onsdag 30 november 2016

Investera hos banken eller i banken

Innan jag började med egen handel på Avanza så ägde jag fonder både i min bank Nordea men hade även en fond via Swedbank.
Fonden via Swedbank var en engångsinsättning som gjordes för ca 10 år sen medans fonderna via Nordea skaffade jag för ca två år sen i samband med att jag tog bolån därifrån. I båda situationerna sålde de in dessa fonder som de bästa alternativen som kommer ge såhär mycket avkastning efter X antal år.

Självklart förstår jag i efterhand att banken själva vill tjäna pengar och erbjuder därför sina dyraste fonder med höga förvaltningsavgifter och inte ens nämner indexfonder med låga förvaltningsavgifter som alternativ.
Jag förstår att många precis som jag tycker 1,55%-1,70% förvaltningsavfift låter lite innan man själv blir insatt och inser att det är dyrt.
Jag har hört runt med vänner och familj och alla som har fonder via sina banker sitter med höga förvaltningsavgifter.

När jag väl själv fick veta att indexfonder med låga avgifter eller Avanza Zero med ingen avgift, historiskt sett gett bättre avkastning än de aktivt förvaltade med höga avgifter (Finns fortfarande väldigt många bra Aktivt förvaltade fonder som spöar Index) kontaktade jag min bankman att jag skulle flytta mina fonder från Nordea men kunde tänka mig en indexfond för att ha kvar något sparande.
Min bankman förklarar att indexfonder inte alltid är bättre och kom med en halvrisig pitch om varför jag skulle låta allt vara som de va.

Däremot när jag själv går in och jämför de fonder jag hade och de två indexfonder jag kunde få så hade indexfonderna de senaste åren gett betydligt bättre avkastning.

Detta är lite irriterande tycker jag eftersom en bankman ska inge förtroende till mig som kund.

Självklart om man har full koll så är absolut ett sparande hos banken ett alternativ, däremot så valde jag att flytta över allt sparande till avanza.

Vad gäller att investera i banken så är jag numera ägare i min egen bank, Nordea.
Det blev totalt 9st.
4st som en början i gubbportföljen och 5st i min dotters portfölj.

Sedan tidigare äger jag nischbanken Resurs som jag tror kan bli en stabil utdelningsaktie i framtiden.

Jag har.även planer att köpa in mig i antingen Swedbank eller SHB.

Bankerna har haft bra kursutveckling sen Brexit men ser fortfarade uppsida i branschen vid eventuella räntehöjningar.


Igår ringde min nya bankman mig och berättade just den nyheten att jag hade ny bankman, min gamla bankman hade slutat,
Första intrycket var ändå positiv då hon ville bekräfta att vi fick ny ränterabatt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar