torsdag 12 juli 2018

En dag som pappaledig

Tills ganska nyligen har vi varit ganska bortskämda när det kommer till vår dotters sömn och hon har kunnat vakna allt mellan 8.30 - 9.30 på morgonen, även fast hon går och lägger sig mellan 19-20.00 på kvällen, men sen jag gick hem har hon slutat sova dagtid vilket gör att hon somnar lättare på kvällarna och vaknar tidigare på morgonen, så jag tänkte skriva lite hur våra vanliga dagar hemma har sett ut.

06.45 - Dottern vaknar, antingen kommer hon in vid den tiden eller så har hon kommit in under natten och lagt sig i vår säng.

07.30 - Kliver upp ur sängen efter hon har lekt en stund, oftast med hennes bebisdocka eller Elsa&Anna leksaker (Disneys Frost). Jag försöker någonstans hoppas att hon ska lägga sig och somna om en stund till, när jag märker att det inte går så kollar jag på mobilen i ca 10-15 minuter innan vi går upp.

07.45 - Går ner från övervåningen efter att vi plockat upp eventuella leksaker hon har lekt med och bäddat sängarna.

08.00 - Blöjan åker av och dottern får sitta på pottan och kolla på Ipaden eller rita medans jag lagar gröt till henne.

08.15 till 09.00 - Frukost, dottern äter havregrynsgröt och kollar sätter oftast på någonting på  TVn (Vi har matbordet i vardagsrummet nu när vi renoverar i hall/kök) och jag sitter och tittar på Börsdata, läser en rapport eller kollar DiTV innan börsöppning, just i denna stund har Avanza precis redovisat en ganska svag rapport. Medans dottern äter gröten dricker jag kaffe, oftast ur min Fingerprint mugg.

Det är min dyraste kaffemugg så klart man ska dricka kaffe ur den, eller hur? Men också för att påminna mig själv om att det finns risker med att investera på börsen och att alltid göra min egna analys på ett case, detta har gjort mig till en mer försiktig investerare och pga detta slår jag iår börsen. Denna mugg och min investering i Fingerprint är min största förlustaffär där jag sålde med en total förlust på mer än 15.000kr.


När dottern har ätit upp sin gröt så äter vi vita mackor, det är alltså min nyttiga frukost.

09.05 - Brukar alltid följa börsöppningen för att se hur man ligger till jämfört med index innan vi plockar undan från matbordet, borstar tänderna och dottern sitter på pottan liten stund till.

09.15 - Beroende på väder så börjar dagen egentligen här. Är det bra väder vilket det varit nästan varje dag går vi ut på vår nybyggda altan och dottern brukar oftast springa runt och slå med hennes golfklubbor, fotboll eller köra sin bobbycar medans jag dricker min andra kopp kaffe.12.00 - Efter att vi lekt på trallen eller i parken som ligger 10 meter från vår baksida så går vi in och börjar med lunchen, under den här tiden brukar dottern oftast lyckas pricka pottan en gång och en gång så får jag sätta mig och torka golvet.

13.30 - Lunchen är klar och vi brukar ta det lugnt en stund efter vi ätit, hon får sitta på pottan och jag brukar checka läget på börsen och läsa lite bloggar/börsdata

15.30 - 17.00 - Vi brukar ta en promenad till en annan park eller förbi sambons jobb (Willys) tills när hon slutar runt dessa tider. När hon kommer hem brukar vi hitta på något hela familjen t.ex åka ner på stan.

19.00 - Efter middagen får dottern dricka välling i soffan framför tvn innan hon vid 19 tiden brukar somna.

Då jag försökt göra vår dotter blöjfri så försöker vi inte att gå så långt ifrån huset då de är lätt att det sker olyckor, om vi ändå är iväg får hon ha blöja. Det går frammåt, vissa dagar går det jättebra vissa dagar sker en del olyckor. Vi har massa planerat i nästa vecka då kommer dagarna se lite annorlunda ut.

Självklart pratar jag med dottern om hur hennes portfölj går varje dag också.

torsdag 5 juli 2018

Gratis courtage på USA-aktier - Dessa blev mina köp

Igår var det USA:s nationaldag och den amerikanska börsen var stängd och det valde Avanza att fira idag med gratis courtage på USA-aktier

I senaste inlägget skrev jag då om att jag framöver skulle avyttra mitt Nordea innehav för att flytta över de pengar till min kapitalförsäkring för utländska innehav eftersom Nordea flyttar huvudkontor till Finland.

Idag blev den dagen, jag sålde av mina 145 Nordea aktier till ett värde av ca 12400 kr.

För dessa pengar utökade jag mina innehav i Apple, JnJ, Activision Blizzard och Berkshire Hathaway samt så plockade jag även in Netflix till portföljen.

Varför Netflix?
Netflix aktiekurs har i år redan ökat med 100% och värderingen är skyhög, men det har man sagt om Netflix senaste året vad jag har sett, men ändå har kursen fortsatt rusat. Jag kommer ihåg för 9 år sen när jag bodde i USA och vi satt och plöjde filmer på Netflix, nu har bolaget blivit lika stora internationellt som man är i USA och användarvänligheten hos Netflix oavsett man kollar på en SmartTV, AppleTV eller datorn är fantastiskt, enkelt att hitta de filmer/serier man vill kolla på och jag har aldrig haft några problem och skulle aldrig säga upp min prenumeration inte ens om de höjde månadskostnaden igen. 

Jag gillar att bolaget ökat marginalerna senaste åren och även fast bolaget ökat sin skuldsättning rejält senaste åren så känns det som att Netflix ändå har stark framtid tack vare deras starka position och deras innehåll.
Nordea då?
Nordea är Nordens största bank, nu efter försäljningen av Nordea kommer jag vid mina månadsinsättningar att även köpa aktier till min Utländska portfölj och Nordea är ett av de bolag jag kommer ha i denna portfölj.

söndag 1 juli 2018

Halvårsuppdatering & portföljtankar framåt

Halva året av 2018 har gått och likt andra redovisar jag självklart hur börsåret har gått hittils.

Jag kommer redovisa totalutveckling på samtliga konton tillsammans men också separat då jag har olika strategier med mina olika portföljer. 


Totalutvecklingen totalt alla konton blev 6,09% upp jämför det mot Six30 Return Index som samma period är upp 2,42%. Mitt mål innan året var att slå index med 2% under hela året så jag är självklart nöjd över detta. Total värdeökning med 13 379 kr (utdelning på 5663kr och en värdeökningen på mina innehav på 7716kr)Gubbportföljen + Utlandsportföljen

Jag redovisar dessa portföljer tillsammans då det är samma strategi, långsiktigt ägande men möjlighet till att minska, sälja och byta ut innehav ifall de inte längre uppfyller mina förväntningar/krav.

Däremot så kommer utvecklingen i två grafer då mina utländska innehav finns i en kapitalförsäkring medans mina svenska innehav finns i en ISK

6,73% upp i år - I denna portfölj finns ungefär 75% av mitt investerade kapital
12,18% upp i år - här finns mindre än 10% av mitt investerade kapital och idag endast fyra innehav.Alla innehav i Gubbportföljen och mina utländska innehav.

Stor anledning till min utveckling under året är SOBI som iår har rusat med +74% och jag har vid två tillfällen minskat innehavet. Självklart hade det varit bättre att behålla vinnaren då efter senaste försäljningen har den gått ca 10% till. 

Jag har under halvåret gjort två andra större ändringar i portföljen, jag halverade mitt innehav i Skanska efter senaste rapporten som jag inte tyckte föll mig i smaken och anser att Skanska har större problem än vad dom uppgav i årsskiftet, så jag vill inte ligga för tungt viktad i en annars ganska nedtryckt bransch. 
Jag sålde hela mitt innehav i Nobina som utgjorde ungefär 6% av min portfölj efter att bolaget gått upp ca 35% under året.

Jag kommer definitivt vilja öka antalet innehav och storlek på min utländska portfölj under året men med en dyr dollar har fått mig att avvakta senaste tiden. Däremot kommer jag under året försöka avyttra mitt innehav i Nordea och flytta dessa pengar till min utländska portfölj för att fylla på bolagen/köpa tillbaka Nordea.


Tillväxtportföljen är upp 22,30% efter att i maj vart uppe över 40%. Innehaven just nu i potföljen ser ni nedan men stor del av uppgången var en snabbtur i G5 som jag sålde efter 90% uppgång. Senaste tidens nedgång beror nedgång i hela bettingsektorn och Catena Media som är 41% av portföljen är ned -17% sedan deras topp. Strategin i denna portfölj är mer kortsiktig och jag kanske håller ett bolag över ett kvartal eller i ett år tills jag känner att jag fått en fin avkastning.
Utgör ungefär 10% av totala sparandetDotterns portfölj är tyvärr enda sänket av mina portföljer, stor del av nedgången beror på H&M och Volati. Totalt för iår är -6%
Eftersom detta sparande ligger i en kapitalförsäkring kommer jag försöka göra denna portfölj global med bolag som hon kommer kunna relatera till i framtiden. Utländska innehav i portföljen idag är Disney, McDonalds och Orkla.
Utgör ungefär 10% av totala sparandet

Totalt sett under första halvåret är jag nöjd med avkastningen jag fått och märker tydligt de dagar börsen går ner att min portfölj inte går ner lika mycket, däremot är det likadant när index dagen efter stor nedgång rusar, håller min portfölj lite tillbaka.

Hoppas ni är nöjda med 2018 hittils.