lördag 29 april 2017

Månadsrapport April
Efter en tuff mars månad så tog portföljerna revansch nu under April, en månad fullspäckat med bra Q1 rapporter och Stockholmsbörsen var allmänt het under april.

torsdag 27 april 2017

Zalando är fortfarande Kinneviks största innehavBlandade känslor igår efter att Kinnevik köpt 18,5% av ComHem, det var också blandade känslor hos blogg- och twitterkollegorna där merparten inte var speciellt förbryllade över nyheten, här är två inlägg som skrevs igår

Kronan till miljonen va inte nöjd

Petrusko ser 0 värde i Comhems TV del

Jag är själv kund hos comhem idag,  inte så värst speciellt nöjd,  jag har billigt avtal med dom idag och därför är jag kund där. Vi får se i höst om jag lyckas förhandla om priserna och fortsätta med rabatterna jag har hos dom idag.

Jag tror inte comhem är framtiden och höjer faktiskt på ögonbrynet gällande detta, men vi får se vad kinnevik planerar. Jag ser ett par övriga innehav i Kinneviks portfölj som frågetecken och nu även comhem, men däremot så blir Comhems del en väldigt liten del av Kinneviks substansvärde och övriga frågetecken är inte heller någon stor del i Kinneviks portfölj.Kinneviks största innehav är Zalando som utgör mer än 1/3 av substansvärdet. Jag gillar och tror på Zalando i framtiden, som sagt att man ska växa med 20-25% per år under ett antal år framöver. Notera att Zalando endast har ca 1% marknadsandel i Europa på klädmarknaden.
Det finns väldigt stora möjligheter att stjäla andelar och fortsätta växa.
Spännande och se vad ett eventuellt samarbete med H&M skulle göra om det blir av i framtiden, jag tror de skulle vara positivt och gynna båda bolagen och H&Ms internetförsäljning kanske går bättre med Zalando som återförsäljare?


Sen tycker jag också MTG och Global Fashion Group är intressanta innehav i Kinneviks portfölj.

Jag äger Kinnevik idag, ca 7% av Gubbportföljen och planerar att ha den viktningen i portföljen.

Äger du Kinnevik och vad är dina tankar kring köpet i Comhem?

Två nya bolag tar plats i Gubbportföljen i slutet av April.


Igår valde jag att trycka på köpknappen vid två tillfällen, i två nya spännande bolag som jag haft bevakning på länge.

onsdag 26 april 2017

Investeringen i Bangerhead gick ej igenom

Igår skrev jag om alternativt sparande till börsen och att jag investerat i onoterade Bangerhead via Pepins.

Idag fick jag mejl om att de ej gått igenom pga att emissionen ej nått upp till miniminivån på 10 miljoner kronor.

Jag kommer att få tillbaka de 200kr som jag själv investerade och hoppas självklart jag också får tillbaka de 300kr som Pepins gav mig, har skrivit och frågat men ej fått svar än och förhoppningsvis går det bättre för nästa investering jag gör via Pepins.

To be continued...

tisdag 25 april 2017

Investera i onoterade bolag- via Pepins.

Har tidigare skrivit om alternativt sparande till börsen i mitt mest lästa inlägg Att investera i fastigheter där jag skrev om Tessin, nämnde där att två av bloggarna jag följer har investerat pengar i olika Tessin projekt och ni kan följa deras Tessin resa här, Kronan till Miljonen och Västkustinversteraren.

Nu får jag upp ögonen på nästa alternativa sparande om man ej vill investera i börsen, nämligen i onoterade bolag, via Pepins.måndag 24 april 2017

Delmål 1 passerat

Idag den 24/4-2017 så passerade mitt avanzakonto 100.000kr för första gången. Nu är detta alla konton, dvs inklusive dotterns portfölj som är värd lite över 10.000kr idag.

Nästa mål är att Gubbportföljen ska över 100.000kr och vidare mot en miljon kronor.


lördag 22 april 2017

Skanska - en trygg byggsten i portföljen


Mitt minsta innehav i Gubbportföljen är idag Skanska, lite mindre än 2% av portföljen är viktad i bolaget men detta är ett bolag jag definitivt kommer öka till ett av de största innehaven.


Om Skanska - Länk till Skanska på Avanza
Skanska är ett byggbolag med hemmamarknaderna i Europa, USA och Latinamerika. Företaget bygger bostäder, kontor, sjukhus, vägar, broar och tunnlar. Verksamheten är uppdelad i följande affärsområden:
  • Bygg- och anläggning - Skanskas största och äldsta verksamhetsgren. Det är också ur den som de tre övriga verksamhetsgrenar växt fram.
  • Bostadsutveckling - Utvecklar bostadsprojekt för omedelbar försäljning.
  • Kommersiell fastighetsutveckling - Initierar, utvecklar, hyr ut och säljer kommersiella fastigheter.
  • Infrastrukturutveckling - Utvecklar och investerar i i stora infrastrukturprojekt som vägar, sjukhus, skolor, vindkraftverk och annan social infrastruktur.

Det kommer väldigt mycket nyheter kring Skanskas projekt, försäljningar, ordrar och jag som aktieägare tycker de är väldigt bra att man får den informationen så man, Skanska är väldigt bra på att kommunicera med marknaden.  

Senaste veckan har de kommit nyheter om en order för renovering av tunnlar värd 550msek  och försäljning av ett kontorshus för 410msek och förra veckan fick man en vägorder om att bygga på motorvägen I-15 i Kalifornien värt 1,3 miljarder.Senaste åren har Skanska avkastat ca 20% i snitt per år, man har behållt eller ökat utdelningen senaste 10 åren.  Nu är det nog väldigt många som följt med på vad Donald Trump planerat, om att investera i infrastruktur i USA för 200Billion dollars, om detta blir av så kommer de gynna Skanska även om de bara får ett "par" projekt.

Även i Sverige investeras det i infrastruktur och förbättring av vägar osv varje år och med bostadsbristen vi har idag så tror jag det kommer byggas en hel del bostäder i fortsättningen.

För mig känns Skanska som en trygg byggsten i portföljen kommande 10-20 åren.

Äger du något bolag i  byggbranschen? 


torsdag 20 april 2017

Axfood Q1


Axfood levererade idag resultatet för Q1 och de kom in precis enligt SME förväntningar.

Försäljningen under Q1 uppgick till 10,639 miljoner, förväntningarna låg på 10,623 miljoner.

Rörelseresultatet hamnade på 397 miljoner, förväntningarna var på 397 miljoner.

Rörelsemarginalen hamnade på 3.7% vilket också förväntades.

Jämfört med förra året så var Q1 resultatet bättre i fjol,  däremot var det skottår förra året plus att påsken var under Q1 förra året och iår under Q2, av den anledningen tycker jag rapporten var bra.

Enligt nya VD så Axfood plockar marknadsandelar under samtliga tre månader under första kvartalet.
Axfood står också bra rustade inför framtiden med förvärven av Matse holding (mat.se) och Eurocash Food Ab

Återköp av egna aktier kommer även göras under året.

Axfood är ca 7% av innehavet i gubbportföljen och jag planerar att fortsätta utöka i framtiden.

måndag 17 april 2017

Försöker strypa utgifterna ytterligare!Igår lyxade jag till det rejält, åkte och köpte, förhoppningsvis min sista, snusdosa. Det blev en Skruf Stark för -53kr, på pressbyrån.

Precis som för ca ett halvår sen, då jag spenderade i snitt runt -1500kr/månad på mitt snusande, senaste halvåret har jag däremot beställt snus på nätet och har också valt att "gå ner" i kvalitet, och började snusa Kronan (Swedish Match) vilket gjorde att jag kapade runt hälften av snuskostnaderna, snuset har kostat mig runt -800kr/månad senaste månaderna.

Nu kommer jag påbörja ett "experiment" för att sluta snusa, detta har testats av två kollegor som idag är helt snusfria sen en månad tillbaka och jag kör igång från och med idag. 

Under fem dagar kommer jag snusa Onico (nikotinfri snus), vilket ja köpte in för ca -250kr för att bli av med nikotinet i kroppen, för att därefter sluta tvärt. 

Jag har snusat sen jag var 16 år och har slutat en gång tidigare och var snusfri under tre månader men lyckades fastna för det igen, nu ger jag mig alltså på ett nytt försök och denna gång ska jag hålla mig ifrån det.

Om jag klarar det och lyckas hålla mig ifrån snuset så kommer jag att spara ca +10.000kr extra varje år.


Uppföljning sker i slutet på veckan

Önska mig lycka till! 

söndag 16 april 2017

Veckorapport v.15

Kortvecka, lika skönt som det var att gå hem på torsdag och ha långhelg, lika tråkigt var det att veta att börsen skulle va stängd i 4 dagar.

Det har varit full fart hela "ledigheten", påskmiddag torsdag, påskmiddag fredag och påskmiddag lördag.
Att bli ivägbjuden på middag tre kvällar tackar man inte nej till.


Börsen då?

torsdag 13 april 2017

Diversifiera portföljen för minska risken!

I slutet av 2016 skrev jag om mina tankar om mitt första halvår på börsen och mål inför 2017.

Målet med 2017 var att fördela vikten i portföljen och inte vara beroende av ett innehav som styrde hela portföljen.

Nu känns det verkligen som jag har kommit en bra bit på vägen, men det tack vare försäljningen av 60% av mitt innehav i Fingerprint. 


söndag 9 april 2017

Veckorapport v. 14


Hallå

Veckan som gått har varit fullspäckad, började med att skriva om hur man kan spara pengar när man handlar mat, (som också blivit ett av de mest lästa inläggen på bloggen)
lägenhetsförsäljningen som jag också skrev om, jobbat över både onsdag, torsdag (går på förtroendetid så får ej betalt för övertid) och sen attacken i Stockholm i fredags.

Jag har varken köpt eller sålt något denna vecka även fast jag har likvider kvar.


Gubbportföljen hade en stabil vecka 


Dotterns portfölj hade en stabil vecka


Sen håller jag på att titta efter en fond till dotterns extra sparande på 100kr/månad i 18 år som hon fick när hon fyllde 1 år.
Har ni några tips?

Ha de bra och hoppas ni haft en bra helgonsdag 5 april 2017

Lägenhetsförsäljning

Den 23/3 skrev jag ett inlägg om att vi hade slagit till och köpt ett hus.

Nu har vi lyckats sälja våran lägenhet...
tisdag 4 april 2017

Spara pengar när du handlar matHallå!

Mat är en viktig del för att överleva eftersom vi måste äta men den kan också vara en tjuv mitt i allt.
Den kan nämligen bränna hål i plånboken varje månad.

söndag 2 april 2017

Kort sammanfattning, vecko-, månads- & kvartalsrapport! Detta har hänt

Hallå!

Då var det återigen söndag, ny vecka imorgon, mars månad  är precis avklarad vi går in i andra kvartalet på 2017. Det har hänt otroligt mycket, både på börsen och här hemma.

Vi har hunnit köpa hus, jag och dottern har fyllt år och nu är senast har de varit fullt fokus på försäljning av våran egna lägenhet.  

Men hur har det gått på börsen?