedan snabbt gå vidare till nästa butik för mitt egna köp. 

Efter 4-5 minuter inne i H&M-butiken så fick jag nog och gick prompt mot närmsta utgång - tomhänt.

Det var för mycket folk, för högljutt och för långa köer.

Stressad som jag redan var så klarade jag inte av att va kvar.

Jämför man min upplevelse med KTMs från maj är det väldigt stor skillnad då det inte var särskilt mycket folk i övriga butiker under min snabba visit i Skärholmen.

Jag kanske kom mitt i H&M ruschen? Alla i köpcentrumet hade kanske gått och ätit tidig middag på McDonalds eller i Resturang-delen?

Tyvärr resulterade det i att jag var tvungen att synda, jag gick in på Kappahl och köpte vantarna, det tog mig ca en minut eftersom det var max 10 personer som handlade men ingen som kommit till kassan. Jag äger aktier i H&M - 7,8% av Gubbportföljen och 12,1% av Dotterns portfölj.


tisdag 26 september 2017

Fortsätter köpa Skanska!

Skanskas kurs har gått ner -16% i år och stor del av nedgången kom efter att bolaget vinstvarnat inför Q2 rapporten, vilket jag även skrev kort om - läs här.

Som jag skrivit i tidigare inlägg så har jag valt att öka på dessa nivåer och Skanska har seglat upp till mitt fjärde största innehav med en vikt på 8,2% av Gubbportföljen.

Skanska är idag mitt fjärde största innehav i Gubbportföljen

Övriga köp som gjorts senaste dagarna:

4 st Nordea
2 st Industrivärden C
8 st Volati (Dotterns portfölj)  Jag kommer absolut att fortsätta småköpa mer i Skanska på dessa nivåer men kommer försöka se till att hålla denna jämna vikt jag skaffat mig i portföljen.

söndag 17 september 2017

Portföljuppdatering del.1

Hej!

Senaste blogginlägget jag skrev var för över två månader, tro inte att jag gått under jorden bara för de, men senaste tiden har familjen och jobbet tagit upp all min tid.


Min sambo ska börja spara!

Häromdagen så sa min sambo att hon ville ha ett privat pensionspar och ville börja spara och bad mig hjälpa henne.
Hon blev kund hos Avanza och kommer i dagsläget månadsspara i Fonder.

Förhoppningsvis tycker hon det är lite roligt och frågar hur hon ska göra för att köpa aktier i H&M.

Jag skrev ut på twitter om Fondtips och fick förvånansvärt många svar, tack till alla som gav tips på fonder! 


Portföljuppdatering

Jag har, som jag skrev i mitt förra inlägg - läs här, flera konton på Avanza och i detta inlägg kommer jag gå igenom Gubbportföljen och Utlandsportföljen - de två konton där jag investerar i värde och där min strategi är att hitta bolag jag ska äga under en lång tid.

fredag 14 juli 2017

"Ny portfölj"

Nu när jag har påbörjat min semester så har jag såklart mer tid att sätta mig ner och tänka igenom investeringsbeslut och se över mina portföljer.

Jag har idag 6st "portföljer"  på Avanza som jag namngivit;
 • Gubbportföljen - ISK med mina svenska bolag och största delen av mitt sparande.
 • Dotterns portfölj - Kapitalförsäkring med dottern som förmånstagare (minst 18 år sparhoriston)
 • Utlandshandel - Kapitalförsäkring där jag har mitt utländska innehav
 • Miljonär pensionär - ISK med autosparande i fonder (privat pensionsspar)
och två st till som jag skapade för framtida bruk som jag döpt till:

 • Nybilsgaranti - ISK där jag kommer spara till framtida bilköp, hur lång sparhorisont eller hur mycket jag kommer spara är ej bestämt.


 • Veckopeng - ISK där jag kommer sätta undan lite mindre summor då och då och investera i mindre bolag, även bolag utanför Stockholmsbörsen.


Nu i dagarna så valde jag att flytta över tre bolag från "Gubbportföljen"  till "Veckopengen"

Nu finns endast bolag från Large cap (+Nobina som är Mid cap då de har ett börsvärde på under 11 miljarder) i Gubbportföljen.

Opus, Fingerprint och E-work flyttade jag över eftersom de är bolag jag inte kommer lika stor viktning i och kanske inte samma sparhoristont som bolagen i gubbportföljen.

I denna portfölj kommer jag alltså att ha lite mindre bolag med bra tillväxtmöjligheter. Denna portfölj kommer kanske ha en vikt på runt 10% av mitt totala sparande hos Avanza.
Har du fler portföljer med olika mål för respektive portfölj? 

Skanska vinstvarnar

Skanska presenterar sin Q2 rapport den 20/7 men skickar ut meddelande idag att man tar nedskrivningar i USA och UK på nästan 800 miljoner kr och att Rörelseresultatet kommer bli omkring 1,5 miljarder kronor vilket också är i linje med SME estimat.
Aktien är ner över 3% och handlas för första gången under 200kr i år, jag kommer avvakta för att se om aktien fortsätter ner eller om den håller sig däromkring innan jag köper mer.


Skanska är ca 6% av portföljen 

måndag 10 juli 2017

Semester och påbörjar en ny resa mot ett hälsosammare liv

(Detta inlägg handlar inte om aktier och sparande)


Finally! 


Nu har jag äntligen gått på den efterlängtade semestern jag länge gått och väntat på, senaste tiden på jobbet har varit väldigt intensiv och väldigt många saker med deadline precis innan semestern.

Jag har redan haft en veckas semster i början av Juni men eftersom det var inflytt i radhuset och utflytt ur lägenheten så var det inte precis någon "semester".

Men nu är jag ledig i två veckor, sen blir det en veckas jobb innan jag går på ytterligare två veckors semester.

Dessa två veckor kommer antagligen gå väldigt fort eftersom vi har väldigt mycket planerat och dessutom så ska vi fixa lite i huset men det blir också att borra ner huvudet i några böcker. 

Igår valde jag t.ex att dra hammaren i en vägg som vi planerat att riva för att öppna upp från kök till vardagsrum.

Nu under semestern så har jag och min sambo bestämt oss för att påbörja en ändring av vårt levnadssätt.

För tre år sedan så utövade jag idrott på hög nivå, jag bodde ett par år i USA, Norge och runt om i Sverige och livet bestod av sporten/träning innan jag helt tappade glöden och valde att sluta.

Sedan dess har jag haft väldigt svårt att motivera mig själv till att träna. 

Kosten har också varit ett problem sedan dess eftersom när jag tränade och höll igång flera timmar om dagen året runt så åt jag väldigt mycket, vilket jag fortfarande kan göra vissa gånger och väldigt ibland mycket skräpmat.

Dessa har resulterat i att jag självklart har tappat alla muskler och idag är mina skjortor och byxor aningen tajtare runt midjan.

Jag har bra ämnesomsättning, jag väger lika mycket som jag gjorde när jag tränade som hårdast, dock idag har jag inga muskler.
En vanlig jobbdag åker jag hemifrån vid 06.00 och kommer hem efter 18.00, äter middag och umgås med dottern någon timme innan man fastnar i soffan, att jag dessutom går och lägger mig efter tolv och går upp 05.30 gör att jag inte heller får så mycket sömn, detta liv har jag levt de tre senaste åren. 
(innan dottern föddes så jobbade jag mycket mer än vad jag gör idag) 

Jag är ärlig när jag säger att jag har inte varit sjuk en enda gång eller tyckt detta liv varit jobbigt, men det kanske hade kommit en dag då det tagit stopp även för mig.
Men nu har vi alltså bestämt oss för ett hälsosammare liv. 

Vi var iväg och handlade mat på Willys igår och istället för vanlig pasta och t.ex blandfärs blev det bönpasta, mer grönsaker och vegofärs.
(Om detta påverkar vår matbudget på 4000kr/månad vågar jag inte säga i dagsläget)Jag har också varit ute på morgonen nu i två dagar och gått långpromenad med dottern innan jag äter frukost vilket jag inte gjort på länge och förhoppningsvis får jag kanske tillbaka motivationen att träna.


De två första målen för ett hälsosammare liv:
 • Jag ska äta mer hälsosam mat
 • Jag ska motionera mer

tisdag 4 juli 2017

Ett år på BörsenMedans många av de bloggar jag följer precis publicerat sina halvårsrapporter, Q2 rapporter eller månadsrapporter nu efter att den sjätte månaden har tagit slut i 2017, så sitter jag och filar på vad jag ska skriva om mitt första år på börsen.

Det har alltså gått ett år sen jag skapade mitt konto på Avanza och gjorde mina första aktieköp.

När jag tittar tillbaka ser jag att mitt första köp var i Opus Group på 5.80, det blev 15 aktier för 87kr, det var alltså där min resa startade och jag minns hur man satt och uppdaterade appen i stort sett varje sekund och följde med spänning när man såg värdet gick upp några kronor i realtid.

Innan jag öppnade kontot på Avanza hade jag sparat lite över ett år i fonder hos min bank.


Hur har de gått då? 

"jag började lyssna på andra och såg inga risker"


Jag bestämde mig tidigt, efter att ha börjat följa vissa personer på twitter och läsa bloggar, att skaffa en väldiversifierad portfölj på mellan 12-20 för att minska risken.

Det finns ett enkelt sätt att säga/visa hur det har gått och det är att visa 1-årsgrafen och som ni ser  nedan gick det ju bra till en början, aktier var ju enkelt tänkte jag, samtidigt som man lärde sig mer med tiden och började förstå att detta var visst inte så enkelt.

Jag började svika min strategi och la nästan alla ägg i samma korg, Ett innehav tog upp ca 30% av min portfölj, jag började lyssna på andra och såg inte riskerna.

När mitt största innehav rasade istället för att gå upp så drogs hela portföljen ner.


Tillslut så sålde jag av stora delar av det innehavet och återgick till min strategi vilket har fått min portfölj att må mycket bättre.

Idag ser jag tillbaka på detta år och är tacksam att detta hände nu, att jag gjorde misstagen nu, tidigt i min "investeringskarriär" och inte om 5 år när portföljvärdet förhoppningsvis är värt lite mer. 

Nu säger jag inte att jag kommer vara fri från misstag framöver, det är av misstagen man lär sig, utan att jag kommer alltid göra min egen analys, se över risker och inte lägga alla ägg i samma korg framöver. 


Hade det inte varit bättre att köpa Avanza Zero för hela slanten? 

"På tid förhoppningsvis få en bra avkastning"

Jo, det hade såklart varit bättre, jag är såklart inte nöjd med hur det gått första året, jag hade haft en bra avkastning på mitt innehav om jag lagt dom i Avanza Zero istället för nu, att ha förlorat värde. 

Detta bevisar att jag inte är någon vidare investerare och att pengarna hade mått bättre på ett 0% räntekonto hos banken eller på just Avanza Zero.

Eftersom jag är långsiktigt med mina investeringar så kan jag på tid förhoppningsvis få en bra avkastning på mitt investerade kapital. 


"Lärt mig otroligt mycket och hittat ett nytt intresse"

Det jag också tar med mig av det gångna året är att jag lärt mig otroligt mycket och jag har hittat ett nytt intresse som jag tycker är extremt roligt och lärorikt. 

Alla mina innehav idag i samtliga portföljer
Totalt värde: 123 822

Mina bästa investeringar i %
1. Investor B +38,05%
2. Industrivärden C +30,35%
3. SOBI +23,93%

Mina sämsta investeringar i %
1. Fingerprint -68,67%
2. H&M  -17,20%
3. Nobina  -13,11% 


Nu blickar jag framåt och hoppas på ett bra andra halvår och att 2017 slutar med positiv avkastning. 

onsdag 28 juni 2017

Ser över vår nya budget

Nu har vi bott i huset drygt en månad och när det kommer till hur vår nya budget kommer se ut framöver är inte riktigt klart.

Jag vet på ett ungefär vad utgifterna kommer ligga på men inte exakt,  betalade precis första räkningen för vatten&avlopp, och eftersom det tillkommer nya utgifter som t.ex samfällighetsavgift, nytt elavtal och liknande så får en ny budget avvakta någon månad eller två.

Eftersom vårt nya lån gäller från 2/6 så börjar vi amortera på lånet nästa månad så sparandet blev lite högre denna månad än tidigare.


Jag återkommer med en uppdaterad månadsbudget när vi fått lite mer koll på utgifterna.

Mvh
Börsjägarcoachen

onsdag 14 juni 2017

Köper Essity

Idag är det första dagen som Essity handlas på Stockholmsbörsen,

Essity är hygiendelen som avknoppades från SCA

Om bolaget:
Essity är ett ledande globalt hygien- och hälsobolag som utvecklar, tillverkar och säljer produkter och lösningar inom Personal Care (Baby Care, Feminine Care, Incontinence Products och Medical Solutions), Consumer Tissue och Professional Hygiene.

Du kan läsa mer på bolagets hemsida

Essitys varumärken är b.la. Libero, Libresse och Tork och detta är produkter som alltid kommer att säljas. 

Jag kommer köpa en liten post till en början för att sedan vikta upp innehavet. 


Köper du Essity?


Sparkonto+ Collector hos AvanzaSparkonto+ Collector hos Avanza höjs till 0,7% och jag valde att öppna upp ett konto.

Jag har en vinstskatt från lägenhetsförsäljningen på 147.000kr att betala in om drygt ett halvår och istället för att dessa ligger på ett sparkonto med 0% ränta på banken så flyttade jag över dessa till Sparkonto+ Collector på mitt Avanza konto.

Övriga vinsten från lägenheten finns kvar hos banken då denna kommer användas mer tidigt till bland annat renovering.

Detta gör att mitt totala innehav tillfälligt är en mer än en kvarts miljon kronor.Har du pengar du inte investerar på sparkonto med eller utan ränta? tisdag 13 juni 2017

Såhär gör vi med våra skattepengar!


Skattepengarna har rasslat in på kontot för de flesta och många av de jag följer väljer att investera dessa pengar på börsen.

Det gör inte vi med våra pengar.


torsdag 8 juni 2017

Vattenskadat golv två dagar innan utflyttMitt i kaoset med att få iordning på huset från flyttkartonger, att slänga/städa och göra klart allt i
lägenheten inför utflytt och samtidigt vara pappa, händer nått som inte får hända, i samband med avfrostning av kyl/frys så läcker vatten ut på golvet.

När jag kommer förbi dagen efter så har delar av golvet rest sig och blivit förstört. 

Nya ägarna tog det helt ok, de kommer ju få nytt golv så de klagar väll inte men tråkigt att de ska behöva ha hantverkare som springer där när de hade kunnat slippa. 

Vad kostnaden kommer bli för detta vet jag inte än, en besiktningsman skulle dit i nästa vecka och fuktmäta och sedan skulle jag få svar om det går på försäkringen eller inte. 

Denna utgift var ej inräknad i budgeten för 2017, men tur att man har en buffert för oförutsedda utgifter* men jag gissar på att det kommer vara allt från -5000kr till -10.000kr.

Fortsättning följer...

*Detta påverkar inte mitt månadssparande till portföljerna.

måndag 5 juni 2017

Månadsrapport MajYtterligare en månad är över och jag sitter just nu bland kartongerna i nya radhuset och har fullt upp och därför kommer detta endast bli en kort summering.

Jag har semester denna vecka samtidigt som börsen är öppen vilket är försmak på livet jag vill leva en vacker dag.

Båda portföljerna har tickat på bra under månaden och tillsammans med en stark börs i uppåtgående trend känner jag att jag börjar få iordning på Gubbportföljen med fördelningen av risken på olika innehav.

Förra månaden så nådde jag första milstolpen på hela kontot, 100.000kr, denna månad så lyckades även Gubbportföljen ta sig förbi det sträcket.

Gubbportföljen var upp 2,38% under maj

Dotterns portfölj var upp 1,20% under maj
MINA KÖP

Har under månaden valt att framförallt fylla på de bolag som är minst storlek i Gubbportföljen,
Thule, Castellum, Skanska och eWork som idag är mindre än 4% var storleksmässigt, tanken är att fortsätta utöka i dessa innehav tills de är viktade som övriga innehav.

Jag återinvesterade utdelning och fyllde även på i bolag som H&M och Investor som idag är två av de största innehaven.

Konto Typ av transaktion Värdepapper Antal
Gubbportföljen Köp Nobina
8
Gubbportföljen Köp Thule Group
6
Gubbportföljen Köp Castellum
8
Gubbportföljen Köp Nordea Bank
12
Gubbportföljen Köp Skanska B
4
Gubbportföljen Köp Hemfosa Fastigheter
6
Gubbportföljen Köp Hennes & Mauritz B
2
Gubbportföljen Köp Investor B
1
Gubbportföljen Köp Resurs Holding
18
Gubbportföljen Köp eWork Group
4
Ellas spar Köp Hennes & Mauritz B
2


Redovisar endast mina aktieköp under månaden, har även automatiskt överföring i:
Länsförsäkringar Global Indexnära, Spiltan Global Investmentbolag, Spiltan Investmentbolag och Avanza Zero.UTDELNINGAR

Maj månad är kontots bästa utdelningsperiod, ca 50% av årets utdelningar ramlade in på kontot under denna månad vilket jag skrev om i början av månaden - Läs inlägget här.

Denna återinvesterades såklart.

Värdepapper Belopp
Volati
6,50 SEK
Opus Group
78 SEK
Hennes & Mauritz B
200,90 SEK
Kinnevik B
248 SEK
Industrivärden C
173,25 SEK
Gränges
43,20 SEK
Investor B
418 SEK
Latour B
16 SEK
Resurs Holding
390 SEK
Thule Group
27,60 SEK
Hemfosa Fastigheter
71,50 SEK

Totalt: +1672,95 SEK


Andra inlägg denna månad

Spara pengar på mat, fortsättning - Läs inlägget här


Är börsen påväg ner? - Läs inlägget här

Kan H&M vända den negativa trenden? - Läs inlägget här

En helt vanlig dag bland börsnoterade bolag - Läs inlägget här
BLOGGEN


Medans portföljerna tickar uppåt vilket är jätteroligt så tickar bloggen neråt, jag har under månaden fått över 4000st sidvisningar vilket är fantastiskt roligt och jag tackar alla som vill titta förbi här och läsa min blogg.Men som statistiken visar så har många av läsarna börjat ta semester eller så har jag helt enkelt ointressanta inlägg som gör att man inte längre vill titta tillbaka till bloggen.

Då frågar jag dig som läsare till min blogg, det skulle vara jättebra om jag kunde få feedback om vad jag gör bra, vad jag kan förbättra osv, antingen i kommentar eller i DM på Twitter.

Jag skriver i min blogg för att inspirera andra med min resa att man kan lyckas med långsiktigt sparande som småbarnsförälder och "låg sparkvot".Lycka till i Juni

tisdag 30 maj 2017

En helt vanlig dag med börsnoterade bolagInnan jag började investera och intressera mig i aktier, så la jag inte märke till, eller rättare sagt brydde mig inte om vilken buss jag åkte, vilken ketchup jag köpte, vilken byggnad jag gick förbi och vilken hiss jag åkte.

Vem tillverkar hissen? Vad är det för varumärke? Vem äger den byggnaden?

Detta är frågor som jag tidigare aldrig skulle fundera på, men som jag gör nu med mitt nya intresse. 

En helt vanlig dag stöter jag på otroligt många börsnoterade bolag, vilket jag inte hade den blekaste aning om innan, eller som jag skrev, inte brydde mig.

Vilka bolag stöter jag då på en vanlig dag? 

Varje dag åker jag SL-buss till jobbet. 
I stort sett alla SL bussar jag ser eller åker med är tillverkade av Volvo.Inte nog med det är det Nobina som är operatör för kollektivtrafiken där jag bor och ser till att bussen är i tid och att jag kommer till jobbet i tid. 

När jag kommer till jobbet så åker jag hissen upp till kontoret, hissen som är tillverkad av KONE.Ibland tar jag en omväg genom CITY där jag då går förbi två kända fastighetsbolag, Hufvudstaden och Wallenstam och när jag hälsar på vårt andra kontor så kliver jag in i en Castellum byggnad.


När jag öppnar kylskåpet hemma så ser jag Norska Orkla (Felix tomatketchup),  Amerikanska Kraft Heinz (heinz chilisås), Axfood (egna varumärket Garant) och varor från ICA.


Dotterns garderob är full med kläder från H&M och RnB (Polarn&Pyret). 

I badrummet står Barnschampoflaskor från SCA (Libero) och munskölj från Johnson & Johnson (Listerine) 

Självklart kan listan göras ännu längre och att investera i aktier har inte bara fått mig att se fram emot och jobba för att frigöra min egna tid utan också så mycket mer. 

Imorse när jag lyssnade på senaste avsnittet av podcasten #pratapengar så berättade Nicklas Andersson hur han såg börsnoterade bolag överallt, och då hade jag redan börjat skriva på detta inlägg. Vilka börsnoterade bolag stöter du vanligtvis på en vanlig dag? 


Disclaimer: Jag äger Nobina, Castellum, Axfood, H&M och Johnson&Johnson