tisdag 30 maj 2017

En helt vanlig dag med börsnoterade bolagInnan jag började investera och intressera mig i aktier, så la jag inte märke till, eller rättare sagt brydde mig inte om vilken buss jag åkte, vilken ketchup jag köpte, vilken byggnad jag gick förbi och vilken hiss jag åkte.

Vem tillverkar hissen? Vad är det för varumärke? Vem äger den byggnaden?

Detta är frågor som jag tidigare aldrig skulle fundera på, men som jag gör nu med mitt nya intresse. 

En helt vanlig dag stöter jag på otroligt många börsnoterade bolag, vilket jag inte hade den blekaste aning om innan, eller som jag skrev, inte brydde mig.

Vilka bolag stöter jag då på en vanlig dag? 

Varje dag åker jag SL-buss till jobbet. 
I stort sett alla SL bussar jag ser eller åker med är tillverkade av Volvo.Inte nog med det är det Nobina som är operatör för kollektivtrafiken där jag bor och ser till att bussen är i tid och att jag kommer till jobbet i tid. 

När jag kommer till jobbet så åker jag hissen upp till kontoret, hissen som är tillverkad av KONE.Ibland tar jag en omväg genom CITY där jag då går förbi två kända fastighetsbolag, Hufvudstaden och Wallenstam och när jag hälsar på vårt andra kontor så kliver jag in i en Castellum byggnad.


När jag öppnar kylskåpet hemma så ser jag Norska Orkla (Felix tomatketchup),  Amerikanska Kraft Heinz (heinz chilisås), Axfood (egna varumärket Garant) och varor från ICA.


Dotterns garderob är full med kläder från H&M och RnB (Polarn&Pyret). 

I badrummet står Barnschampoflaskor från SCA (Libero) och munskölj från Johnson & Johnson (Listerine) 

Självklart kan listan göras ännu längre och att investera i aktier har inte bara fått mig att se fram emot och jobba för att frigöra min egna tid utan också så mycket mer. 

Imorse när jag lyssnade på senaste avsnittet av podcasten #pratapengar så berättade Nicklas Andersson hur han såg börsnoterade bolag överallt, och då hade jag redan börjat skriva på detta inlägg. Vilka börsnoterade bolag stöter du vanligtvis på en vanlig dag? 


Disclaimer: Jag äger Nobina, Castellum, Axfood, H&M och Johnson&Johnson

söndag 28 maj 2017

Veckorapport V.21 - Mors dag!Hallå

Hoppas ni haft en bra helg hittills, imorgon öppnar börsen igen och tillbaka till den vanliga vardagen, dock lite varmare nu än det varit tidigare.

Jag jobbar endast fyra dagar nästa vecka och på fredag är jag ledig och har en veckas semester (vi flyttar in i radhuset på fredag).


torsdag 25 maj 2017

Planerade köp denna månad


Några av de bolag jag kommer att öka i denna månad är Castellum, Skanska, Thule Group och Nordea.

Det tre första bolagen är idag mindre innehav i Gubbportföljen som jag planerar att öka i kommande månader.
Castellum är 2,8% av Gubbportföljen

Skanska är 3% av Gubbportföljen
Läs om Skanska här

Thule är 1% av Gubbportföljen
Läs om Thule här
Nordea är 6,7% av Gubbportföljen

måndag 22 maj 2017

Kan H&M vända den negativa trenden?


Om mindre än en månad släpper H&M sin Q2 rapport (mars-maj) och i slutet av Juni släpper de även sin halvårsrapport.
Förväntningarna är höga för många, ska H&M lyckas vända den negativa trenden?

Nytt mål för H&M är att öka försäljningen med 10-15% per år, jämfört med tidigare år då målet var att öppna x antal butiker.

Det har gått tufft för H&M under första månaderna under 2017 och i Februari var försäljningen sämre än föregående år. I april var försäljningen 7% bättre än april förra året, vilket är på rätt väg men ändå inte riktigt där.

Från att man ökade försäljningen med 14% under hela 2014 till 7% under hela 2016 visar ju den starka lönsamheten H&M tidigare hade inte längre finns.

Senaste avsnittet av Podcasten Kapitalet pratades det om retaildöden i USA, hur bolag som American Eagle, JC Penny, Walmart och Macys fått stänga ner butiker pga E-handeln har tagit över.  - Lyssna här 
Nu kommer frågan, kan H&M vända den negativa trenden, som även påverkat aktiekursen. 
Kan H&M få fart på försäljningen och hur går onlineförsäljningen? Jag tror H&M långsiktigt kan vända trenden, jag tycker deras kläder blivit betydligt snyggare och bra kvalité till lågpris. 

H&M växer på nya marknader och öppnar upp nya butiker i nya länder samt jobbar hårt för E-handeln, vilket märks enligt mig.

E-handeln har, enligt många, varit H&Ms akilleshäl eftersom man valt att satsa mer på den fysiska försäljningen i butik. 

Omsättningen i hela E-handelsmarknaden ökade med 16% under 2016 och motsvarar idag ca 8% av hela detaljhandeln. 

Och när E-handelnmarknaden vuxit enormt snabbt har H&M inte riktigt hängt med och det är där man tappat i försäljningen, eftersom fler och fler handlar över nätet idag.
Jag har 25% vid nästa köp på H&M
och kommer definitivt handla där snart
igen.
Jag handlar då och då på H&M till min dotter, både på nätet och i butik, och butikerna är aldrig tomma vilket är positivt. 

Nu senast när jag handlade på nätet så gick det väldigt smidigt, enkelt att hitta det man vill ha, enkelt att beställa, användarvänligt, paketet kom snabbare än väntat och det var väldigt bra paketerat när jag öppnade paketet.

Däremot så märkte jag att flertalet varor var slutsålda i vissa specifika storlekar vilket såklart också är positivt.

Ifall jag skulle vilja returnera varorna kan jag göra det på två sätt, antingen skicka tillbaka eller gå till butiken och lämna varorna, vilket jag tycker är fantastisk, ifall varorna är för stora/små/ej nöjd kan man gå till butiken och lämna varorna, och chansen till merförsäljning är stor!

Även H&M Home ger en bra upplevelse när man är inne på nätet och tittar och man blir köpsugen.Jag tror, som jag skrev tidigare att H&M kan vända trenden, man blir bättre på det man va bra på förut (butiksförsäljning), men även där man va lite sämre förut (onlineförsäljningen).

Jag tror inte E-handeln kommer ta över helt och hållet utan H&Ms butiker kommer stå kvar om 10år och om 20år men däremot så kommer H&Ms onlineförsäljning öka i takt med att marknaden växer.

Stora insiderköp har gjorts senaste tiden av H&Ms Ordförande och största ägaren Stefan Persson, och jag tror inte han köper bara för att han har pengar, utan för att även han ser H&M som en vinnare i slutändan.
Jag äger H&M, som är ca 9% av Gubbportföljen och är ett av mina största innehav, jag äger även H&M i dotterns portfölj och jag har för avsikt att köpa mer.
söndag 21 maj 2017

Är börsen påväg ner?

Vecka 20 slutade på minus för de stora indexen* efter onsdagen och torsdagen som sänke, bland annat pga orosmoment med Donald Trump.Direkt börjar journalisterna prata om att börskrasch är nära och det har varit diskussioner om hurvida man ska försöka tajma marknaden.

Stefan Thelenius skrev också ett väldigt intressant inlägg om just börskrasch tidigare idag - Läs här

Vilket fick mig, som aldrig vart med om det att skriva mina tankar kring ämnet.
Senast vi hade börskrascher var 1990, 2000 och 2008 och en mindre krasch 2011, är det inte dags nu då efter 6 års uppgång? 

Många aktier är idag på ATH, likt börserna över lag och värderingarna är höga jämfört med tidigare, bostadsmarknaden har vart glödhet senaste åren, kan de stiga ännu mer eller hur långt ner ska det?

Vi sålde vår lägenhet med 700k vinst på två år och vi har bara bott - Läs här.


Jag har själv som sagt aldrig varit med i någon börskrasch eftersom jag är nybörjare på börsen, jag har dock upplevt en dålig utveckling med mitt före detta största innehav Fingerprint och kan tänka mig hur känslan är när hela portföljen går ner kraftigt.

Hur ser jag på detta med börskrasch och är jag orolig? 


Det är såklart aldrig roligt att se sitt innehav minska i värde, det är lätt att bli lyrisk när det går bra och sen tvärtom när det går dåligt. 

Hur skulle man må psykiskt när ens hela ens portfölj kanske minskat 50% i värde och att de kanske tar ett par år innan man är tillbaka på samma portföljvärde. Gubbportföljen har haft 6 raka veckors uppgång och portföljens värde stigit fint, fram tills denna vecka och nu är det som att de senaste två veckornas uppgång är utsuddade.

Välkommen till börsen, det är så den funkar, det är meningen att den ska va ett svin ibland.Däremot så måste jag säga att jag är väldigt bra på att snabbt lära mig och förstå spelreglerna och följa min investeringstaktik, därav så välkomnar jag gärna nedgångar så att jag kan få köpa fler aktier för en billigare peng.Så länge bolaget jag investerat i utvecklas väl och går bra så kommer jag fortsätta att köpa aktier i det bolaget, oavsett om t.ex H&M står i 240kr eller 213kr eller om det blir en krasch och den står i 120kr.
Försöker jag tajma marknaden? 

Jag vet inte vad tajma är, jag är en glad amatör när det kommer till börsen och försöker lära mig saker varje dag.

Jag köper på toppen och jag köper på botten och eftersom min investeringsplan är lång sikt så påverkar inte temporära nedgångar mig i dagsläget, men om en krasch kom dagen efter jag samlat ihop till den första miljonen skulle jag kanske inte vara så glad.

Läste en tweet jag tycker är väldigt bra
"Det bästa som kan hända en som är ny på börsen är att den går ner första tre åren"

De som däremot började på börsen 2009 har haft en riktigt fin kursresa om man investerat i stora växande bolag.

Jag tror inte börsen ska ner än, men om den gör det så kommer jag fortsätta köpa i bolagen som fortfarande går bra, jag är 100% investerad.
 Om börsen går ner 5% ena veckan så kan den lika gärna gå upp 10% veckan efter, det är som sagt ingen som vet när eller vad som händer i framtiden och jag vill inte vara utanför om börsen fortsätter upp.

Gubbportföljen slutade -0,7% ner under v.20

Utdelningar under veckan var
Industrivärden +173kr
Kinnevik +248kr
H&M +201kr
Opus +78kr

Köpt
Gubbportföljen: 6st Hemfosa till kurs 86,20 (-518kr)
Dotterns portfölj: Länsförsäkringar Globala Indexnära (-200kr)


Hur ser du på en eventuell börskrasch och försöker du tajma marknaden? 

*OMXS30, DOW JONES, DAX.

fredag 19 maj 2017

Nordea flyttar, trygg aktieägare, fundersam bankkund


Nu verkar det vara klart, iallafall enligt SvD, Nordea flyttar huvudkontoret från Sverige.

Det formella beslutet från Nordea tas den 30 maj och nya huvudkontoret kommer ligga i Helsingfors eller Köpenhamn.

Anledningen till flytten är att regeringen vill höja bankavgifter vilket skulle, enligt Nordea leda till avgifter på ca 6 miljarder kr 2019, jämfört med en halv miljard kr 2016, avgifter som skulle slå hårt mot banken.

Banken har sedan tidigare haft planer på att flytta huvudkontor, här är en artikel från Dagens Industri 2013, men nu verkar det alltså bli av.

Detta är negativt för svensk ekonomi eftersom Nordea förra året betalade 8,4 miljarder kronor i skatt, vilket motsvarar lönekostnaden för 21.000 sjuksköterskor och det finns även risk att om Nordea flyttar, så kanske andra hänger på.


För mig, både Bankkund och Aktieägare i Nordea har jag inte riktigt tänkt på hur det påverkar mig, förrens idag.

Ställde frågan på twitter "Om Nordea flyttar huvudkontor, måste jag flytta mitt innehav till en kapitalförsäkring pga utländska källskatten?"

Fick till svar "eftersom det inte är någon sekundärnotering så blir det ingen källskatt och att kontorsflytten inte ska förändra det. Nordea är redan noterade i tre länder i Norden"


När det kommer till mig som bankkund är jag inne i en förhandling med Nordea angående bolån, ränta och sparande.

Återigen blir jag lite besviken på banken när de erbjuder mig 0.3% ränterabatt, om jag har ett aktivt sparande på minst 500kr hos banken.

Jag har 0.3% ränterabatt idag på mitt nuvarande bolån, utan sparande.

Jag räknade även snabbt på räntan med rabatten och jag kommer ha sämre ränta än deras snittränta från April.
Bankmannen skulle ringa på måndag, då får jag se hur mycket jag lyckas förhandla och om han erbjuder en aktivt förvaltad fond eller indexfond.

Läs mitt förra inlägg om just banken - Att investera i eller hos banken


Länk till Nordea hos Avanza


Nordea Bank är idag ett innehav jag äger både i Gubbportföljen och Dotterns portfölj.
Det är ca 7% av Gubbportföljens värde och ett innehav jag just försökt öka i den senaste tiden.
När det kommer till Nordea som aktieinnehav är jag väldigt nöjd och trygg i min investering, när det kommer till Nordea som egen bank har jag som sagt ett par frågetecken.


Två andra kollegor som också råkat ut för rekommendationer från banken

Aktiepappa - blev rekommenderad aktivt förvaltad fond, som gav 10% avkastning på fyra år! - Läs här

Kronan till miljonen - Blev "lurad" av banken - Läs här


Hur ser du på Nordeas flytt och vad har du för relation till din egen bank? 

måndag 15 maj 2017

Spara pengar på mat, fortsättning.


Hallå,

jag skrev tidigare ett inlägg om att spara pengar när man handlar mat som också blev ett av de mest lästa inlägget på bloggen.

Nu kommer fortsättningen....

Veckorapport V.19 - Återinvesterad utdelning

Hallå, 

Vecka 19 är slut och ny vecka har startat. Helgen rusade förbi, i lördags var jag och sambon förbi kakeldax och valde ut allting inför renovering av badrum för att efter det dra till IKEA för att planera garderober.

Notera, vi lämnade IKEA, utan att köpa något. 
Jag är fortfarande chockad över händelsen. Jag skrev ett inlägg i februari om att man kommer ej ut ifrån IKEA utan att handla och därför är jag extra stolt att jag lyckats med den bedriften.

Gubbportföljen slutade på + för sjätte raka veckan!Gubbportföljen hade återigen en bra vecka, trots att en del av de största bolagen handlades utan rätt till utdelning vilket tyngde portföljen ett par dagar men portföljen slutade tillslut +1.37% upp.


Dotterns portfölj slutade även den på +0,96%.

Under veckan så trillade det in lite utdelning 

Investor +418kr 
Latour +16kr 
Gränges +43,20kr 

Totalt: +477krDenna återinvesterades såklart och köpen denna vecka gjordes till Gubbportföljen.


I början av förra veckan så utökade jag mitt innehav i Resurs, som dagen efter kom med en rapport som slog analytikernas förväntningar vilket gladde mig då det nu är mitt tredje största innehav.
Jag utökade även i Nordea och Skanska. 
Sen trillade utdelningen från Investor in och då valde jag att återinvestera den och det blev en gratis aktie i Investor. 
I torsdags handlades H&M utan rätt till utdelning och gick ner och jag kunde plocka in två H&M aktier på 213kr. 
Jag har ej sålt något


Nu i veckan så kommer ytterligare utdelning in från tre av de stora innehaven vilket jag självklart kommer återinvestera, men har inte bestämt mig i vad.

Lycka till denna vecka!måndag 8 maj 2017

Resurs slår förväntningarna

Resurs Holding, har gått och blivit mitt tredje största innehav efter att jag de senaste månaderna, i förra veckan och igår valt att att öka i bolaget.

Idag släppte bolaget sin Q1 rapport och den kom in över SME estimaten.

Rörelseresultatet var 322mkr (309mkr SME) en ökning med 27% från förra Q1.

Totala intäkterna var 748 mkr(737mkr SME)  en tillväxt på 11% sen förra årets Q1.

Kreditförlusterna minskade, vilket självklart är positivt.Länk till Resurs Q1

Resurs satsar vidare på digitala lösningar och har redan lanserat betalappen LoyoPay för NFC betalningar och i slutet av 2016 testlanserade man Payment Solutions, som underlättar processen att handla på kredit i butik genom att signera med bankid istället för fylla i massa papper.

Jag kommer att fortsätta fylla på Resurs.

Veckorapport v.18


Hallå,


Sitter just nu och tittar på hockey VM, Sverige-USA och fick tid att slå upp datorn, det har varit fullt upp hela förra veckan med mycket jobb, en sjuk dotter och det ena och de andra inför flytten.

Jag var tvungen att beställa nya byxor då i stort sett alla mina har spruckit (köpt för små storlekar). Det blev två par chinos från Stayhard för ca -1000kr


Förra veckan slutade återigen på plus för Gubbportföljen, +0,91% vilket är 5e raka veckan.

Dotterns portfölj slutade ner -0,27%

Vad jag köpt?

Jag valde att i förra veckan fylla på i Resurs, Nordea och eWork. 

Resurs är numera mitt tredje största innehav och jag kommer fortsätta att fylla på vid dessa nivåer. 

Nordea är ca 7% av Gubbportföljen och eWork är senaste tillskottet till portföljen.

Missade du att jag köpte eWork Group - läs här


Utdelningar

Under förra veckan så trillade de in tre stycken utdelningar

Gubbportföljen
Resurs +390kr
Thule  +27,60kr
Hemfosa +71,50kr

Jag skrev om att maj månad är då jag får flest utdelningar - läs härVad jag sålt
Har ej sålt någonting.


Nu i veckan 

 Släpper fyra bolag delårsrapporter

Resurs imorgon och Opus på fredag (Gubbportföljen)
Starbreeze och Volati på torsdag (Dotterns portfölj) 

Förväntade utdelningar denna vecka
Investor +418kr (Gubbportföljen)
Latour +16kr (Dotterns portfölj) 
Gränges +43,20kr (Dotterns portfölj) 

Dessa kommer såklart att återinvesteras.

Hoppas eran vecka var bra och att ni haft en trevlig helg!


torsdag 4 maj 2017

Maj - Högsäsong för utdelningar


Nu är vi äntligen inne i Maj, en favoritmånad för många aktieägare, nämligen högsäsong i utdelningar på Stockholmsbörsen

Mina utdelningar
Mars månad var en bra månad för mig när de kommer till utdelningarna då lite mer än +400kr trillade in på kontot.
April var sämre, endast +60kr. 
Nu i Maj så kommer det in stor del totala utdelningar för 2017 nämligen , ca +1700kr.

Varför är det så? 
Många av bolagen har sin utdelning i samband med årsstämman då årets utdelning fastställs och just därför delas nästan samtliga utdelningar ut under våren, eftersom det är då de flesta har sin årsstämma.

Ett bolag, flera utdelningstillfällen
Många av utdelningsjägarna investerar i bolag som delar ut flera gånger per år, vissa bolag, framförallt vissa utländska bolag, kan man hitta som delar ut varje månad och vissa varje kvartal och i detta fall lyckas man få ihop utdelningar varje månad och inte allt på en och samma månad.

När det kommer till Svenska bolag som delar ut fler än en gång per år så äger jag idag fyra av dessa bolag:

Castellum delar ut två gånger per år, Mars och September
H&M delar ut två gånger per år, Maj och November
Thule Group delar ut två gånger per år, Maj och Oktober
Hemfosa delar ut fyra gånger per år, Januari, Maj, Juli, Oktober

Preferens aktier är också populärt hos de som jagar utdelningar, dessa är oftast fasta och delas ut flera gånger per år.

Marcus Hernhag har skrivit en bok
om att bli rik på aktieutdelningHar alla mina bolag utdelning? 
Att ett bolag har utdelning är inget måste när jag väljer att investera i bolaget men är absolut ett plus, i stort sett alla av mina innehav har utdelning idag förutom SOBI, Fingerprint och Starbreeze (Dotterns portfölj).

Utdelningsportfölj
I framtiden kanske jag eventuellt startar en utdelningsportfölj som bara fokuserar på hög direktavkastning och fördelat på flertal månader.


Nu kommer jag däremot njuta av pengarna som trillar in på kontot i maj.

Hur ser du på aktieutdelning? Är det ett måste för dig när du investerar i ett bolag?